Vaikka sydän pettää vasta vanhana, huonojen rasvojen, verenpaineen ja bakteerien myyräntyö alkaa jo paljon aiemmin. Potenssiongelmat voivat olla ensi merkki verrenkierron ongelmista.

Hoida verenpaine ja kolesteroli

Kohonnut verenpaine on yhä nuorempien risti. Jatkuva paine rasittaa valtimoita ja sydän joutuu työskentelemään normaalia enemmän. Tällöin sydänlihas paksunee ja lopulta väsyy. Seurauksena on usein sydämen vajaatoiminta tai valtimotauti, joka voi aiheuttaa aivohalvauksen tai sydäninfarktin. Jos korkeaa verenpainetta ei saa laskemaan, se lyhentää odotettavissa olevaa elinikää parilla vuodella.

Sydämen hyvää huoltoa on myös pitää kolesteroliarvot kunnossa, sillä korkea kolesteroli altistaa sydän- ja verisuonisairauksille, kuten sepelvaltimotaudille. Se on suomalaisten yleisin kuolinsyy ja aiheutuu useimmiten siitä, että huono kolesteroli kertyy verisuoniin ja kalkkiuttaa ne.

Suojaa suruilta

Sydämen hyvinvointi ei ole vain vanhojen huoli, sillä stressi ja muut mielen painolastit rasittavat nuortakin. Esimerkiksi suuri suru tai järkytys voi yhtäkkiä nostaa verenpaineen ja sydämen lyöntitiheyden. Kun adrenaliinihormonit lisääntyvät verenkierrossa, sydänlihaksen supistelu saattaa joillakin  herpaantua ja sydän lamaantua. Seuraa äkillinen rintakipu ja sydämen vajaatoiminta, joka voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Äkillisen stressin aiheuttamaa vajaatoimintaa kutsutaan takotsubo-oireyhtymäksi. Lohdullista on, että toisin kuin tavallinen sydämen vajaatoiminta, takotsubo on ohimenevä ja sydämen toiminta palautuu normaaliksi stressin väistyttyä.

Huolla hampaat

Sen sijaan että manaisit joka aamu ja ilta tylsänä toistuvaa rutiinia nimeltä hampaiden pesu, näe se satsauksena terveyteesi: hyvinvoiva suu on myös sydämen asia.

Huonokuntoinen purukalusto nimittäin tarjoaa otollisen kasvualustan vaarallisille bakteereille, jotka pääsevät vuotavien ikenien kautta kaikkialle elimistöön. Hoitamattomilla suun tulehduksilla, kuten hampaiden kiinnityskudossairaus parodontiitilla, on yhteys sydän- ja verisuonitauteihin.

Pelaako potenssi?

Erektiolla ei heti arvaisi olevan tekemistä sydämen kanssa. Mutta niin vain on! Erektiohäiriö voi olla ensimmäinen merkki muuten oireettomasta verisuonisairaudesta.

Potenssiongelmista kärsii jopa joka toinen yli 55-vuotias mies, nuoremmistakin entistä useampi. Niitä voidaan hoitaa elintapamuutoksilla. Tupakoinnin lopettaminen, säännöllinen liikunta ja ylipainon välttäminen torjuvat verisuonisairauden pahenemista oireita aiheuttavaksi ja parantavat potenssia.

Myös alkoholin käytön vähentäminen auttaa, sillä alkoholi muuttaa hormonitasapainoa; halukkuus laskee ja erektio heikkenee. Jos luonnon menetelmät eivät tepsi, avuksi voi ottaa potenssilääkkeet. Kun erektiohäiriö helpottuu, stressi vähenee ja sydän alkaa voida paremmin.

Hormonit suojelevat

Estrogeeni suojaa naisen sydäntä vaihdevuosiin saakka. Estrogeenituotannon hiipuminen saattaa olla osatekijä sille, että riski sairastua kasvaa. Lisähaastetta tuo se, että naisen sepelvaltimotautia on joskus vaikeampi tunnistaa kuin miehen.

Naisella sydänoireet voivat tuntua esimerkiksi närästyksenä tai muina vatsavaivoina, kun miehillä yleisempiä ovat tutut tunnusmerkit, kuten puristava rintakipu.

Uusien tutkimusten mukaan vaihdevuosioireita helpottava hormonikorvaushoito näyttää suojaavan myös verisuonia, kunhan estrogeenihoito aloitetaan heti vaihdevuosien alussa. Kuitenkin naisenkin on viimeistään viisikymppisinä syytä herätä huolehtimaan sydämensä hyvinvoinnista.

Asiantuntijat
Annukka Alapappila, liikunta-asiantuntija, fysioterapeutti ja terveystieteiden maisteri, Suomen Sydänliitto
Tuija Pusa, ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti, Suomen Sydänliitto
Mikko Syvänne, kardiologi, ylilääkäri, Suomen Sydänliitto

Lue lisää
Näin kehosi toipuu, kun lopetat tupakoinnin
Kolestrolit saa kohdalleen
Naisen ja miehen sydän sairastaa erilailla

Tutustu Apua sydänvaivoihin -teemaan.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti