Korvakipu ja päänsäryt voivat johtua narskuttelusta, kuten myös hartioiden puutuminen tai pala kurkussa. Purentavaivoihin on tarjolla monenlaista apua hieronnasta botox-ruiskeisiin.

Perhehuolet ja työpaineet tekevät tuhojaan monen suussa. Protetiikan ja purennan kuntoutuksen erikoishammaslääkäri Sari Ala-Hakkola on työssään huomannut, että lihasjännitys ja purentavaivat koettelevat stressaantunutta.

— Valmistuin itse pahimpaan lamaan vuonna 1995, ja nyt eletään jälleen epävakaita aikoja. Leuat eivät lepää yölläkään, sillä purentakäsky tulee aivojen kuorikerroksesta. Ihminen ei pysty tahdonvoimallaan lopettamaan narskuttamista.

Silti moni ei edes tiedä purevansa hampaita, sillä oireet ovat usein epämääräisiä.

Koska leukanivel ja sisäkorva ovat ”seinänaapureita”, korvakipu on tuiki tavallinen purentavian oire, ja moni etsiikin apua korvalääkäriltä. Kaikki hammaslääkäritkään eivät aina tunnista purentaongelmaa.

— Kipu saattaa säteillä otsalle, päälaelle, poskipäille, silmien taakse ja ohimoille. Koska leuassa on paljon tuntohermoja, puremalihakset ovat hyvin kipuherkkiä.

Leukojen jännitys voi aiheuttaa kasvo- ja päänsärkyä tai tuntua puutumisena ja pistelynä hartioissa. Joskus kurkkuun nousee ”pala”, sillä kurkunpään lihakset jännittyvät kovasta puremisesta. Jotkut purevat poskiin ja kieleen, jolloin poskiin syntyy puruvallit ja kieleen niin sanottu piparkakkureuna.

AINA EI TUNNU MISSÄÄN

Virheellinen purenta ei kuitenkaan aina ”tunnu missään.” Joskus ainoa merkki on paikkojen kuluminen ja lohkeilu, pahimmassa tapauksessa hampaan halkeaminen.

Poskien isot puremalihakset kuuluvat ihmisen vahvimpiin lihaksiin. Virheellisessä purennassa jopa satojen kilojen vahvuiset purentavoimat voivat rasittaa yhtä hammasparia. Kasvojen ja kallon lihakset joutuvat lujille etsiessään leuoille sopivaa asentoa. Kuormittuessaan purentalihakset väsyvät. Se voi näkyä niin, ettei jaksa porkkanaa puraista. Monet luopuvat ruisleivästäkin ja kuittaavat aamupalan kahvikupilla.

Kun purentalihakset ovat jännittyneet tai leukanivel on vaurioitunut, suu saattaa avautua nihkeästi eikä edes omenan haukkaaminen onnistu.

Yöllä ihminen puree vielä pontevammin kuin päivällä. Nykyään narskuttelua pidetäänkin unen liikehäiriönä, johon liittyy autonomisen hermoston toiminnan muutoksia. Veren-paine nousee, sydän sykkii kiivaammin ja uni katkeilee.

Narskuttelua tapahtuu kevyen unen ja lyhyiden havahtumispätkien välissä.
Narskutteluakin voimakkaampaa saattaa olla hampaiden yhteen pureminen. Se on yksi narskuttelun muoto, jota moni tekee stressaantuneena. Purentavaivat kiusaavat tavallista useammin naisia. Toisaalta siinä, missä miehet purevat hammasta, naiset hakevat apua.

LIHAS ARISTAA, NIVEL NAKSUU

Purentavaivojen kanssa kipuilevan kannattaa ensimmäisenä hakeutua purentafysiologiaan tai purennan kuntoutukseen erikoistuneelle hammaslääkärille. Lääkäri aloittaa purennan tutkimisen purentalihasten tunnustelusta.

— Usein lihakset aristavat valtavasti. Samalla tutkitaan, kuinka hyvin suu aukeaa, kuuluuko nivelääniä ja ovatko leuat symmetriset, kertoo Sari Ala-Hakkola.

Jos suu ei aukea kunnolla, se voi olla merkki leukanivelen kulumisesta, välilevyn sijoiltaan menosta tai alaleuan epäsymmetrisyydestä. Ihminen voi itsekin kuulla rahinaa tai naksumista suuta avatessaan, kun leukanivelen sijoiltaan mennyt välilevy naksahtaa takaisin paikoilleen.

— Nivelperäisissä kivuissa täytyy aina selvittää myös tapaturman mahdollisuus, sillä leukanivel vaurioituu melko pienestäkin tällistä.

Osalla hammaslääkärin potilaista on suussa paljon isoja, kuluneita muovipaikkoja. Muovi ei ole yhtä kestävää kuin esimerkiksi kulta- tai keraaminen paikka. Kun purenta madaltuu, myös leukojen asento muuttuu ja voi häiritä purentaa.

ENSIAPUNA LEPUUTA JA JUMPPAA

Purentaongelmia voidaan hoitaa monilla keinoilla, joista yksi on narskuttelua hillitsevä purentakisko. Purentaa voidaan korjata tarvittaessa myös oikomishoidoilla, kruunuilla tai hammasimplanteilla. uusin hoito on purentalihasten toiminnan hillitseminen botox-ruiskeilla.

Huolilta ja murheilta ei voi välttyä, mutta kannattaa tarkkailla, millaisissa tilanteissa puree hampaita. Jo leukojen lepuuttaminen ja suun jumppaaminen helpottaa oloa.

Jos puremalihakset aristavat todella paljon, on hyvä jonkin aikaa välttää kovaa ja sitkeää ruokaa.

Purentavaivoille ovat tyypillisiä pitkät oireettomat jaksot.

— Joskus kivut saattavat kroonistua. Toisinaan kipujen lievittämiseen tarvitaan kuurina tulehduskipulääkkeitä tai lihaksia rentouttavaa lääkitystä. Vaikeissa tapauksissa kivunhoidon erikoislääkäri auttaa, Sari Ala-Hakkola sanoo.  

PURENTAONGELMISTA SAATTAVAT KERTOA

  • Herkät ja aristavat, vihlovat hampaat.
  • Leukanivelen naksuminen, rahina tai paukahtelu.
  • Kihelmöivä tunne käsissä tai käsivarsissa, tunnottomuus.
  • Jännityspäänsärky tai migreeni.
  • Korvien soiminen, korvakipu.
  • Leukojen kipuilu, kasvosärky.
  • Niska-hartiaseudun jännitys ja kipu.
  • Leukojen rajoittuneet liikkeet tai leuan jumittuminen, vaikeus saada suuta kokonaan auki.
  • Palan tunne kurkussa.
  • Sekin on mahdollista, ettei oireita ole.

Lue lisää
Testaa narskutteletko?
Narkutteluko unihäiriön syy?
Päänsärky seis!

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.