Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Hedelmä- ja kasvismehut ovat terveellisiä mutta niiden jatkuva lipittäminen kuluttaa hampaita. Erityisesti kauppojen happamat juomat pehmentävät hampaan kiillettä. Suomalaiset marjat ovat vähemmän happamia kuin sitrukset, ja siksi hampaiden kannalta turvallisempia.

 Hampaiden reikiintyminen on kohtuullisesti hallinnassa, mutta suomalaisten hampaille on ilmaantunut uusi uhka, eroosio eli kuluminen.

Erona reikiintymiseen eli kariekseen on se, että karieksessa bakteerit muodostavat sokerista happoa, joka syövyttää kiillettä. Eroosiossa happo tulee suuhun valmiina – ruoan, juoman tai mahanesteen mukana. Tämän takia myös oksentelu ja närästys rasittavat hampaita.

Eroosio liuottaa yleensä kiillettä, mutta kulumisen edetessä myös kiilteen alla oleva hammasluu voi vaurioitua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vihlonta paljastaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suu on sopivan hapan, jos sen pH-arvo pysyy yli 5,5:n. Kun syljen pH laskee sen alle, hampaan pinta alkaa pehmetä.

Alkavaa eroosiota ei yleensä itse huomaa. Vasta kiilteen ja sen alla olevan hammasluun huomattavan kulumisen voi nähdä kuoppina tai tasaisina, kiiltävinä pintoina. Hammasluuhun asti edennyt eroosio tuntuu hampaiden vihlontana.

Hammaslääkärillekin eroosiovaurion huomaaminen on joskus vaikeata. Se muistuttaa esimerkiksi öisen hampaiden puremisen aiheuttamia kulumisvaurioita. Hapon pehmentämä hammaspinta kun kuluu helposti pureskelusta tai voimakkaasta harjauksesta.

Useimmiten eroosio alkaa yläetuhampaiden takaa. Paikasta joka joutuu herkimmin alttiiksi hapolle.

Terveyden valepuvussa

Hammaslääkärit ovat huomanneet hampaiden eroosiovaurioiden yleistyneen huolestuttavasti. Yleistymisen syynä ovat jälleen kerran väärät elintavat. Kun sotien jälkeen saatiin sokeria, suomalaisten hampaat reikiintyivät vauhdilla. Nyt hampaidemme hyvinvointia uhkaa happo, joka on peräisin muuten terveellisistä hedelmistä.

Eroosioriski piiloutuukin usein terveellisyyden kaapuun.

– Media tulvii mainoksia milloin mistäkin kevytjuomasta. Urheilu- ja naistenlehdet kertovat virkisteistä, palautteista tai muuten elämälle välttämättömistä juomista. Nämä valmisteet ovat yleensä myös happamia ja aiheuttavat eroosiota. Sitä ei kuitenkaan kuluttajalle kerrota, valittaa hammaslääketieteen tohtori Eeva Linkosalo.

Sitruunahappo pahin

Kaupan juomat sisältävät yleensä sitruunahappoa, joka on happo pahimmasta päästä. Sitruunahapon pH on 2,2, ja sillä on erittäin voimakas kiillettä pehmentävä vaikutus. Perässä tulevat muut luonnolliset hapot, kuten etikkahappo, viinihappo, omenahappo ja maitohappo.

Ravinnossa olevien happojen voimakas kiillettä liuottava vaikutus johtuu siitä, että ne kykenevät sitomaan itseensä kalkkia myös vähemmän happamissa olosuhteissa. Eroosio hampaissa alkaa, vaikka suun pH ei lakisikaan kovin alas.

Sitruunahappoa käytetään elintarviketeollisuudessa yleisesti parantamaan tuotteen säilymistä ja makua. Se on merkitty tuoteselosteeseen usein joko lisäaine E 330:n tai happamuudensäätöaineen nimikkeellä.

– Kaupassa myytävien juomien tuoteselosteeseen tulisi saada lakimääräinen merkintä niiden happamuudesta. Tuotteita supermarketeissa kauppaavat konsulentit eivät happamuusastetta tiedä. Vaikeaa on ollut saada tietoja myöskään valmistajalta, Eeva Linkosalo kertoo.

On myös muistettava, että vaikka virvoitusjuoma olisi sokeriton, se voi silti olla hapan ja eroosion kannalta yhtä haitallinen kuin sokerillinenkin juoma, joka tosin aiheuttaa myös kariesta.

Marjoja appelsiinin sijaan

Appelsiinit ja muut sitrushedelmät ovat mielikuvissamme varsinaisia terveyden symboleja. Ne sisältävätkin runsaasti C-vitamiinia. Sitrushedelmät ovat kuitenkin sisältämänsä sitruunahapon takia hyvin happamia: niiden pH vaihtelee kahden ja runsaan kolmen välillä.

– Jos appelsiini päivässä on terveellinen, 10 appelsiinia ei ole 10 kertaa terveellisempi. Kohtuus on paras tässäkin.

On myös parempi nauttia sitrushedelmät sellaisenaan kuin tuoremehuina. Silloin hapon suhteellinen määrä jää pienemmäksi.

– Hedelmien pureskelu myös lisää syljeneritystä, ja se neutraloi hapon vaikutusta, Linkosalo sanoo.

Suomalaiset marjat ovat vähemmän happamia kuin sitrukset, ja siten hampaiden kannalta turvallisempia. Jos marjat vielä nautitaan maitotuotteiden kanssa, maidon kalsium pääsee välittömästi korjaamaan liuennutta kiillettä.

Hapan muun ruoan kanssa

Ihminen voi itsekin vaikuttaa eroosioriskiinsä. Ei ole samantekevää, miten happamia tuotteita nautitaan.

– Aamiaisen yhteydessä nautittu tuoremehulasillinen tuskin aiheuttaa eroosiota, mutta jatkuva siemailu aterioiden välillä voi sen tehdä. Eikä missään nimessä kannata mennä harjaamaan hampaitaan heti happaman nauttimisen jälkeen, Eeva Linkosalo varoittaa.

Ruoan pureskelu lisää syljen erittymistä ja sen happoja neutraloivaa vaikutusta. Jos harjaamme hampaamme välittömästi happaman nauttimisen jälkeen, pehmentynyt kiille kuluu herkästi.

– Erityisesti pähkinöiden ja kovan juuston pureskelu suojaa eroosiolta, samoin maitotuotteet. Maito neutraloi happoa sekä mahdollisesti vahvistaa kiillettä, Eeva Linkosalo arvioi.

Hän ei halua pelotella ihmisiä. Kohtuudella nautittuna hedelmät ja monet muut happamat tuotteet ovat suositeltavia. Terve maalaisjärki on hyvä opastaja tässäkin asiassa.

– Olennaista on puuttua asiaan, jos hammaslääkäri toteaa hampaistossa eroosiovaurioita. Silloin on syytä selvittää, mitkä asiat ruokavaliossa ovat voineet aiheuttaa vaurioita, ja toimia sen mukaisesti.

Kuulin jostain että maitotuotteita ei pitäisi sitrushedelmien kanssa syödä/juoda. Miksiköhän niin sitten? Vai onko se hölynpölyä ja kenties päinvastoin...

  • ylös 12
  • alas 12

Kuulin jostain että maitotuotteita ei pitäisi sitrushedelmien kanssa syödä/juoda. Miksiköhän niin sitten? Vai onko se hölynpölyä ja kenties päinvastoin...

  • ylös 7
  • alas 17
Sisältö jatkuu mainoksen alla