Paras ensiapu valtaosaan myrkytyksiä on lääkehiilen syöminen (Carbomix). Siksi sitä pitäisi löytyä joka kodin lääkekaapista. Oksentaminen ei ole suositeltavaa eikä sen yrittämiseen kannata haaskata aikaa. Lääkehiili vain vatsaan ja lääkäriin.

Estä myrkyn imeytyminen

Lääkehiili estää useimpien myrkytyksen aiheuttavien aineiden imeytymistä tehokkaasti, ja siksi sitä olisi otettava mahdollisimman nopeasti haaverin jälkeen. Se ei kuitenkaan sido esimerkiksi alkoholeja ja rautaa, eikä sitä pidä käyttää hapon tai emäksen aiheuttamiin myrkytyksiin.

Vain reilu hiiliannos auttaa

Harva tietää, että myrkytyksen ensihoitoon tarvittava lääkehiilen määrä on melkoinen – pari hiilitablettia ei auta. Lapsille suositellaan 1–2 grammaa lääkehiiltä painokiloa kohden, aikuisten kerta-annos on 50–100 grammaa. Hiiltä saa sekä tabletteina että rakeina.

Jos lääkehiili nautitaan tabletteina, lapselle pitäisi antaa 4 tablettia painokiloa kohti, koska yhdessä tabletissä on hiiltä 250 mg. Esimerkiksi kymmenkiloinen tarvitsee 40 tablettia. Aikuisen 50 gramman annos tulee 200 tabletista. Kannattaa huomata, että yhdessä purkissa tabletteja on joko 50 tai 150 kappaletta. Rakeita myydään 50 gramman pakkauksina.

Lääkehiili nautitaan nesteeseen liuotettuna. Lasten on helpoin nauttia hiiliannos esimerkiksi jogurttiin sekoitettuna.

Happoihin ja emäksiin vettä

Lääkehiiltä ei saa käyttää syövyttävän aineen aiheuttamissa myrkytyksissä. Esimerkiksi jos on nielty vahvaa happoa tai emästä, kuten konetiskiainetta tai viemärin avausainetta. Hiili vaikeuttaisi ruokatorven ja mahan limakalvon tutkimista. On vain juotava varovasti vettä, jotta happo tai emäs laimenisi, ja lähdettävä sen jälkeen lääkäriin.

Jos tapaus on epäselvä, toimintaohjeita voi kysyä päivystävältä lääkäriltä tai jatkuvasti päivystävästä Myrkytystietokeskuksesta, puhelin (09) 471 977 (vaihde 09 – 4711).

Mahahuuhtelu poikkeustilanteissa

Oksettamisesta ollaan myrkytyksen hoitona luovuttu lähes kokonaan myös sairaaloissa. Mahahuuhteluakin käytetään vain poikkeustilanteissa, esimerkiksi jos hiilestä ei ole apua.

Jos olet epävarma

Jos et tiedä, miten toimia, kysy ohjeita päivystävältä lääkäriltä tai jatkuvasti päivystävästä Myrkytystietokeskuksesta.
puhelin (09) 471 977
vaihde (09) 4711

Myrkytystietokeskus

puhelin (09) 471 977
(vaihde 09 – 4711)

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Tuoreista tutkimuksista neljä viidestä on totta ja yksi viidestä osoittautuu taruksi. Ongelma on siinä, että vasta aika näyttää, mikä on mitäkin.

Tiedäthän, että alkoholinaukku päivässä pitää verisuonet kunnossa. Se ei ikävä kyllä taidakaan pitää paikkaansa. Luotettava suomalainen kaksostutkimus nimittäin todisti, että jo kohtuukäyttö lisää kuolleisuutta.

–Totuus on suhteellista ja tieteellinen tutkimus muuttaa sitä koko ajan, professori Jussi Huttunen sanoo.

Totuudeksi kutsutaan sitä tietoa, jota 90 prosenttia alan tutkijoista pitää totena. Useimmiten enemmistö on oikeassa, joten siihen kannattaa luottaa.

– Mutta se 10 prosenttia tutkijoista on toisinajattelijoita, ja he saattavat muuttaa maailmaa, Huttunen sanoo.

Silti pitää aina olla tarkkana, jos tutkimuksen tulos on ristiriidassa yleisen lääketieteellisen käsityksen kanssa. Yleensä se ei silloin pidä paikkaansa.

Jussi Huttusen mukaan tutkimustulokset voi asettaa totuusmittarin asteikolle: toisessa päässä on 100-prosenttinen totuus ja toisessa 100-prosenttinen taru.

– Tupakka aiheuttaa keuhkosyöpää on 100-prosenttisesti totta ja beetakaroteeni suojaa keuhkosyövältä on 100-prosenttisesti tarua nykytutkimusten mukaan.

Suurin osa tieteellisestä tiedosta asettuu ääripäiden väliin. Esimerkiksi väite siitä, että tyydyttyneet rasvat aiheuttavat sepelvaltimotautia on vain 85-prosenttinen totuus.

– Väitteeseen liittyy 15 prosentin epävarmuus, koska kaikki tulokset eivät ihan mätsää, Huttunen sanoo.

Tuoreista tutkimuksista neljä viidestä on totta ja yksi viidestä osoittautuu taruksi. Ongelma on siinä, että vasta aika näyttää, mikä on mitäkin. Totuusarvo punnittaan tulevien tutkimusten avulla, eikä Minusta tuntuu siltä -perustelulle ole tieteessä sijaa.

 

Kun luet tiedeuutista, muista että

  • rotta- ja muista eläinkokeista voidaan vain harvoin päätellä mitään varmaa ihmisen sairauksien hoidosta ja ehkäisystä.
  • laajoilla väestötutkimuksilla saadaan esiin hypoteeseja mutta ei yleensä voida osoittaa sairauden syy-seuraussuhdetta.
  • sokko- ja kaksoissokkokokeet tuottavat vakuuttavinta näyttöä sairauksien syistä, hoidoista ja ehkäisystä.
  • meta-analyysit, jotka yhdistävät aiemmin tehdyt tutkimukset, tuottavat luotettavan tuloksen vain, jos tehnyt tutkimukset ovat hyviä.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Jos terveydentilasi epäilyttää, älä kysy lääkäriltä lupaa matkustamiseen, sillä hän ei voi sitä antaa.

– Vastuu on aina matkustajalla itsellään, lääkäri Ari Kinnunen Matkustajan Lääkäripalvelusta muistuttaa.

Hänen mukaansa joka vuosi kymmenet matkalla sairastuneet ja hoidosta huimasti maksaneet suomalaiset kokevat tulleensa petetyiksi, koska eivät ole tulleet ajatelleeksi, että omalla riskillä mennään. Jos vaikka Aasiassa kiertomatkalla sairastuu, jää yksin oman kielitaitonsa varassa sairaalaan, kun muut jatkavat matkaansa.

Matkavakuutuskaan ei aina pelasta. Se korvaa kyllä odottamattoman sairauden hoitokulut, mutta jos olemassa oleva sairaus pahenee matkalla, korvataan korkeintaan 7–14 vuorokauden välttämätön lääketieteellinen hoito. Muu hoito ja kuljetukset menevät omasta pussista.

– Ja jos paluu ei onnistu omalla lennolla, kroonikko maksaa myös matkansa ja sen vaatimat erikoisjärjestelyt. Ambulanssilento mantereelta toiselle maksaa 100 000 euroa, Ari Kinnunen muistuttaa.

Euroopassa turvallista sairastua

Kun matkustaa EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, on paremmassa turvassa. Matkalainen saa sairastuessaan lääkärin hoitoa samalla hinnalla kuin paikalliset. Sellainen sairaus hoidetaan, jonka hoito ei voi odottaa kotiinpaluuta.

Jos on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saa matkan aikana hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kortin voi tilata ennen matkaa verkossa tai puhelimitse.

Apua hakevan on kuitenkin hyvä muistaa, että hoidon laatu ja määrä vaihtelee maittain. Esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa turisti ohjataan helposit yksityiselle puolelle hoitoon, koska julkinen on ruuhkautunut. Sitä Kela ei korvaa.

Pohjoismaissa ei välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska hoidon saa myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Euroopan ulkopuolella hoitoa voi saada paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esittää Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joutuu maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

Se on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen valtio ei maksa ulkomailla sairastuneiden tai kuolleiden kuljetusta kotimaahan.

Lue lisää Kelan sivuilta hoidon korvaamisesta ulkomailla