Purentaelimistöllä tarkoitetaan leukaniveliä, puremalihaksia, hampaistoa ja niihin läheisesti liittyviä kudoksia. Niiden kiputiloista ja toimintahäiriöistä tavallisimpia ovat leukanivelen äänet, leukanivelten tai purentalihasten kipu, suun rajoittunut avaaminen ja alaleuan liikehäiriöt. Yleensä toimintahäiriöt saadaan hoidettua hyvin kuntoon.

Riskit

Purentaelimistöstä aiheutuvat vaivat ovat varsin yleisiä. Naisilla nämä vaivat ovat 3–4 kertaa tavallisempia kuin miehillä.
Toimintahäiriöt voivat johtua kasvojen ja leukojen alueen vammoista, hampaiden virheasennoista, hampaiden kiristelystä, hampaiden huomattavasta kulumisesta tai leukanivelen naksumisesta. Lisäksi jotkin sairaudet, lääkitykset, psykososiaaliset tekijät tai perinnölliset tekijät saattavat heijastua purentaelimen toimintaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös omat tavat, kuten hampaiden narskuttelu tai runsas purukumin syönti, voivat kipeyttää purentaelimistöä. Ongelmia voi syntyä hammashoidonkin yhteydessä: liian korkea paikka hampaassa tai huonosti istuvat proteesit voivat aiheuttaa kiputilan purentaelimeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oireet

Purentaelimistön toimintahäiriölle tyypillisiä oireita ovat naksahdukset, rahinat ja lonksahdukset leukanivelessä, liikekipu, leukojen väsyminen, jäykkyys ja kipu sekä vaikeus saada suu aivan auki. Useimmiten kipu on toispuolista ja voimakkainta aamuisin. Oireita voivat laukaista pureskelu, kylmyys ja veto.

Hampaiden vihlominen on kasvojen kiputiloista yleisin. Sen aiheuttaa usein hampaan kaulasta paljastunut hammasluu, mutta syynä voi olla myös vaikkapa huono hammaspaikka.

Hoito

Purentaelimistön aiheuttamat vaivat ovat usein lieviä eivätkä aina vaadi hoitoa. Jatkuva kipu on kuitenkin syy hakeutua hammaslääkärille, joka tekee huolellisen purentaelimistön kliinisen tutkimuksen. Hoito aloitetaan yleensä hammaslääkärin antamalla kiskohoidolla. Tarvittaessa purentaa tasapainotetaan hionnalla tai jopa hammasproteesilla tai oikomishoidolla. Kotihoito hammaslääkärin antamin ohjein varmistaa yleensä hoidon onnistumisen. Vain suhteellisen harva potilas tarvitsee vaikeisiin niveltapauksiin kirurgin hoitoa.

Lähde: Käypä hoito -suositus
www.kaypahoito.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla