Paras ensiapu valtaosaan myrkytyksiä on lääkehiilen syöminen (Carbomix). Siksi sitä pitäisi löytyä joka kodin lääkekaapista. Oksentaminen ei ole suositeltavaa eikä sen yrittämiseen kannata haaskata aikaa. Lääkehiili vain vatsaan ja lääkäriin.

Estä myrkyn imeytyminen

Lääkehiili estää useimpien myrkytyksen aiheuttavien aineiden imeytymistä tehokkaasti, ja siksi sitä olisi otettava mahdollisimman nopeasti haaverin jälkeen. Se ei kuitenkaan sido esimerkiksi alkoholeja ja rautaa, eikä sitä pidä käyttää hapon tai emäksen aiheuttamiin myrkytyksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vain reilu hiiliannos auttaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Harva tietää, että myrkytyksen ensihoitoon tarvittava lääkehiilen määrä on melkoinen – pari hiilitablettia ei auta. Lapsille suositellaan 1–2 grammaa lääkehiiltä painokiloa kohden, aikuisten kerta-annos on 50–100 grammaa. Hiiltä saa sekä tabletteina että rakeina.

Jos lääkehiili nautitaan tabletteina, lapselle pitäisi antaa 4 tablettia painokiloa kohti, koska yhdessä tabletissä on hiiltä 250 mg. Esimerkiksi kymmenkiloinen tarvitsee 40 tablettia. Aikuisen 50 gramman annos tulee 200 tabletista. Kannattaa huomata, että yhdessä purkissa tabletteja on joko 50 tai 150 kappaletta. Rakeita myydään 50 gramman pakkauksina.

Lääkehiili nautitaan nesteeseen liuotettuna. Lasten on helpoin nauttia hiiliannos esimerkiksi jogurttiin sekoitettuna.

Happoihin ja emäksiin vettä

Lääkehiiltä ei saa käyttää syövyttävän aineen aiheuttamissa myrkytyksissä. Esimerkiksi jos on nielty vahvaa happoa tai emästä, kuten konetiskiainetta tai viemärin avausainetta. Hiili vaikeuttaisi ruokatorven ja mahan limakalvon tutkimista. On vain juotava varovasti vettä, jotta happo tai emäs laimenisi, ja lähdettävä sen jälkeen lääkäriin.

Jos tapaus on epäselvä, toimintaohjeita voi kysyä päivystävältä lääkäriltä tai jatkuvasti päivystävästä Myrkytystietokeskuksesta, puhelin (09) 471 977 (vaihde 09 – 4711).

Mahahuuhtelu poikkeustilanteissa

Oksettamisesta ollaan myrkytyksen hoitona luovuttu lähes kokonaan myös sairaaloissa. Mahahuuhteluakin käytetään vain poikkeustilanteissa, esimerkiksi jos hiilestä ei ole apua.

Jos olet epävarma

Jos et tiedä, miten toimia, kysy ohjeita päivystävältä lääkäriltä tai jatkuvasti päivystävästä Myrkytystietokeskuksesta.
puhelin (09) 471 977
vaihde (09) 4711

Myrkytystietokeskus

puhelin (09) 471 977
(vaihde 09 – 4711)

Sisältö jatkuu mainoksen alla