Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minulla repesi kierukka polvesta, kuinka yleistä tämä on? En ole urheilija. Odottelen nyt ortopedille pääsyä ja leikkausta. Onko tapana poistaa rikkoutunut kierukka vai klipsata reunat kiinni yhteen? Mitenkä pitkään toipuminen vie? Entä kuntoutus? Nyt jo lonkassa tuntuu kipua, varsinkin lepokipua, joten särkylääkettä on otettava. Pääseekö niistä eroon hoidon jälkeen?

Polven nivelkierukan repeämät ovat tavallisimpia polvinivelen vaurioita. Niitä arvioidaan syntyvän vuodessa 60–70 sataatuhatta henkeä kohti. Ei tarvitse olla urheilija kierukkavamman saadakseen, riittää, kun esimerkiksi polvi vääntyy kerran pahasti vartalon painon ollessa kyseisellä raajalla. Vammaenergiasta ja mekanismista riippuen syntyvä vaurio on mitä tahansa pienestä itsestään paranevasta nivelkierukan pintavauriosta mittavaan repeämään ja pahimmillaan myös polven etu- tai takaristisiteen katkeamiseen.

Kierukkarepeämä antaa oireita, useimmiten kipua astuessa. Joskus tuntuu myös lukko-oiretta, kun kierukan riekale estää polven liikettä. Pienissä vaurioissa hoidoksi riittää kipulääkitys ja lihasharjoitukset, mutta usein joudutaan leikkaukseen, joka nykyään lähes poikkeuksetta tehdään tähystysleikkauksena. Verrattuna aikaisemmin lähes yksinomaan harrastettuun kierukan poistoon nykyiset leikkausmenetelmät ovat kierukkaa säästäviä ja pyrkivät mahdollisimman pitkälle palauttamaan tilan ennalleen. Näin siis repeämää korjataan ompeleilla ja ruston pintaa tasoittamalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tavallisissa tapauksissa toipuminen kestää useita viikkoja ja edellyttää polven liikettä ja lihasvoimia parantavaa kuntoutusta, jossa myös huomioidaan kävelyn ja muun liikunnan opettelu niin, ettei rasiteta polven sijasta muita niveliä. Parhaimmillaan polvi kyllä kuntoutuu ennalleen, eikä kipulääkkeitä tarvita.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla