Juo teetä, se pientää aivohalvausvaaraasi, väittää uusi tutkimus.

Runsaasti teetä juovat saattavat yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella välttyä aivohalvauksilta hieman tavallista todennäköisemmin. Muiden sydän- ja verisuonitautien suhteen teen vaikutukset ovat epäselvemmät.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat lukuisten teen vaikutuksia selvittäneiden epidemiologisten tutkimusten ja niistä tehtyjen meta-analyysien yhteysanalyysiin. Tutkimuksissa oli selvitetty teen tai teen sisältämien flavonoidien vaikutuksia sydän- ja verisuonitautien ja aivohalvausten riskiin.

Tutkijat löysivät teen juomisen ja aivohalvausten väliltä johdonmukaisen ja annosten mukaisesti muuttuvan yhteyden. Yhteyden perusteella teetä paljon juovat sairastuvat aivohalvaukseen noin viidenneksen epätodennäköisemmin kuin teetä vain harvoin juovat. Myös teen juonnin lisääminen kolmella kupillisella päivässä liittyi pienempään aivohalvausvaaraan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa havainnot viittaavat siihen, että teen juominen voi jonkin verran pienentää aivohalvausten riskiä. Todennäköisemmin aivohalvauksilta kuitenkin välttyy, jos harrastaa liikuntaa, ei tupakoi, välttää ylipainoa ja syö terveellisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää Onko tee terveellisempää kuin kahvi?

Sisältö jatkuu mainoksen alla