Yhä useampi hakee kipuunsa helpotusta ”käsillä parantajilta”. Selkänsä käsittelijä kannattaa kuitenkin valita tarkkaan.

Manipulaatio- eli kansankielellä niksautushoito voi auttaa alaselän tai rintarangan kipuun. Myös liikehoito parantaa selän verenkiertoa ja liikkuvuutta, ja siten lievittää lihasten jännitystä ja särkyä. Ennen hoitoa kannattaa tarkistaa niksauttajan koulutus.

Kun selkää särkee, ihminen hakee apua — mistä tahansa. Selkärangan manipulaatiohoitojen suosio on lisääntynyt, sillä lääkkeetön kivunhoito tuntuu luonnolliselta ja lempeältä. Käsillä parantajiin turvautuminen ei ole mikään uusi ilmiö, vaan erilaisilta jäsenkorjaajilta ja kansanparantajilta on haettu apua iät ajat. Fysiatrian erikoislääkäri Timo Pohjolainen suosittaa kuitenkin hakemaan apua Valviran hyväksymiltä ammattilaisilta. Heidän antamistaan hoidoista voi saada potilasvakuutuskeskuksesta korvausta, jos jotakin odottamatonta tapahtuu.

Päteviä manipulaatiohoitoja antavat asiaan perehtyneet lääkärit, OMT-fysioterapeutit, koulutetut kiropraktikot, naprapaatit ja osteopaatit. Lääkäreiden ja OMT-fysioterapeuttien käsittelystä voi saada myös Kela-korvausta. Koulutuksen saaneet hoitojen antajat voi tarkistaa Terhikki-rekisteristä.

Tapa käyttää käsiä vaihtelee

Manipulaatio on rangan pienten nivelten liikutteluun perustuvaa hoitoa. Osaavat kädet erottavat painelemalla nivelen pinnat hetkeksi toisistaan ja vapauttavat oikealle paikalleen. Lukkiutuneen nivelen avaamisessa puhutaan myös niksautushoidoista. Napsahduksesta alkaa paraneminen. Ainakin siltä se tuntuu.

— Ääni, joka nivelen sisällä olevan nivelnesteessä muodostuvien kaasukuplien rikkoutumisesta usein kuuluu, on monelle terapeuttista, kertoo Timo Pohjolainen.

Manipulaatioon liitetään yleensä mobilisaatio. Se tarkoittaa liikehoitoa, joka venyttää nivelsiteitä ja nivelkapseleita. Näin nivelten liikkuvuus ja aineenvaihdunta lisääntyvät ja ravinteet pääsevät pitämään rangan terveenä.
Manipulointitekniikka ei juuri vaihtele ammattilaisten välillä, mutta hoitoa antavien ihmisten välillä voi olla isojakin eroja. Jokaisella on oma tapa käyttää käsiään.

OMT-fysioterapeutit ja naprapaatit keskittyvät enemmän liikelaajuuksia kasvattaviin ja lihaksia rentouttaviin hoitoihin, kun taas kiropraktikoilla ja osteopaateilla on hieman erilaiset tekniikat: kiropraktikot käyttävät nopeita liikkeitä ja enemmän voimaa, osteopaattien hoito puolestaan perustuu rytmiin ja aineenvaihdunnan kiihdyttämiseen vaurioituneella alueella. Samojen ammattiryhmien sisällä on myös koulukuntaeroja kuten lääkärienkin keskuudessa.

Apua äkilliseen kipuun

Tyypillisin vaiva, johon manipulaatiohoidoista haetaan apua, on kipu alaselässä. Äkillisen selkäkivun taustalla voi olla niin sanottu fasetti- eli nikamalukko, jonka avaaminen manipulaatiolla helpottaa usein jo yhden tai kahden hoitokerran jälkeen. Myös nivelten kulumat voivat saada pikkunivelet siirtymään väärään asentoon.

— Äkillisiin alaselän tai rintarangan kramppeihin voi hakea apua manipulaatiohoidosta ilman lääkärin lähetettäkin, Timo Pohjolainen sanoo.

Kipu voi syntyä myös pikkunivelten hankautuessa väärässä asennossa. Nivelen juuresta lähtee hermoja, joiden ärsytys vetää lihakset kramppiin.

Jos oireisiin liittyy käsien tai jalkojen puutumista, pistelyä, tuntohäiriöitä ja lihasvoimamuutoksia, fysiatri suosittaa ehdottomasti hakeutumaan ensin lääkäriin. Lääkäri tutkii, ettei ole kyse esimerkiksi selkäydintä tai hermojuurta puristavasta tai selkärankaa heikentävästä taudista, kuten reumasta, kasvaimesta tai tulehduksesta.

Nykyisin välilevytyrän hoidoksi ei suositella manipulaatiota, koska siihen liittyy riskejä eikä tehoa ole tutkimuksissa osoitettu.

Niksautushoitoihin hakeudutaan kivun takia. Jotta se ei uusisi, hoitoja antavat ammattilaiset ohjaavat omatoimiseen kotijumppaan, harjoitteluun, liikuntaan tai venyttelyyn, jotka auttavat pitämään rangan kunnossa.

Kaularanka on herkkä alue

Osaavissa käsissä kipu lievittyy ensin, mutta ongelman korjaaminen vaatii aikaa. Alaselän- ja rintarangan manipulaatioon ei liity isoja riskejä. Kaularangan nikamien manipulaatioissa kannattaa kuitenkin olla erittäin varovainen.

— Kaularangassa on vähän tilaa ja siksi komplikaatioriski on suurempi, Timo Pohjolainen sanoo.

Pienikin väärä kiertoliike kaularangan alueella voi johtaa esimerkiksi kaula- tai nikamavaltimon seinämän repeytymiseen, välilevyvaurioon ja halvausoireisiin.

Timo Pohjolainen ei myöskään usko lantiossa sijaitsevan ristisuoliluunivelen (SI-nivel) paikalleenlaittoon, jonka jotkut manipulaatiohoitoja tekevät sanovat osaavansa. Hänen mukaansa niin iso nivel ei liiku paikoiltaan kuin todella vakavan tapaturman tai synnytysvaurion seurauksena.

Esteitä manipulaatiohoidoille ovat muun muassa osteoporoosi tai osteopenia, selkärankareuma, kasvain rangan lähettyvillä tai suurentunut verenvuototaipumus.

Lue lisää
Tunnista vakava selkäkipu
Selkä vahvaksi liikkumalla
Kylli Kukk neuvoo: Näin jumppaat selkäkivun pois

Manipulaatio
on käsin tehtävä hoitomuoto, joka voi lisätä nivelen liikelaajuutta. Kramppiin mennyt lihas rentoutetaan niin, että rangan pikkunivel painetaan voimaa käyttäen vähän yli ääriasennon ja palautetaan normaaliin asentoon. Joskus nopeasta liikkeestä kuuluu napsahtava ääni.

Mobilisaatio
on nivelen toistuvaa liikuttamista ääriasentoon ilman oleellista voimankäyttöä. Niveliä voi venytellä myös itse.

Vierailija

Niksautus saattaa auttaa selkäkipuun

Minulla oli selkäkipuja silloin tällöin, mutta ne menivät lihasrelaksantilla ohitse aina 45 ikä vuoteen asti. Sitten minun selkäni teki lopullisesti stopin 18 tunnin lennon aikana kaukoitään. Kun pääsin perille, ei töihin vaan lääkäriin. Kipulääkkeillä pääsin sitten viikon kuluttua Suomeen. Täällä erikoislääkärikierros kesti aikansa, kunnes fysiatri suositteli "viimeisenä keinona" koulutettua kiropraktikkoa. Siellä kolmannen kerran jälkeen sain nukuttua yöni melko hyvin ja neljännen kerran...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti