Yhä useampi hakee kipuunsa helpotusta ”käsillä parantajilta”. Selkänsä käsittelijä kannattaa kuitenkin valita tarkkaan.

Manipulaatio- eli kansankielellä niksautushoito voi auttaa alaselän tai rintarangan kipuun. Myös liikehoito parantaa selän verenkiertoa ja liikkuvuutta, ja siten lievittää lihasten jännitystä ja särkyä. Ennen hoitoa kannattaa tarkistaa niksauttajan koulutus.

Kun selkää särkee, ihminen hakee apua — mistä tahansa. Selkärangan manipulaatiohoitojen suosio on lisääntynyt, sillä lääkkeetön kivunhoito tuntuu luonnolliselta ja lempeältä. Käsillä parantajiin turvautuminen ei ole mikään uusi ilmiö, vaan erilaisilta jäsenkorjaajilta ja kansanparantajilta on haettu apua iät ajat. Fysiatrian erikoislääkäri Timo Pohjolainen suosittaa kuitenkin hakemaan apua Valviran hyväksymiltä ammattilaisilta. Heidän antamistaan hoidoista voi saada potilasvakuutuskeskuksesta korvausta, jos jotakin odottamatonta tapahtuu.

Päteviä manipulaatiohoitoja antavat asiaan perehtyneet lääkärit, OMT-fysioterapeutit, koulutetut kiropraktikot, naprapaatit ja osteopaatit. Lääkäreiden ja OMT-fysioterapeuttien käsittelystä voi saada myös Kela-korvausta. Koulutuksen saaneet hoitojen antajat voi tarkistaa Terhikki-rekisteristä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tapa käyttää käsiä vaihtelee

Manipulaatio on rangan pienten nivelten liikutteluun perustuvaa hoitoa. Osaavat kädet erottavat painelemalla nivelen pinnat hetkeksi toisistaan ja vapauttavat oikealle paikalleen. Lukkiutuneen nivelen avaamisessa puhutaan myös niksautushoidoista. Napsahduksesta alkaa paraneminen. Ainakin siltä se tuntuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

— Ääni, joka nivelen sisällä olevan nivelnesteessä muodostuvien kaasukuplien rikkoutumisesta usein kuuluu, on monelle terapeuttista, kertoo Timo Pohjolainen.

Manipulaatioon liitetään yleensä mobilisaatio. Se tarkoittaa liikehoitoa, joka venyttää nivelsiteitä ja nivelkapseleita. Näin nivelten liikkuvuus ja aineenvaihdunta lisääntyvät ja ravinteet pääsevät pitämään rangan terveenä.
Manipulointitekniikka ei juuri vaihtele ammattilaisten välillä, mutta hoitoa antavien ihmisten välillä voi olla isojakin eroja. Jokaisella on oma tapa käyttää käsiään.

OMT-fysioterapeutit ja naprapaatit keskittyvät enemmän liikelaajuuksia kasvattaviin ja lihaksia rentouttaviin hoitoihin, kun taas kiropraktikoilla ja osteopaateilla on hieman erilaiset tekniikat: kiropraktikot käyttävät nopeita liikkeitä ja enemmän voimaa, osteopaattien hoito puolestaan perustuu rytmiin ja aineenvaihdunnan kiihdyttämiseen vaurioituneella alueella. Samojen ammattiryhmien sisällä on myös koulukuntaeroja kuten lääkärienkin keskuudessa.

Apua äkilliseen kipuun

Tyypillisin vaiva, johon manipulaatiohoidoista haetaan apua, on kipu alaselässä. Äkillisen selkäkivun taustalla voi olla niin sanottu fasetti- eli nikamalukko, jonka avaaminen manipulaatiolla helpottaa usein jo yhden tai kahden hoitokerran jälkeen. Myös nivelten kulumat voivat saada pikkunivelet siirtymään väärään asentoon.

— Äkillisiin alaselän tai rintarangan kramppeihin voi hakea apua manipulaatiohoidosta ilman lääkärin lähetettäkin, Timo Pohjolainen sanoo.

Kipu voi syntyä myös pikkunivelten hankautuessa väärässä asennossa. Nivelen juuresta lähtee hermoja, joiden ärsytys vetää lihakset kramppiin.

Jos oireisiin liittyy käsien tai jalkojen puutumista, pistelyä, tuntohäiriöitä ja lihasvoimamuutoksia, fysiatri suosittaa ehdottomasti hakeutumaan ensin lääkäriin. Lääkäri tutkii, ettei ole kyse esimerkiksi selkäydintä tai hermojuurta puristavasta tai selkärankaa heikentävästä taudista, kuten reumasta, kasvaimesta tai tulehduksesta.

Nykyisin välilevytyrän hoidoksi ei suositella manipulaatiota, koska siihen liittyy riskejä eikä tehoa ole tutkimuksissa osoitettu.

Niksautushoitoihin hakeudutaan kivun takia. Jotta se ei uusisi, hoitoja antavat ammattilaiset ohjaavat omatoimiseen kotijumppaan, harjoitteluun, liikuntaan tai venyttelyyn, jotka auttavat pitämään rangan kunnossa.

Kaularanka on herkkä alue

Osaavissa käsissä kipu lievittyy ensin, mutta ongelman korjaaminen vaatii aikaa. Alaselän- ja rintarangan manipulaatioon ei liity isoja riskejä. Kaularangan nikamien manipulaatioissa kannattaa kuitenkin olla erittäin varovainen.

— Kaularangassa on vähän tilaa ja siksi komplikaatioriski on suurempi, Timo Pohjolainen sanoo.

Pienikin väärä kiertoliike kaularangan alueella voi johtaa esimerkiksi kaula- tai nikamavaltimon seinämän repeytymiseen, välilevyvaurioon ja halvausoireisiin.

Timo Pohjolainen ei myöskään usko lantiossa sijaitsevan ristisuoliluunivelen (SI-nivel) paikalleenlaittoon, jonka jotkut manipulaatiohoitoja tekevät sanovat osaavansa. Hänen mukaansa niin iso nivel ei liiku paikoiltaan kuin todella vakavan tapaturman tai synnytysvaurion seurauksena.

Esteitä manipulaatiohoidoille ovat muun muassa osteoporoosi tai osteopenia, selkärankareuma, kasvain rangan lähettyvillä tai suurentunut verenvuototaipumus.

Lue lisää
Tunnista vakava selkäkipu
Selkä vahvaksi liikkumalla
Kylli Kukk neuvoo: Näin jumppaat selkäkivun pois

Manipulaatio
on käsin tehtävä hoitomuoto, joka voi lisätä nivelen liikelaajuutta. Kramppiin mennyt lihas rentoutetaan niin, että rangan pikkunivel painetaan voimaa käyttäen vähän yli ääriasennon ja palautetaan normaaliin asentoon. Joskus nopeasta liikkeestä kuuluu napsahtava ääni.

Mobilisaatio
on nivelen toistuvaa liikuttamista ääriasentoon ilman oleellista voimankäyttöä. Niveliä voi venytellä myös itse.

Minulla oli selkäkipuja silloin tällöin, mutta ne menivät lihasrelaksantilla ohitse aina 45 ikä vuoteen asti. Sitten minun selkäni teki lopullisesti stopin 18 tunnin lennon aikana kaukoitään. Kun pääsin perille, ei töihin vaan lääkäriin. Kipulääkkeillä pääsin sitten viikon kuluttua Suomeen. Täällä erikoislääkärikierros kesti aikansa, kunnes fysiatri suositteli "viimeisenä keinona" koulutettua kiropraktikkoa. Siellä kolmannen kerran jälkeen sain nukuttua yöni melko hyvin ja neljännen kerran jälkeen pidettiin hoidossa reilu tauko ja jatkettiin 8 kk kuluttua. Vuoden päästä selkä oli ehompi kuin 20 vuoteen.

En väitä, että tämä on kaikille se oikea tie. Mutta oma kokemukseni kertoo, ettei niitä niksauttajiakaan sovi vähätellä. Nyt käyn tarkistuttamassa selkäni 5 vuoden välein. Se ei käy kukkarolle, mutta haluan varmistaa, ettei ainakaan selkä tärvele enää hyvää vointiani. Minun ongelmani oli ylinotkea selkä eli ns. suutelevat nikamat. Kun selkä taittui liian notkolle, nikamien päät osuvat toisiinsa ("suutelevat") ja aiheuttivat kovan selkäkivun. Nyt teen erityisiä jumppa- ja venytysliikkeitä, joilla selkälihakset vahvistuvat ja estävät nikamien suutelun.

  • ylös 121
  • alas 224
Sisältö jatkuu mainoksen alla