Useimpien suomalaisten mielestä kevyesti päivettynyt iho näyttää terveeltä ja hyvältä. Liiallinen auringonotto kuitenkin lisää syöpäriskiä, joten säteiltä on osattava suojautua oikein.
Aurinko kohottaa mielialaa, mutta myös vanhentaa ihoa ja altistaa solumuutoksille. Siksi hyvä suojaus kannattaa ottaa tosissaan.
Millainen aurinkovoide kannattaa valita?
Voiteessa on oltava UVB- ja UVA-suoja sekä yleensä vähintään suojakerroin 30. Aurinko- tai rantalomalla tärkeää on myös vedenkestävyys.
Kemiallisten ja fysikaalisten filttereiden yhdistelmällä saadaan suojakerroin useimmiten riittävän suureksi. Pienille lapsille suositellaan fysikaalisia eli mineraalisuojia. Ne jäävät ihon pinnalle heijastaen säteet pois.
Onko suojavoiteesta mitään haittaa?
Suojavoiteiden ainesosille voi allergisoitua, mutta kosketusallergiat ovat harvinaisia.
Eräiden kemiallisten UV-filttereiden on osoitettu imeytyvän ihon läpi elimistöön ja epäilty vaikuttavan hormonitoimintaan. Tähänastisen tutkimustiedon ja asiantuntija-arvioiden perusteella esimerkiksi estrogeenivaikutus on vähäistä, kun sitä verrataan vaikkapa ravinnosta saatavien luonnollisten kasviestrogeenien määrään.
Onko palaminen ainoa vaaratekijä?
Iholle koko elämän aikana kertynyt aurinkoaltistus on haitallista. Se sekä palaminen vanhentavat ihoa, voivat aiheuttaa ihosyöpiä ja niiden esiasteita.
Ihon palaminen usein etenkin lapsena kasvattaa melanoomariskiä. Elinaikainen UV-altistus lisää okasolusyövän, sen esiasteiden sekä tyvisolusyöpien riskiä. Ihon palaminen lapsena lisää myös tyvisolusyöpien riskiä.
Pitääkö ihoa tarkkailla?
Sekä luomia että ihoa kannattaa tarkkailla muutaman kuukauden välein, jos luomia on runsaasti, suvussa esiintyy ihosyöpiä, on sairastanut ihosyövän, on palanut usein tai ollut paljon auringossa.
Melanoomista vain 20–30 prosenttia ilmaantuu aiempiin luomiin, muut ihosyövät luomiin tuskin lainkaan.
Millaisista ihomuutoksista on syytä huolestua?
Luomien huolestuttavia piirteitä ovat epäsymmetrinen muoto tai väri, epätarkat rajat, musta tai vaihteleva väri, yli 6 millimetrin läpimitta sekä luomen kasvu tai muuttuminen.
Atyyppinen melanooma on pigmentitön ja sen vuoksi punoittava. Punoittavat karheat läiskät voivat olla aurinkokeratoosia eli okasolusyövän esiasteita. Iholla voi olla ihottuman näköinen läiskä, joka ei häviä kortisonivoiteella. Ihon pintasyövät eli Morbus Bowenit ovat edellisiä paksumpia muutoksia tai voivat olla esimerkiksi ihosarviakin.
Varsinaiset okasolusyövät ovat jo kasvainmaisia. Ne kasvavat usein nopeasti, ehkä aristavat ja voivat haavautua.
Ovatko tummat läiskät vaarallisia?
Iän myötä auringolle altistuneille alueille, kuten kasvoille, ilmaantuvat solaari lentigo -läiskät ovat useimmiten vaarattomia. Jos läiskän väri on epätasainen tai tummuu, kyseessä voi kuitenkin olla epidermiksen sisällä oleva melanooma eli lentigo maligna.
Jos läiskä kasvaa tai muuttuu, on sitä hyvä näyttää lääkärille, jotta siitä voidaan tarvittaessa ottaa koepala.
Voiko aurinkoa ottaa, jos ihossa on todettu aurinkokeratoosia tai syöpää?
Totta kai, kunhan suojautuu säteilyltä ja seuraa ihoa lääkärin antamin ohjein.
Asiantuntijana Liisa-Lotta Kiiski, Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, Ihosairaala.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.