Saako puusta pudonneita omenoita syödä, jos niissä on hampaan- tai nokanjälkiä? Lue mitä eläinlääkäri vastaa.

Saako puusta pudonneita omenoita syödä, jos ne ovat lintujen nokkimia tai niissä on myyrän hampaanjälkiä?

Myyrien pureskelemia tai muutoin kuoreltaan vaurioituneita omenoita on syytä välttää. Kuoren vaurioituessa hedelmälihan koostumus muuttuu ainakin paikallisesti ja hedelmään voi mennä esimerkiksi maaperän bakteereita. Lisäksi hedelmä pilaantuu nopeammin. Myyräkuume tarttuu ihmiseen virusta kantavan jyrsijän eritteiden välityksellä. Suurin riski saada tartunta on, kun siivoaa varastoa, johon myyrät ovat majoittuneet.

Varastojen siivouksessa on syytä välttää pölyjen tarpeetonta pöllyttämistä, siinä mahdollisesti olevien homeiden ja myyräkuumetta aiheuttavien virusten vuoksi. Pölyn välttämiseksi varastoa voi kostuttaa vedellä ennen siivousta vaikkapa sumutepullolla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joskus pölyltä on tarvetta suojautua myös hengityssuojaimin, jolloin on huolehdittava siitä, että käytettävä maski on tiivis. Vaikka käyttäisi hansikkaita, on muistettava kuitenkin huolehtia myös käsien pesusta työvälineiden huollon lisäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Citykanit levittäytyvät vauhdilla. Aiheuttavatko ne jotain tautia?

City-kanit aiheuttavat levitessään harmia lähinnä istutuksille ja kasvillisuudelle. 

Jos aikoo ottaa aurinko laiturilla ja linnut ovat kakanneet siihen, pitääkö se pestä?

Lintujen uloste on syytä pestä pois, jo oman viihtymisenkin vuoksi. Lisäksi on syytä muistaa, että lintujen uloste voi sisältää tautia aiheuttavia bakteereja, esimerkiksi salmonellaa.

Voiko Pogostan taudin saada hyttysen pistosta muualla kuin Pohjois-Karjalassa?

Pogostan tauti liitetään usein Itä-Suomeen, mutta virusta löytyy paljon myös Länsi-Suomesta. Pääkaupunkiseudulla tilanne on parempi. Pogostan taudin voi parhaiten välttää suojautumalla kunnolla hyttystenpistoilta. Varsinaista hoitoa ei ole, tauti täytyy vain sairastaa pois. Sen oireita ovat pienipilkkuinen ihottuma ja nivelten aristus.

Uskaltaako vihanneksia ja marjoja syödä pesemättä, kun ei tiedä, millä ne on pelloilla lannoitettu?

Kotimaisia marjoja, kasviksia ja vihanneksia uskaltaa syödä huoletta, sillä erilaisten kasvinsuojeluaineiden ja lannoitevalmisteiden käyttöä on säännelty lainsäädännöllä ja niitä valvotaan kaikissa ketjun vaiheissa.

Koira nuolee naamaa, onko se vaaraksi?

Terveen koiran lipaisut eivät ole vaaraksi terveelle ihmiselle. Muun muassa koira-allergikkojen on tietenkin syytä välttää kaikenlaista koskettelua koirien kanssa.

Kesämökin huussissa pörrää kärpäsiä. Levittävätkö ne jotain tautia?

Huussikärpäset voivat levittää tauteja,  jos niitä on esimerkiksi sairaan ihmisen ulosteissa. Sen takia kärpäsiä on hyvä torjua esimerkiksi suojaamalla huussin pönttö kannella ja peittämällä tuore jäte aina kuivikkeella. Muita keinoja ovat ilmastointiputken päähän laitettava verkko, kuivikkeen vaihtaminen ja erilaiset torjunta-aineet.

Lapset haluavat haudata kuolleen linnun. Saako siihen koskea paljain käsin? Saako linnunsulilla leikkiä?

Kuolleen linnun hautaamisessa on syytä välttää koskemista lintuun paljain käsin. Jos kuolleita lintuja on runsaasti, on asiasta syytä ilmoittaa kunnaneläinlääkärille. Terveestä linnusta irronneella sulalla voi toki leikkiä, mutta linnunsulilla leikittäessä on syytä muistaa, että sulkia ei pidä laittaa suuhun ja kädet on syytä pestä leikin päätyttyä - lasten kanssa tämä on tietenkin haasteellista.

Levittääkö lokkien uloste toreilla salmonella?

Linnuista on tutkimuksissa todettu salmonellatartuntoja. Lintujen ulosteissa on myös muita bakteereja, jotka voivat aiheuttaa ihmiselle ripulitautia tai hengitystieinfektioita. Tämän vuoksi lintujen ja muiden haittaeläinten pääsy elintarvikkeiden käsittely- ja tarjoilutiloihin tulisi estää.

Voiko saada jonkin taudin, jos löytää jauho-, riisi- tai pähkinäpussista toukan tai kuoriaisen?

Jos elintarvikkeen seassa näkyy sinne kuulumattomia haittaeläimiä, on syytä jättää kyseinen tuote käyttämättä. Tarvittaessa voi olla yhteydessä myös kunnalliseen elintarvikevalvontaan, jotta mahdolliset muut saastuneet pakkaukset saadaan vedetyksi pois markkinoilta.

Vastaajana vs. kaupungineläinlääkäri Niina Kotisalo Helsingin kaupungin Ympäristökeskuksesta.

Lue lisää Kipeäksi eläimestä, Kesä on vähemmän vaarallinen kuin luulet

Myyräkuumeen aiheuva virus tartuu metsämyyrästä ja sen virtsan saastuttamasta ilmasta, esim. mökkiä siivotessa. Suomessa todetaan 1 000 – 2 500 myyräkuumetta vuosittain, lähinnä syksyisin ja keväisin. Myyräkuumetta ei aina osata epäillä, sillä tartunnan saanut alkaa oireilla vasta 2–6 viikon kuluttua.

Ensimmäinen oire on useimmiten kuume sekä pää-, selkä- ja jäsensäryt. Muutaman päivän päästä voi tulla uneliasuutta, rauhattomuutta, pahoinvointia ja oksentelua. Erityisesti myyräkuumeeseen viittaa, jos potilaalle tulee ongelmia näön tarkentamisessa.

Munuaisten toiminta alkaa heiketä muutamia päiviä kuumen alusta, mikä näkyy virtsamäärien pienenemisenä. Kun virtsaa ei muodostu, neste jää elimistöön ja voi aiheuttaa hengenahdistusta (keuhkopöhön). Vakavin seuraus on aivopöhö. Viisi prosenttia sairastuneista tarvitsee väliaikaisesti keinomunuaishoitoa. Yksi tuhannesta sairastuneesta kuolee infektioon.

Myyräkuumeeseen ei ole parantavaa lääkettä vaan se parenee pikku hiljaa itsestään. Tärkeintä on huolehtia riittävästä nesteen saannista sekä kipujen lievityksestä. Tauti paranee muutamien viikkojen kuluessa, jona aikana munuaisten toiminta palaa normaaliksi. Sairastamista seuraa elinikäinen immuniteetti.

Ainakin teoriassa tautia voisi ehkäistä välttämällä liikkumista siellä missä metsämyyriä on runsaasti. Käytännössä tämä on kuitenkin hankalaa. Hankala on toinenkin keino, hengityssuojaimen pitäminen talojen ulkorakennuksissa työskeneltäessä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla