Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Hedelmä- ja kasvismehut ovat terveellisiä mutta niiden jatkuva lipittäminen kuluttaa hampaita. Erityisesti kauppojen happamat juomat pehmentävät hampaan kiillettä. Suomalaiset marjat ovat vähemmän happamia kuin sitrukset, ja siksi hampaiden kannalta turvallisempia.

 Hampaiden reikiintyminen on kohtuullisesti hallinnassa, mutta suomalaisten hampaille on ilmaantunut uusi uhka, eroosio eli kuluminen.

Erona reikiintymiseen eli kariekseen on se, että karieksessa bakteerit muodostavat sokerista happoa, joka syövyttää kiillettä. Eroosiossa happo tulee suuhun valmiina – ruoan, juoman tai mahanesteen mukana. Tämän takia myös oksentelu ja närästys rasittavat hampaita.

Eroosio liuottaa yleensä kiillettä, mutta kulumisen edetessä myös kiilteen alla oleva hammasluu voi vaurioitua.

Vihlonta paljastaa

Suu on sopivan hapan, jos sen pH-arvo pysyy yli 5,5:n. Kun syljen pH laskee sen alle, hampaan pinta alkaa pehmetä.

Alkavaa eroosiota ei yleensä itse huomaa. Vasta kiilteen ja sen alla olevan hammasluun huomattavan kulumisen voi nähdä kuoppina tai tasaisina, kiiltävinä pintoina. Hammasluuhun asti edennyt eroosio tuntuu hampaiden vihlontana.

Hammaslääkärillekin eroosiovaurion huomaaminen on joskus vaikeata. Se muistuttaa esimerkiksi öisen hampaiden puremisen aiheuttamia kulumisvaurioita. Hapon pehmentämä hammaspinta kun kuluu helposti pureskelusta tai voimakkaasta harjauksesta.

Useimmiten eroosio alkaa yläetuhampaiden takaa. Paikasta joka joutuu herkimmin alttiiksi hapolle.

Terveyden valepuvussa

Hammaslääkärit ovat huomanneet hampaiden eroosiovaurioiden yleistyneen huolestuttavasti. Yleistymisen syynä ovat jälleen kerran väärät elintavat. Kun sotien jälkeen saatiin sokeria, suomalaisten hampaat reikiintyivät vauhdilla. Nyt hampaidemme hyvinvointia uhkaa happo, joka on peräisin muuten terveellisistä hedelmistä.

Eroosioriski piiloutuukin usein terveellisyyden kaapuun.

– Media tulvii mainoksia milloin mistäkin kevytjuomasta. Urheilu- ja naistenlehdet kertovat virkisteistä, palautteista tai muuten elämälle välttämättömistä juomista. Nämä valmisteet ovat yleensä myös happamia ja aiheuttavat eroosiota. Sitä ei kuitenkaan kuluttajalle kerrota, valittaa hammaslääketieteen tohtori Eeva Linkosalo.

Sitruunahappo pahin

Kaupan juomat sisältävät yleensä sitruunahappoa, joka on happo pahimmasta päästä. Sitruunahapon pH on 2,2, ja sillä on erittäin voimakas kiillettä pehmentävä vaikutus. Perässä tulevat muut luonnolliset hapot, kuten etikkahappo, viinihappo, omenahappo ja maitohappo.

Ravinnossa olevien happojen voimakas kiillettä liuottava vaikutus johtuu siitä, että ne kykenevät sitomaan itseensä kalkkia myös vähemmän happamissa olosuhteissa. Eroosio hampaissa alkaa, vaikka suun pH ei lakisikaan kovin alas.

Sitruunahappoa käytetään elintarviketeollisuudessa yleisesti parantamaan tuotteen säilymistä ja makua. Se on merkitty tuoteselosteeseen usein joko lisäaine E 330:n tai happamuudensäätöaineen nimikkeellä.

– Kaupassa myytävien juomien tuoteselosteeseen tulisi saada lakimääräinen merkintä niiden happamuudesta. Tuotteita supermarketeissa kauppaavat konsulentit eivät happamuusastetta tiedä. Vaikeaa on ollut saada tietoja myöskään valmistajalta, Eeva Linkosalo kertoo.

On myös muistettava, että vaikka virvoitusjuoma olisi sokeriton, se voi silti olla hapan ja eroosion kannalta yhtä haitallinen kuin sokerillinenkin juoma, joka tosin aiheuttaa myös kariesta.

Marjoja appelsiinin sijaan

Appelsiinit ja muut sitrushedelmät ovat mielikuvissamme varsinaisia terveyden symboleja. Ne sisältävätkin runsaasti C-vitamiinia. Sitrushedelmät ovat kuitenkin sisältämänsä sitruunahapon takia hyvin happamia: niiden pH vaihtelee kahden ja runsaan kolmen välillä.

– Jos appelsiini päivässä on terveellinen, 10 appelsiinia ei ole 10 kertaa terveellisempi. Kohtuus on paras tässäkin.

On myös parempi nauttia sitrushedelmät sellaisenaan kuin tuoremehuina. Silloin hapon suhteellinen määrä jää pienemmäksi.

– Hedelmien pureskelu myös lisää syljeneritystä, ja se neutraloi hapon vaikutusta, Linkosalo sanoo.

Suomalaiset marjat ovat vähemmän happamia kuin sitrukset, ja siten hampaiden kannalta turvallisempia. Jos marjat vielä nautitaan maitotuotteiden kanssa, maidon kalsium pääsee välittömästi korjaamaan liuennutta kiillettä.

Hapan muun ruoan kanssa

Ihminen voi itsekin vaikuttaa eroosioriskiinsä. Ei ole samantekevää, miten happamia tuotteita nautitaan.

– Aamiaisen yhteydessä nautittu tuoremehulasillinen tuskin aiheuttaa eroosiota, mutta jatkuva siemailu aterioiden välillä voi sen tehdä. Eikä missään nimessä kannata mennä harjaamaan hampaitaan heti happaman nauttimisen jälkeen, Eeva Linkosalo varoittaa.

Ruoan pureskelu lisää syljen erittymistä ja sen happoja neutraloivaa vaikutusta. Jos harjaamme hampaamme välittömästi happaman nauttimisen jälkeen, pehmentynyt kiille kuluu herkästi.

– Erityisesti pähkinöiden ja kovan juuston pureskelu suojaa eroosiolta, samoin maitotuotteet. Maito neutraloi happoa sekä mahdollisesti vahvistaa kiillettä, Eeva Linkosalo arvioi.

Hän ei halua pelotella ihmisiä. Kohtuudella nautittuna hedelmät ja monet muut happamat tuotteet ovat suositeltavia. Terve maalaisjärki on hyvä opastaja tässäkin asiassa.

– Olennaista on puuttua asiaan, jos hammaslääkäri toteaa hampaistossa eroosiovaurioita. Silloin on syytä selvittää, mitkä asiat ruokavaliossa ovat voineet aiheuttaa vaurioita, ja toimia sen mukaisesti.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.