Moni nainen löytää itse kyhmyn rinnastaan ja pääsee heti hoitoon. Syöpäsukuun kuluvalle tarjotaan mahdollisuus myös ennakoivaan rinnanpoistoon.

Mammografia ja ultraäänitutkimus tehdään aina mikäli rinnassa on kyhmy tai muu oire, sanoo osastonylilääkäri Marjut Leidenius HYKSin Meilahden sairaalan rintarauhaskirurgian osastolta.

Moni kasvain löytyy mammografiassa, mutta joskus osa rinnasta, ja siten myös rintasyöpä, voi jäädä kuvan ulkopuolelle. Myös laitteissa — ja rinnoissa — on eroja.

— Jos rinta on hyvin tiivis, kasvaimet ja muutokset näkyvät huonommin, Leidenius kertoo.

Hormonikorvaushoito tiivistää rintakudosta, vaikka ikä lisääkin rasvakudosta rinnoissa. Kudoksen korvautuminen rasvalla helpottaa syövän löytymistä mammografiassa.

— Hormonikorvaushoito kannattaa lopettaa, mikäli todetaan rintasyöpä, Marjut Leidenius sanoo.

Hormonikorvaushoitoa ei pidä rintasyövän pelossa kuitenkaan välttää, sillä se on tehokkain tapa hoitaa vaikeita vaihdevuosioireita.

Kiltti kasvain on tarkkarajainen

Jos patti rinnassa on hyvänlaatuinen, se on yleensä nesterakkula eli kysta. Se voi olla myös hyvänlaatuinen kasvain, kuten fibroadenomma tai tiivistymä rintakudoksessa.

Kuvissa kiltti kasvain näyttää tarkkarajaiselta ja symmetrisen muotoiselta. Syöpäkasvain on ääriviivoiltaan epätarkka tai epäsäännöllisen muotoinen.

Paras hetki tutkia rinnat on runsas viikko kuukautisten alkamisen jälkeen. Silloin hormoneista johtuvaa kipua ja turvotusta on vähiten.

Riski uusiutua vaihtelee

Marjut Leidenius kertoo, että ensimmäisellä poliklinikkakäynnillä moni rintasyöpäpotilas sanoo, ettei rinnan säilyttämisellä ole mitään merkitystä.

— Kolmen vuoden kuluttua sairastumisesta sillä voikin olla väliä.

Rintasyöpä on enää vain harvoin tappava tauti, sillä lähes 90 prosenttia sairastuneista on elossa vielä viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta. Ennustetta parantaa syövän toteaminen varhaisvaiheessa, esimerkiksi seulonnassa. Lisäksi naiset osaavat hakeutua ajoissa tutkimuksiin. Myös rintasyövän hoito on nykyisen parempaa kuin 15—20 vuotta sitten.

Rintasyövän hoidossa on käytössä täsmälääke trastutsumabi, joka tehoaa HER2-positiiviseen rintasyöpään, joka on noin viidesosalla rintasyöpää sairastavista.

Täsmälääkkeellä tarkoitetaan, että lääke etsiytyy hyvin täsmällisesti tiettyihin syövän vastaanottajasoluihin. Useimmiten lääke yhdistetään solunsalpaajahoitoihin.

Jokaisen ihmisen syöpä on omanlaisensa. Solut jakautuvat eri nopeuksilla, ja toisilla syöpä lähettää herkemmin etäpesäkkeitä. Uusiutumisriski vaihtelee erilaisten kasvainten välillä, samoin paranemisennuste.

Tulevaisuudessa oikea lääkehoito kuhunkin syöpätyyppiin pyritään räätälöimään yhä tarkemmin. Esimerkiksi kasvainta, joka on riippuvainen estrogeenista, hoidetaan muiden hoitojen lisäksi endokriinisella eli hormonaalisella hoidolla.

Pienempi leikkaus, kevyempi hoito

Rintojen kuvaamismenetelmät ovat parantuneet, ja moni rintasyöpä todetaan jo oireettomassa vaiheessa. Potilaalle se tarkoittaa myös usein pienempää leikkausta ja kevyempiä hoitoja.

Marjut Leidenius kertoo, ettei nykyään esimerkiksi kainalon imusolmukkeita tarvitse enää leikata varmuuden vuoksi vaan syövän levinneisyys pystytään selvittämään jo ennen leikkausta.

Rintasyöpä lähettää yleensä ensimmäisen etäpesäkkeensä kainalon vartijaimusolmukkeeseen, joka poistetaan syöpäleikkauksessa ja tutkitaan leikkauksen aikana. Jos vartijasolmukkeesta ei löydy syöpäsoluja, syöpä ei ole levinnyt kainalon imusolmukkeisiin eikä muita kainalon imusolmukkeita tarvitse poistaa.

Imusolmukkeiden poistosta voi seurata rintasyöpäpotilaalle käsivarren turvotusta. Ja jos leikkaus vaurioittaa hermoja, seurauksena voi olla jatkuvia kipuja. Siksi leikkaus tehdään mahdollisimman pienenä.

Rinnanpoisto syöpäsukuun kuuluvalle

Jos rintasyöpäpotilaan kahdella ensimmäisen asteen sukulaisella on todettu rinta- tai munasarjasyöpä, voi kyseessä olla perinnöllinen rintasyöpä. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi äiti ja isoäiti tai äiti ja sisko tai isän puolelta isän sisko ja isoäiti ovat sairastuneet rintasyöpään tai munasarjasyöpään.

Potilas voi halutessaan hakeutua perinnöllisyystutkimuksiin, sillä rintasyöpään liittyviä geenivirheitä tunnetaan nykyään yhä paremmin. Vajaaseen kymmeneen prosenttiin rintasyövistä on arveltu liittyvän perinnöllinen taipumus.

Rintasyöpäsukuja on tunnistettu kymmenisen vuotta. Tiettyjen geenivirheiden kantajilla on ainakin 50 prosentin riski sairastua rintasyöpään. Periytyvän syöpää
aiheuttavan geenivirheen kantajille tarjotaan mahdollisuutta rinnan poistoon ja rintojen uudelleen rakennukseen.

Rinta rakennetaan joko potilaan omista kudoksista tai käyttäen silikoni-implanttia. Leikkauksella tehdyt rinnat eivät tietenkään ole samanlaiset kuin omat, sillä niiden tunto on alentunut eikä niillä voi esimerkiksi imettää.

— Rintakudoksen poisto ei sataprosenttisesti takaa, ettei rintasyöpää tule, mutta riski sairastua on selvästi pienempi kuin keskivertonaisella, Leidenius sanoo.

Vaihtoehtona on käydä vuosittain magneettikuvauksessa, mammografiassa ja ultraäänitutkimuksessa.

— Ne joiden sisar tai äiti on kuollut nuorena rintasyöpään, ovat innokkaimpia leikkaukseen, Marjut Leidenius kertoo.

Asiantuntijana dosentti, osaston­ylilääkäri Marjut Leidenius HYKSin rintarauhas­kirurgian yksikkö.

Lue lisää
Rintasyöpä! Apua alkusokkiin
Uusi rinta syövän jälkeen

Rintasyöpähoidoissa tuhoutuneita imusolmukkeita pystytään jo korvaamaan uusilla imuteillä. Kohta syöpäsoluja kuljettavia imusuonia osataan myös tuhota niin ettei syöpä leviä.

Rintasyöpä lähettää etäpesäkkeitä muualle elimistöön paitsi imusuoniston myös verenkierron kautta. Lisäksi leviävä syöpä kasvattaa uutta veri- ja imusuonistoa. Uudella fotodynaamisella hoidolla (PDT-hoito) on jo eläinkokeissa onnistuttu tuhoamaan syöpäkasvaimia sisältäviä imusuonia.

Hoidon ideana on annostella imusuoniverkostoon, jossa on syöpäsoluja, valolle herkistävää lääkeainetta, jota voidaan sen jälkeen valottaa matalaenergisellä laserilla. Valo tuhoaa lääkettä sisältävät syöpäsolut ja osan imusuonistoa eikä etäpesäkkeitä pääse syntymään.

Nyt tutkitaan myös, pystyttäisiinkö syövän leviämisreittejä tuhoamaan hoidolla, jota jo käytetään estämään verisuonten liikakasvua silmänpohjan ikärappeumassa.

Uudet hoidot eivät korvaa syöpäleikkauksia, mutta niiden avulla voitaisiin vähentää syövän leviämistä ja syöpäkuolemia. Tutkimuksia on tehty akatemiaprofessori Kari Alitalon laboratoriossa.

Vierailija

Patti rinnassa – selvitä se

"Potilas voi halutessaan hakeutua perinnöllisyystutkimuksiin, sillä rintasyöpään liittyviä geenivirheitä tunnetaan nykyään yhä paremmin." Minua ei otettu tutkimuksiin vaikka meillä on suvussa paljon rintasyöpää. Molemmat isoäidit ovat kuolleet rintasyöpään, samoin isän puolen molemmat sisarukset. Itselläni on myös rinnasta poistettu kasvaimia ja oma sisareni joutui myös leikkaukseen. Lääkärin mielipide oli, että mitään geenitestiä ei kannata tehdä. Minulle ei ole tarjottu edes...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.