Monissa lääkkeissä on niin paljon suolaa, että ne saattavat lisätä sydänriskejä.

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan suolaa sisältävät lääkkeet voivat salakavalasti altistaa niitä käyttävät sydänoireille. Suolaa on etenkin poretableteissa ja nopeasti liukenevissa lääkkeissä.

Suolaa sisältävissä lääkkeissä oli usein niin paljon suolaa, että suolan päivittäinen saantisuositus ylittyi pelkästään niitä syömällä.

Brittien tulokset perustuvat yli 1,2 miljoonan potilaan rekisteritietoihin, joiden avulla tutkijat pystyivät vertaamaan keskenään potilaita, jotka käyttivät samoja lääkeaineita sisältävien lääkkeiden eri versioita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vertailu osoitti suolaa sisältäviä lääkeversioita käyttävien sairastuvan aivohalvauksiin ja etenkin verenpainetautiin todennäköisemmin kuin suolattomia vaihtoehtoja käyttävien. Suolaa sisältäviä lääkkeitä syövät myös menehtyivät muita todennäköisemmin keskimäärin seitsemänvuotisen seurannan aikana. Kaikkiaan runsaat 61 000 osallistujaa sai jonkin sydänoireen seurannan aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat pitävät tuloksiaan uskottavina, koska suola on tunnettu korkean verenpaineen riskitekijä ja verenpaine puolestaan aivohalvausten riskitekijä. Tutkijoilla ei kuitenkaan ollut käytössään tietoja osallistujien ruokavalioista ja suolansaannista, joten on vaikea sanoa miten paljon yhteydestä johtui juuri lääkkeiden sisältämästä suolasta. Tästä huolimatta tutkijat suosittavat, että lääkärit huomioisivat lääkkeiden suolapitoisuudet ja välttäisivät määräämästä suolaisia lääkkeitä ainakin potilaille, jotka ovat valmiiksi alttiita verenpainetaudille.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää Verenpaine kohdallen - omat ja lääkärin keinot

Sisältö jatkuu mainoksen alla