Rasvasota ei tunnu laantuvan ja nyt siihen on vedetty mukaan hiilihydraatitkin. Niistäkin toiset on hyviä ja toiset pahoja.

Mistä ravitsemuksessa nyt soditaan?

Käynnissä on useampia sotia, jotka ovat raivonneet 1970-luvulta lähtien. Ensimmäinen sota koskee kysymystä siitä kumpi on terveellisempää: kova eläinrasva vai pehmeät kasvirasvat.

Toinen kiista koskee sitä kumpi on haitallisempaa: rasva vai hiilihydraatti? Nämä keskustelut alkoivat erillisinä väittelyinä kolmekymmentä vuotta sitten mutta menevät nykyään päällekkäin.

Rasvakeskustelussa on olennaista ymmärtää, että tutkijat eivät yrityksistään huolimatta ole kyenneet löytämään itsenäistä yhteyttä kovan eläinrasvan ja sydän- ja verisuonisairauksien väliltä. Tämä tulee monelle yllätyksenä, onhan meille puhuttu kovan rasvan haitallisuudesta jo vuosikymmeniä. Sen sijaan on löydetty yhteys kovan rasvan, kolesterolin ja sydän- ja verisuonitautien välillä. Tiedetään, että jos kovaa rasvaa vähennetään, kolesterolitasapainossa tapahtuu suotuisia muutoksia, jotka estävät sydän- ja verisuonitautien kehittymistä.

Monet yhdistävät kovan rasvan vähentämisen virheellisesti vähärasvaiseen ruokavalioon. Kaiken rasvan karsiminen ruokavaliosta on terveydelle haitallista, minkä vuoksi Suomessa on alusta lähtien painotettu kovien rasvojen korvaamista pehmeillä rasvoilla. Tämä viesti on voinut kuitenkin hämärtyä, koska elintarviketeollisuus on tuonut markkinoille niin paljon vähärasvaisia tuotteita. Mikä pahinta, vähärasvaisissa tuotteissa, kuten jogurteissa, rasva on usein korvattu hiilihydraateilla, mikä on voinut tehdä niistä entistä epäterveellisempiä. 

Miten hiilihydraatit liittyvät rasvasotaan?

Hiilihydraatit liittyvät rasvasotaan lähinnä lihomisen kautta. Olemme eläneet 30 vuotta siinä käsityksessä, että vain rasva lihottaa. Nykyään korostetaan kuitenkin huonojen hiilihydraattien merkitystä.

Hiilihydraatteja tarvitaan, mutta hiilihydraatit eivät ole veljiä keskenään. Osa hiilihydraateista – valkoinen sokeri, valkoinen pasta, valkoinen riisi ja valkoiset leipäviljat – imeytyvät nopeasti. Tästä seuraa se, että insuliinitasot nousevat korkealle, jolloin myös verensokeri laskee nopeammin, ja seurauksena on uusi näläntunne tunnin tai kahden päästä. Tämä kierre johtaa helposti siihen, että syödään liikaa.

Sen sijaan hyvät hiilihydraatit, kuten täysjyväleipä ja tumma riisi, imeytyvät hitaammin. Tämä auttaa painonhallinnassa, koska insuliinin nousu ei ole niin rajua ja kylläisyyden tunne kestää pidempään. Tämän vuoksi hiilihydraattien laatuun kannattaa kiinnittää huomiota.

Hiilihydraattien osuus lihomisessa ei kuitenkaan ole niin selvä kuin edellä mainitun perusteella voisi olettaa. Esimerkiksi vauraissa Aasian maissa on historiallisesti katsoen kulutettu paljon huonoja hiilihydraatteja, mutta tämä ei ole näkynyt väestön lihomisena ennen viime vuosien cocacola-kulttuurin rantautumista. Toiseksi kalorien määrällä on edelleen merkitystä. Tutkimuksissa on osoitettu, että ihmiset syövät sitä enemmän, mitä enemmän ruokaa on tarjolla.

Lihavuusepidemian syytä ei siis pidä välttämättä etsiä siitä, syömmekö liikaa rasvaa vai hiilihydraatteja, vaan ehkä siitä, että syömme molempia liian paljon. Olemme siirtyneet ruokakulttuuriin, jossa syömme ja napostelemme liikaa ja liian suuria annoksia.

Miten kolesteroli liittyy rasvakeskusteluun?

Kolesteroli on koko keskustelun ytimessä. Kova rasva on haitallista nimenomaisesti siksi, että se lisää pahaa kolesterolia.

Kolesteroli on elämällemme välttämätöntä. Suurin osa veressä kiertävästä kolesterolistamme on LDL-hiukkasissa olevaa kolesterolia, jota tarvitaan solukalvojen ja monien hormonien ainesosana. Se muuttuu pahaksi kolesteroliksi vain, jos sitä on liikaa. Lisäksi veressämme kiertää niin sanottua HDL-kolesterolia, jonka tehtävänä on siivota paha kolesteroli pois valtimoiden seinämistä. Tämä hyvä kolesteroli siirtää pahan kolesterolin maksan kautta ulosteeseen, ja se onkin ainoa keinomme päästä eroon ylimääräisestä pahasta kolesterolista.

Terveytemme kannalta ei ole tärkeintä se, kuinka paljon meillä on hyvää tai pahaa kolesterolia, vaan mikä on niiden keskinäinen tasapaino. Jos pahaa kolesterolia on paljon enemmän kuin hyvää, hyvä ei ehdi siivoamaan kaikkea pois, jolloin pahaa kolesterolia alkaa kertyä etenkin valtimoiden seinämiin. Aikaa myöten valtimoon voi kehittyä kolesterolimöykky, joka altistaa sydän- tai aivoinfarktille.

Elimistömme kykenee valmistamaan itse oman kolesterolinsa, mutta syömämme rasva vaikuttaa suuresti hyvän ja pahan kolesterolin tasapainoon. Hyvä kolesteroli tarvitsee muodostuakseen rasvaa, mutta jos syömämme rasva on kovaa, pahan kolesterolin määrä suurenee. Pehmeään rasvaan siirtyminen taas vähentää pahaa kolesterolia. Näin kolesterolitasapainomme muuttuu pehmeillä rasvoilla terveydelle suotuisammaksi. Jos kaiken rasvan kulutusta leikataan radikaalisti, sekä hyvä että paha kolesteroli laskevat emmekä ehkä saavutakaan tervettä kolesterolitasapainoa.

Liittyvätkö hiilihydraatit kolesteroliin?

Hiilihydraatit, erityisesti huonot hiilihydraatit, liittyvät lihomiseen ja lihomisen kautta kolesterolitasapaino alkaa mennä todella päin mäntyä. Tämä vaikutus johtuu triglyserideistä.

Sokeri, erityisesti hedelmäsokeri, varastoituu maksassa triglyseridirasvoiksi, josta ne erittyvät verenkiertoon. Jos henkilöllä on metabolinen oireyhtymä ja siihen liittyvä insuliiniresistenssi, joka näkyy verensokeriarvon kohoamisena, veren triglyderidipitoisuus alkaa suurentua. Tällöin hyvän kolesterolin määrä laskee ja paha kolesteroli muuttuu entistä pahemmaksi. Se hapettuu ja tarrautuu entistä hanakammin verisuonten seinämiin.

Kun ihminen on saapunut tällaiseen kuoleman kolmioon, kovin vähärasvaiseen ruokavalioon siirtyminen olisi suuri virhe. Koska triglyseridit ovat vetäneet hyvän kolesterolin vähiin, sen määrää voi nostaa vain vähentämällä triglyseridejä. Tämä onnistuu parhaiten laihtumalla siten, että välttää sokereita. Pehmeä rasva on tällöinkin parempi kuin kova rasva, sillä se auttaa hallitsemaan paremmin kolesterolitasapainoa.  

Miten meidän sitten pitäisi syödä?

Hyvä nyrkkisääntö on kiinnittää huomiota sekä rasvan että hiilihydraatin laatuun. Kannattaa edelleen suosia pehmeitä rasvoja, kuten rasvaista kalaa ja kasviöljyjä, sekä hyviä hiilihydraatteja, kuten täysjyväleipää, -puuroa ja tummaa riisiä. Lisäksi kuiduilla saadaan edullisia vaikutuksia veren kolesteroli- ja sokeritasoihin.

Kannattaa muistaa, että tärkein opetuksemme kovan rasvan, kolesterolin ja sydänsairauksien yhteydestä on peräisin 1970-luvun Pohjois-Karjalasta. Tuolloin ruokavalio oli hyvin yksipuolista: läskiä, voita ja perunaa. Sellaista maailmaa ei enää ole olemassa.

Nyt voimme syödä yhtenä päivänä makkara-perunat, seuraavana rypsiöljyssä paistetut lohimedaljongit ja kolmantena salaatin, jossa on oliiviöljystä tehty kastike. Tämä monipuolisuus yksinään voi riittää tasapainottamaan rasva-arvojamme siten, että yhden päivän epäterveellinen ateria kumoutuu seuraavien päivien terveellisillä syömisillä – kunhan kokonaisuus pysyy voittopuolisesti terveellisenä. Kovan rasvan kohtuullinen käyttö ei ole vahingollista.

Lue lisää

Ruokavalion palat kohdalleen
Välimeren ruokavalio hellii sydäntä
Ruokartemontti auttaa verenpaineeseen ja ehkäisee diabetesta

Asiantuntijat
professori Mikael Fogelhom, Helsingin yliopisto
tutkijaprofessori Petri Kovanen, Wihurin Tutkimuslaitos
ravitsemusterapian apulaisprofessori Ursula Schwab, Itä-Suomen yliopisto

Rasvan laatu kuntoon näin

  • rasvaista kalaa 2 kertaa viikossa
  • salaattiin öljykastike
  • leivälle pehmeä margariini, jossa on rasvaa 60–70 % (kevytlevitteitä ei suositella)
  • ruoanvalmistukseen öljy, pullomargariini tai 60–70 % rasiamargariini
  • nestemäiset maitovalmisteet eli maito, piimää, viili ja jogurtti rasvattomina
  • juustot vähärasvaisina eli rasvaa enintään 17 %
  • vähärasvaiset lihat ja makkarat (rasvaa enintään 10 %),
  • kermat, mukaan lukien kevyt- ja kasvirasvakermat juhlaruokiin, ei arkikäyttöön.

Lähde: ravitsemusterapian apulaisprofessori Ursula Schwab

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.