Kellä tahansa saattaa olla ohimenevästi närästystä, joka ehkä osoittautuu lieväoireiseksi refluksitaudiksi. Refluksitautiin voi sairastua missä iässä tahansa. Ikävästä vaivasta ei tarvitse kärsiä, sillä apua löytyy.

Jos närästää ja rintaa korventaa useita kertoja viikossa, syynä voi olla refluksitauti.

– Polttava kipu rintalastan takana johtuu siitä, että ruokatorven ja mahalaukun välillä oleva sulkijalihas toimii huonosti tai aukeaa ylimääräisesti. Tällöin mahan hapanta sisältöä pääsee ruokatorveen ja jopa nieluun, selittää gastroenterologian erikoislääkäri Hannu Nuutinen HYKSistä.

Ohimeneväkin mutta usein vaivaava närästys voi osoittautua lieväoireiseksi refluksitaudiksi. Refluksitautiin voi sairastua missä iässä tahansa. Jossain elämänsä vaiheessa helppoa tai hankalaa refluksitautia potee joka kolmas suomalainen. Naiset ja miehet sairastuvat yhtä lailla.

Selviä tai omituisia oireita

Joitakin refluksitauti vaivaa niin vähän, ettei sen takia mennä lääkäriin. Se voi olla kokonaan oireeton ja tulla ilmi vain, jos tehdään mahan tähystys eli gastroskopia esimerkiksi anemian takia.Hankalimmillaan refluksitauti oirehtii jatkuvasti.

Mahan sisällön takaisinvirtauksen ohella refluksitaudilla on myös muunlaisia oireita. Näitä potilaita löytävät esimerkiksi hammaslääkärit: hampaiden sisäpinnalta on löytynyt kiillevaurioita, joiden syytä ei tiedetä.

Samaten korva-, kurkku- ja keuhkolääkärit saattavat lähettää mahatutkimuksiin, jos potilaalla on selittämätöntä yskää, käheyttä tai kurkkuvaivaa. Niiden aiheuttaja voi joskus olla mahahapon aiheuttama ärsytys keuhkoputkissa, kurkussa tai nielussa.

– Tällainen refluksitauti vaivaa varsinkin ihmisiä, jotka käyttävät ääntä työssään, esimerkiksi opettajia tai laulajia. Heidän nieluaan ärsyttää äänenkäytön aiheuttaman rasituksen lisäksi happorasitus, Hannu Nuutinen kertoo.

Laihduttaminen auttaa

Ylipaino lisää refluksitautiin sairastumisen todennäköisyyttä. Melko paljon sairastumisriskiä lisää myös iso palleatyrä.
Stressi sen sijaan ei ilmeisesti kuulu altistajiin.

– Siltä saattaa tosin vaikuttaa, koska stressaantuneena moni kokee kipuoireet, niin myös mahahapon aiheuttamat, tavallista voimakkaampina, Nuutinen selittää.

Ylipainon lisäksi rasvaiset ruoat, tupakointi ja alkoholi, usein myös suklaa, kahvi, sitrushedelmät, tomaatti ja piparminttu saattavat pahentaa refluksitaudin oireita. Niinpä laihduttaminen sekä ruokailu- ja elämäntapojen kohentaminen ovat hyvää itsehoitoa.

Refluksioireita voi vähentää myös kohottamalla sängyn päätypuolta, välttämällä iltasyömistä ja kumartelua heti ruokailun jälkeen. Aterioilla on hyvä syödä pieniä annoksia.

– Jos syö mahan täyteen ja menee makuuasentoon, mahan sisältö siirtyy ruokatorveen helpommin kuin pystyasennossa.

Kokeillaan lääkkeellä

Refluksitaudin voi oireiden perusteella sekoittaa muihin tauteihin.
– Koska kysymys on rinnanalusvaivoista, täytyy tutkimuksilla sulkea pois esimerkiksi sydänsairaudet, jotka oirehtivat samoin.

Refluksitautia epäillessään lääkäri saattaa ensimmäisenä tutkimustoimena määrätä lyhytaikaisen lääkityksen happopumpun estäjällä, joka vähentää mahahapon eritystä. Jos tämä lääke auttaa, refluksitautidiagnoosi on melko varma.

Jos närästys ei kuitenkaan happopumpun estäjällä parane tai se uusiutuu pian hoidon jälkeen, on muiden tutkimusten vuoro.

Ne aloitetaan mahalaukun tähystyksellä eli gastroskopialla. Gastroskopiassa nähdään ruokatorven, mahalaukun ja ohutsuolen limakalvojen kunto.

– Kun kerran ruoansulatuskanavaan on menty, otetaan samalla näytteitä pohjukaissuolesta keliakian poissulkemiseksi ja mahalaukusta, jotta nähdään, onko siellä helikobakteerin aiheuttamaa mahahaavaa tai muita limakalvomuutoksia. Ruokatorvesta otetaan näytteet ainakin silloin, jos siellä on haavoja tai muita limakalvomuutoksia, Nuutinen luettelee.

Tehokkaat lääkkeet

Refluksitaudin hoidolla pyritään lievittämään oireita, estämään niiden uusiutuminen ja lisäsairauksien syntyminen.
Lisäsairauksia ovat muun muassa ruokatorven haavauma tai ahtauma. Niitä ovat myös limakalvomuutokset, jotka voivat johtaa verenvuotoihin ja nielemisvaikeuteen. Yleensä refluksitauti pystytään hoitamaan lääkkeillä ja elämäntapamuutoksilla.

Joskus ruokatorven haavaumat arpeutuvat, niin että syntyy kaventumia. Ne taas voivat aiheuttaa nielemisvaikeuksia. Haitat poistetaan laajentamalla kaventumat tähystyksen yhteydessä. Samalla täytyy kuitenkin varmistaa, ettei niitä ole aiheuttanut jokin pahanlaatuinen sairaus, kuten syöpä.

Reseptillä määrättävät happopumpun estäjät ovat refluksitaudin tehokkaimpia lääkkeitä. Niitä kannattaa käyttää, jos oireita on usein ja ne ovat hankalia. Helpommissa ja harvaoireisemmissa tapauksissa riittävät miedommat närästyslääkkeet ja H2-salpaajat, joita saa apteekista ilman reseptiä.

Pitkälliseen refluksitautiin liittyy myös hieman lisääntynyt ruokatorvisyövän riski.

– Tämän vuoksi gastroskopia on aiheellinen aina, jos tautiin liittyy nielemisvaikeuksia, verenvuotoja, ruoan jäämistä ruokatorveen, laihtumista ja oksentelua, Hannu Nuutinen painottaa.

Leikkaus tähystäen

Lääkkeille vaihtoehtoinen hoito on leikkaus. Tehokkailla lääkkeillä refluksitauti tosin saadaan yleensä hoidettua, mutta jos lääkitystä tarvitaan jatkuvasti, se tulee kalliiksi.

Silloin saattaa olla taloudellisesti järkevää leikata, varsinkin jos potilas on nuori ja lääkkeitä pitäisi syödä koko loppuikä. Leikkausta harkitaan yleensä myös silloin, jos ruokatorveen on ilmaantunut kaventumia.

Leikkauksessa korjataan mahdollinen palleatyrä ja tiukennetaan ruokatorven ja mahan liitoskohtaa.
Toimenpide on potilaalle kohtalaisen helppo, koska se tehdään laparoskooppisesti eli tähystäen. Nopeimmillaan sairaalasta pääsee pois seuraavana päivänä.

– Valtaosa refluksitautia potevista saa avun leikkauksella. Jotkut tosin joutuvat käyttämään satunnaisesti närästyslääkkeitä sen jälkeenkin, Hannu Nuutinen sanoo.

Refluksitaudin oireita

 • närästys
 • polttava kipu rintalastan alla tai nielussa
 • selittämätön yskä, käheys tai kurkkuvaiva
 • kiillevauriot hampaiden sisäpinnoilla

Närästystä pahentavat

 • rasvainen ruoka
 • tupakointi
 • suklaa
 • kahvi
 • sitrushedelmät
 • tomaatti
 • piparminttu
 • alkoholi
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.