Vaikka sydän pettää vasta vanhana, huonojen rasvojen, verenpaineen ja bakteerien myyräntyö alkaa jo paljon aiemmin. Potenssiongelmat voivat olla ensi merkki verrenkierron ongelmista.
Hoida verenpaine ja kolesteroli
Kohonnut verenpaine on yhä nuorempien risti. Jatkuva paine rasittaa valtimoita ja sydän joutuu työskentelemään normaalia enemmän. Tällöin sydänlihas paksunee ja lopulta väsyy. Seurauksena on usein sydämen vajaatoiminta tai valtimotauti, joka voi aiheuttaa aivohalvauksen tai sydäninfarktin. Jos korkeaa verenpainetta ei saa laskemaan, se lyhentää odotettavissa olevaa elinikää parilla vuodella.
Sydämen hyvää huoltoa on myös pitää kolesteroliarvot kunnossa, sillä korkea kolesteroli altistaa sydän- ja verisuonisairauksille, kuten sepelvaltimotaudille. Se on suomalaisten yleisin kuolinsyy ja aiheutuu useimmiten siitä, että huono kolesteroli kertyy verisuoniin ja kalkkiuttaa ne.
Suojaa suruilta
Sydämen hyvinvointi ei ole vain vanhojen huoli, sillä stressi ja muut mielen painolastit rasittavat nuortakin. Esimerkiksi suuri suru tai järkytys voi yhtäkkiä nostaa verenpaineen ja sydämen lyöntitiheyden. Kun adrenaliinihormonit lisääntyvät verenkierrossa, sydänlihaksen supistelu saattaa joillakin herpaantua ja sydän lamaantua. Seuraa äkillinen rintakipu ja sydämen vajaatoiminta, joka voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.
Äkillisen stressin aiheuttamaa vajaatoimintaa kutsutaan takotsubo-oireyhtymäksi. Lohdullista on, että toisin kuin tavallinen sydämen vajaatoiminta, takotsubo on ohimenevä ja sydämen toiminta palautuu normaaliksi stressin väistyttyä.
Huolla hampaat
Sen sijaan että manaisit joka aamu ja ilta tylsänä toistuvaa rutiinia nimeltä hampaiden pesu, näe se satsauksena terveyteesi: hyvinvoiva suu on myös sydämen asia.
Huonokuntoinen purukalusto nimittäin tarjoaa otollisen kasvualustan vaarallisille bakteereille, jotka pääsevät vuotavien ikenien kautta kaikkialle elimistöön. Hoitamattomilla suun tulehduksilla, kuten hampaiden kiinnityskudossairaus parodontiitilla, on yhteys sydän- ja verisuonitauteihin.
Pelaako potenssi?
Erektiolla ei heti arvaisi olevan tekemistä sydämen kanssa. Mutta niin vain on! Erektiohäiriö voi olla ensimmäinen merkki muuten oireettomasta verisuonisairaudesta.
Potenssiongelmista kärsii jopa joka toinen yli 55-vuotias mies, nuoremmistakin entistä useampi. Niitä voidaan hoitaa elintapamuutoksilla. Tupakoinnin lopettaminen, säännöllinen liikunta ja ylipainon välttäminen torjuvat verisuonisairauden pahenemista oireita aiheuttavaksi ja parantavat potenssia.
Myös alkoholin käytön vähentäminen auttaa, sillä alkoholi muuttaa hormonitasapainoa; halukkuus laskee ja erektio heikkenee. Jos luonnon menetelmät eivät tepsi, avuksi voi ottaa potenssilääkkeet. Kun erektiohäiriö helpottuu, stressi vähenee ja sydän alkaa voida paremmin.
Hormonit suojelevat
Estrogeeni suojaa naisen sydäntä vaihdevuosiin saakka. Estrogeenituotannon hiipuminen saattaa olla osatekijä sille, että riski sairastua kasvaa. Lisähaastetta tuo se, että naisen sepelvaltimotautia on joskus vaikeampi tunnistaa kuin miehen.
Naisella sydänoireet voivat tuntua esimerkiksi närästyksenä tai muina vatsavaivoina, kun miehillä yleisempiä ovat tutut tunnusmerkit, kuten puristava rintakipu.
Uusien tutkimusten mukaan vaihdevuosioireita helpottava hormonikorvaushoito näyttää suojaavan myös verisuonia, kunhan estrogeenihoito aloitetaan heti vaihdevuosien alussa. Kuitenkin naisenkin on viimeistään viisikymppisinä syytä herätä huolehtimaan sydämensä hyvinvoinnista.
Asiantuntijat
Annukka Alapappila, liikunta-asiantuntija, fysioterapeutti ja terveystieteiden maisteri, Suomen Sydänliitto
Tuija Pusa, ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti, Suomen Sydänliitto
Mikko Syvänne, kardiologi, ylilääkäri, Suomen Sydänliitto
Lue lisää
Näin kehosi toipuu, kun lopetat tupakoinnin
Kolestrolit saa kohdalleen
Naisen ja miehen sydän sairastaa erilailla
Tutustu Apua sydänvaivoihin -teemaan.