Minulla on aurallinen migreeni. Olen nähnyt kaksoiskuvia ja muitakin kuvioita tulee silmien eteen. Minulle on tehty pään magneettikuvaus ja olen käynyt neurologin vastaanotolla. Käytin lääkärin määräyksestä ennen Primaspan 50 mg, mutta nyt neurologi muutti lääkityksen. Ja minulla on Clopidogrel Actavis 75 mg. Lisäksi otan yhden Vitafin Multiechina -tabletin ja maitohappobakteerikapselin päivässä. Kysyisinkin, onko näillä yhteisvaikutusta toisiinsa nähden, voinko käyttää näitä ravintolisiä turvallisesti tämän verenkiertolääkkeen kanssa?

Clopidogrel Actavis -lääkkeen vaikuttava aine on klopido-greeli. Se estää verihiutaleiden toimintaa, jolloin ne eivät kasaannu niin hanakasti veren hyytyessä. Näin verisuonitukoksen (tromboosin) muodostumisen mahdollisuus pienenee. Aurallinen migreeni altistaa valtimotautitapahtumille, esimerkiksi aivohalvaukselle. Arvatenkin tämän vuoksi kysyjälle on aloitettu klopidogreelihoito.

Vitafin Multiechina -valmisteessa näyttäisi olevan 22 eri ainesosaa, kuten vitamiineja, hivenaineita ja lisäksi ”Echina-uutetta”, jolla tarkoitettaneen puna- eli auringonhatusta peräisin olevia ainesosaa. Rohdosvalmisteena punahattua käytetään vilustumisoireiden lievittämiseen.

Useimmiten suun kautta otettavat punahattuvalmisteet ovat hyvin siedettyjä. Tavallisimpia haittoja lienevät yliherkkyysoireet. Punahattuvalmisteiden käyttöön on epäilty liittyvän autoimmuunisairauksia eli tiloja, joissa immuunijärjestelmä kääntyy ihmisen omaa elimistöä vastaan. Tällä tavalla voi syntyä esimerkiksi trombosytopeniaa eli verihiutaleniukkuutta.

Kasvirohdosten ja lääkkeiden yhteisvaikutuksia on tutkittu vähän. Kasvirohdokset ovat hyvin monimutkaisia, sillä ne voivat sisältää jopa satoja eri kemiallisia ainesosia. Siksi esimerkiksi yhdellä punahattuvalmisteella tehdyn yhteisvaikutustutkimuksen tulokset eivät välttämättä päde johonkin toiseen punahattu-valmisteeseen.

Punahattu saattaa estää joidenkin niin kutsuttujen CYP-entsyymien toimintaa. Klopidogreeli on niin sanottu aihiolääke, eli sen pitää muuntua CYP2C19-entsyymien välityksellä aktiiviseen muotoonsa, jotta sillä olisi vaikutusta verihiutaleisiin. Jos punahattu estää juuri klopido-greelin aktivoitumiseen tarvittavaa CYP-entsyymiä, voi klopidogreelin teho heikentyä yhteiskäytössä. Tästä ei tosin ole tutkimusnäyttöä.

Punahatun käyttöön mahdollisesti liittyvien haittojen ja yhteisvaikutustutkimusten puutteen vuoksi en suosittelisi punahattua sisältäviä valmisteita klopidogreelin käyttäjälle. Vitafin Multiechinan markkinoijan sivuilla ei ole esitetty yhtään tutkimusta, joka osoittaisi kyseisen valmisteen vaikuttavan suotuisasti hyvinvointiin. Jos syö monipuolisesti, ei tarvitse monivitamiinivalmisteita, D-vitamiinilisä on hyvä ottaa suositusten mukaan. Maitohappobakteerivalmisteita voinee turvallisesti klopidogreelin kanssa käyttää.

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Punahatusta haittaa?

Mites olis kalaöljy? DHA (Dokosaheksaeenihappo), C22:6n-3. On pitkäketjuinen Omega-3-rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön. DHA:a saa rasvaisesta kalasta tai siitä valmistetusta kalaöljystä. Tai merilevävalmisteesta. EPA (Eikosapentaeenihappo), C20:5n-3. On pitkäketjuinen Omega-3-rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön. EPA:a saa rasvaisesta kalasta tai siitä valmistetusta kalaöljystä. Tai merilevävalmisteesta. Pohjoismaiset terveysviranomaiset suosittelevat aikuisille Omega-3...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.