Moni nainen löytää itse kyhmyn rinnastaan ja pääsee heti hoitoon. Syöpäsukuun kuluvalle tarjotaan mahdollisuus myös ennakoivaan rinnanpoistoon.

Mammografia ja ultraäänitutkimus tehdään aina mikäli rinnassa on kyhmy tai muu oire, sanoo osastonylilääkäri Marjut Leidenius HYKSin Meilahden sairaalan rintarauhaskirurgian osastolta.

Moni kasvain löytyy mammografiassa, mutta joskus osa rinnasta, ja siten myös rintasyöpä, voi jäädä kuvan ulkopuolelle. Myös laitteissa — ja rinnoissa — on eroja.

— Jos rinta on hyvin tiivis, kasvaimet ja muutokset näkyvät huonommin, Leidenius kertoo.

Hormonikorvaushoito tiivistää rintakudosta, vaikka ikä lisääkin rasvakudosta rinnoissa. Kudoksen korvautuminen rasvalla helpottaa syövän löytymistä mammografiassa.

— Hormonikorvaushoito kannattaa lopettaa, mikäli todetaan rintasyöpä, Marjut Leidenius sanoo.

Hormonikorvaushoitoa ei pidä rintasyövän pelossa kuitenkaan välttää, sillä se on tehokkain tapa hoitaa vaikeita vaihdevuosioireita.

Kiltti kasvain on tarkkarajainen

Jos patti rinnassa on hyvänlaatuinen, se on yleensä nesterakkula eli kysta. Se voi olla myös hyvänlaatuinen kasvain, kuten fibroadenomma tai tiivistymä rintakudoksessa.

Kuvissa kiltti kasvain näyttää tarkkarajaiselta ja symmetrisen muotoiselta. Syöpäkasvain on ääriviivoiltaan epätarkka tai epäsäännöllisen muotoinen.

Paras hetki tutkia rinnat on runsas viikko kuukautisten alkamisen jälkeen. Silloin hormoneista johtuvaa kipua ja turvotusta on vähiten.

Riski uusiutua vaihtelee

Marjut Leidenius kertoo, että ensimmäisellä poliklinikkakäynnillä moni rintasyöpäpotilas sanoo, ettei rinnan säilyttämisellä ole mitään merkitystä.

— Kolmen vuoden kuluttua sairastumisesta sillä voikin olla väliä.

Rintasyöpä on enää vain harvoin tappava tauti, sillä lähes 90 prosenttia sairastuneista on elossa vielä viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta. Ennustetta parantaa syövän toteaminen varhaisvaiheessa, esimerkiksi seulonnassa. Lisäksi naiset osaavat hakeutua ajoissa tutkimuksiin. Myös rintasyövän hoito on nykyisen parempaa kuin 15—20 vuotta sitten.

Rintasyövän hoidossa on käytössä täsmälääke trastutsumabi, joka tehoaa HER2-positiiviseen rintasyöpään, joka on noin viidesosalla rintasyöpää sairastavista.

Täsmälääkkeellä tarkoitetaan, että lääke etsiytyy hyvin täsmällisesti tiettyihin syövän vastaanottajasoluihin. Useimmiten lääke yhdistetään solunsalpaajahoitoihin.

Jokaisen ihmisen syöpä on omanlaisensa. Solut jakautuvat eri nopeuksilla, ja toisilla syöpä lähettää herkemmin etäpesäkkeitä. Uusiutumisriski vaihtelee erilaisten kasvainten välillä, samoin paranemisennuste.

Tulevaisuudessa oikea lääkehoito kuhunkin syöpätyyppiin pyritään räätälöimään yhä tarkemmin. Esimerkiksi kasvainta, joka on riippuvainen estrogeenista, hoidetaan muiden hoitojen lisäksi endokriinisella eli hormonaalisella hoidolla.

Pienempi leikkaus, kevyempi hoito

Rintojen kuvaamismenetelmät ovat parantuneet, ja moni rintasyöpä todetaan jo oireettomassa vaiheessa. Potilaalle se tarkoittaa myös usein pienempää leikkausta ja kevyempiä hoitoja.

Marjut Leidenius kertoo, ettei nykyään esimerkiksi kainalon imusolmukkeita tarvitse enää leikata varmuuden vuoksi vaan syövän levinneisyys pystytään selvittämään jo ennen leikkausta.

Rintasyöpä lähettää yleensä ensimmäisen etäpesäkkeensä kainalon vartijaimusolmukkeeseen, joka poistetaan syöpäleikkauksessa ja tutkitaan leikkauksen aikana. Jos vartijasolmukkeesta ei löydy syöpäsoluja, syöpä ei ole levinnyt kainalon imusolmukkeisiin eikä muita kainalon imusolmukkeita tarvitse poistaa.

Imusolmukkeiden poistosta voi seurata rintasyöpäpotilaalle käsivarren turvotusta. Ja jos leikkaus vaurioittaa hermoja, seurauksena voi olla jatkuvia kipuja. Siksi leikkaus tehdään mahdollisimman pienenä.

Rinnanpoisto syöpäsukuun kuuluvalle

Jos rintasyöpäpotilaan kahdella ensimmäisen asteen sukulaisella on todettu rinta- tai munasarjasyöpä, voi kyseessä olla perinnöllinen rintasyöpä. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi äiti ja isoäiti tai äiti ja sisko tai isän puolelta isän sisko ja isoäiti ovat sairastuneet rintasyöpään tai munasarjasyöpään.

Potilas voi halutessaan hakeutua perinnöllisyystutkimuksiin, sillä rintasyöpään liittyviä geenivirheitä tunnetaan nykyään yhä paremmin. Vajaaseen kymmeneen prosenttiin rintasyövistä on arveltu liittyvän perinnöllinen taipumus.

Rintasyöpäsukuja on tunnistettu kymmenisen vuotta. Tiettyjen geenivirheiden kantajilla on ainakin 50 prosentin riski sairastua rintasyöpään. Periytyvän syöpää
aiheuttavan geenivirheen kantajille tarjotaan mahdollisuutta rinnan poistoon ja rintojen uudelleen rakennukseen.

Rinta rakennetaan joko potilaan omista kudoksista tai käyttäen silikoni-implanttia. Leikkauksella tehdyt rinnat eivät tietenkään ole samanlaiset kuin omat, sillä niiden tunto on alentunut eikä niillä voi esimerkiksi imettää.

— Rintakudoksen poisto ei sataprosenttisesti takaa, ettei rintasyöpää tule, mutta riski sairastua on selvästi pienempi kuin keskivertonaisella, Leidenius sanoo.

Vaihtoehtona on käydä vuosittain magneettikuvauksessa, mammografiassa ja ultraäänitutkimuksessa.

— Ne joiden sisar tai äiti on kuollut nuorena rintasyöpään, ovat innokkaimpia leikkaukseen, Marjut Leidenius kertoo.

Asiantuntijana dosentti, osaston­ylilääkäri Marjut Leidenius HYKSin rintarauhas­kirurgian yksikkö.

Lue lisää
Rintasyöpä! Apua alkusokkiin
Uusi rinta syövän jälkeen

Rintasyöpähoidoissa tuhoutuneita imusolmukkeita pystytään jo korvaamaan uusilla imuteillä. Kohta syöpäsoluja kuljettavia imusuonia osataan myös tuhota niin ettei syöpä leviä.

Rintasyöpä lähettää etäpesäkkeitä muualle elimistöön paitsi imusuoniston myös verenkierron kautta. Lisäksi leviävä syöpä kasvattaa uutta veri- ja imusuonistoa. Uudella fotodynaamisella hoidolla (PDT-hoito) on jo eläinkokeissa onnistuttu tuhoamaan syöpäkasvaimia sisältäviä imusuonia.

Hoidon ideana on annostella imusuoniverkostoon, jossa on syöpäsoluja, valolle herkistävää lääkeainetta, jota voidaan sen jälkeen valottaa matalaenergisellä laserilla. Valo tuhoaa lääkettä sisältävät syöpäsolut ja osan imusuonistoa eikä etäpesäkkeitä pääse syntymään.

Nyt tutkitaan myös, pystyttäisiinkö syövän leviämisreittejä tuhoamaan hoidolla, jota jo käytetään estämään verisuonten liikakasvua silmänpohjan ikärappeumassa.

Uudet hoidot eivät korvaa syöpäleikkauksia, mutta niiden avulla voitaisiin vähentää syövän leviämistä ja syöpäkuolemia. Tutkimuksia on tehty akatemiaprofessori Kari Alitalon laboratoriossa.

Vierailija

Patti rinnassa – selvitä se

"Potilas voi halutessaan hakeutua perinnöllisyystutkimuksiin, sillä rintasyöpään liittyviä geenivirheitä tunnetaan nykyään yhä paremmin." Minua ei otettu tutkimuksiin vaikka meillä on suvussa paljon rintasyöpää. Molemmat isoäidit ovat kuolleet rintasyöpään, samoin isän puolen molemmat sisarukset. Itselläni on myös rinnasta poistettu kasvaimia ja oma sisareni joutui myös leikkaukseen. Lääkärin mielipide oli, että mitään geenitestiä ei kannata tehdä. Minulle ei ole tarjottu edes...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.