Minulla on aurallinen migreeni. Olen nähnyt kaksoiskuvia ja muitakin kuvioita tulee silmien eteen. Minulle on tehty pään magneettikuvaus ja olen käynyt neurologin vastaanotolla. Käytin lääkärin määräyksestä ennen Primaspan 50 mg, mutta nyt neurologi muutti lääkityksen. Ja minulla on Clopidogrel Actavis 75 mg. Lisäksi otan yhden Vitafin Multiechina -tabletin ja maitohappobakteerikapselin päivässä. Kysyisinkin, onko näillä yhteisvaikutusta toisiinsa nähden, voinko käyttää näitä ravintolisiä turvallisesti tämän verenkiertolääkkeen kanssa?

Clopidogrel Actavis -lääkkeen vaikuttava aine on klopido-greeli. Se estää verihiutaleiden toimintaa, jolloin ne eivät kasaannu niin hanakasti veren hyytyessä. Näin verisuonitukoksen (tromboosin) muodostumisen mahdollisuus pienenee. Aurallinen migreeni altistaa valtimotautitapahtumille, esimerkiksi aivohalvaukselle. Arvatenkin tämän vuoksi kysyjälle on aloitettu klopidogreelihoito.

Vitafin Multiechina -valmisteessa näyttäisi olevan 22 eri ainesosaa, kuten vitamiineja, hivenaineita ja lisäksi ”Echina-uutetta”, jolla tarkoitettaneen puna- eli auringonhatusta peräisin olevia ainesosaa. Rohdosvalmisteena punahattua käytetään vilustumisoireiden lievittämiseen.

Useimmiten suun kautta otettavat punahattuvalmisteet ovat hyvin siedettyjä. Tavallisimpia haittoja lienevät yliherkkyysoireet. Punahattuvalmisteiden käyttöön on epäilty liittyvän autoimmuunisairauksia eli tiloja, joissa immuunijärjestelmä kääntyy ihmisen omaa elimistöä vastaan. Tällä tavalla voi syntyä esimerkiksi trombosytopeniaa eli verihiutaleniukkuutta.

Kasvirohdosten ja lääkkeiden yhteisvaikutuksia on tutkittu vähän. Kasvirohdokset ovat hyvin monimutkaisia, sillä ne voivat sisältää jopa satoja eri kemiallisia ainesosia. Siksi esimerkiksi yhdellä punahattuvalmisteella tehdyn yhteisvaikutustutkimuksen tulokset eivät välttämättä päde johonkin toiseen punahattu-valmisteeseen.

Punahattu saattaa estää joidenkin niin kutsuttujen CYP-entsyymien toimintaa. Klopidogreeli on niin sanottu aihiolääke, eli sen pitää muuntua CYP2C19-entsyymien välityksellä aktiiviseen muotoonsa, jotta sillä olisi vaikutusta verihiutaleisiin. Jos punahattu estää juuri klopido-greelin aktivoitumiseen tarvittavaa CYP-entsyymiä, voi klopidogreelin teho heikentyä yhteiskäytössä. Tästä ei tosin ole tutkimusnäyttöä.

Punahatun käyttöön mahdollisesti liittyvien haittojen ja yhteisvaikutustutkimusten puutteen vuoksi en suosittelisi punahattua sisältäviä valmisteita klopidogreelin käyttäjälle. Vitafin Multiechinan markkinoijan sivuilla ei ole esitetty yhtään tutkimusta, joka osoittaisi kyseisen valmisteen vaikuttavan suotuisasti hyvinvointiin. Jos syö monipuolisesti, ei tarvitse monivitamiinivalmisteita, D-vitamiinilisä on hyvä ottaa suositusten mukaan. Maitohappobakteerivalmisteita voinee turvallisesti klopidogreelin kanssa käyttää.

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Punahatusta haittaa?

Mites olis kalaöljy? DHA (Dokosaheksaeenihappo), C22:6n-3. On pitkäketjuinen Omega-3-rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön. DHA:a saa rasvaisesta kalasta tai siitä valmistetusta kalaöljystä. Tai merilevävalmisteesta. EPA (Eikosapentaeenihappo), C20:5n-3. On pitkäketjuinen Omega-3-rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön. EPA:a saa rasvaisesta kalasta tai siitä valmistetusta kalaöljystä. Tai merilevävalmisteesta. Pohjoismaiset terveysviranomaiset suosittelevat aikuisille Omega-3...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.