Silmät ovat sielun peili, ja suu on portti peremmälle. Terveessä suussa limakalvot ja purukalut ovat siistissä kunnossa. Tulehtunut suu sen sijaan on terveysriski.

Yli puolet suomalaisista kärsii pahanhajuisesta hengityksestä ainakin ajoittain. Yleisimmin syynä on puhdistamaton suu, jossa bakteerit mellastavat. Hampaiden reikiinnyttämisen ohessa ne tuottavat pahanhajuisia rikkiyhdisteitä. Halitoosi ei aina johdu hygienian pettämisestä. Hajut voivat olla peräisin nenänielusta ja nenän sivuonteloista, suolistosta tai keuhkoista. Hammaslääkärillä käynti on tärkeää, jotta vaivasta pääsee eroon.

Hammaslääkäriin oli hampaita tai ei

Kohteliaisuusvisiitti hammashygienistin luona kerran vuodessa ei riitä, tietää professori Riitta Suuronen Tampereelta. Jo hampaiston röntgenkuvaukseen tarvitaan hammaslääkärin taitoa ja laitekantaa. Ei riitä, että kuva otetaan. Se pitää myös tulkita.

– Hammaslääkäri ei sitä paitsi tarkista vain hampaiden kuntoa. Hän käy läpi purentalihaksiston ja leukanivelet, tutkii kaulan alueen imusolmukkeet ja suun limakalvot. Hammaslääkärin tarkistuksessa pitäisi käydä siinäkin tapauksessa, että suussa on moitteeton kokoproteesi, Riitta Suuronen sanoo.

Ennen kun hammaslääkäri aloittaa salapoliisintyönsä potilaan suussa, hän kyselee sairaudet ja lääkitykset. Tieto tarvitaan siksi, että se voi säästää potilaan hengen. Jos asiakkaalla on vaikka tablettilääkitys jalkasilsaan ja hammaslääkäri määrää suun infektioon antibioottikuurin, voi lääkkeiden yhteisvaikutus johtaa pahimmillaan vakaviin sydämen rytmihäiriöihin. Myös allergia- ja hiivalääkkeiden yhdistelmä saattaa aiheuttaa vaaran.

Limakalvomuutokset pitää tutkia

Ennen hampaiden tarkastusta hammaslääkäri nuuhkaisee hengityksen, tunnustelee leukanivelet, purentalihakset ja kaulan alueen sekä kyselee päänsäryistä ja yönarskuttelusta. Sen jälkeen siirrytään limakalvoihin.

– Jos hammaslääkäri huomaa vuotuisen tarkistuksen yhteydessä epäilyttäviä muutoksia potilaan limakalvoilla, hän lähettää potilaan edelleen erikoislääkärin tai erikoishammaslääkärin vastaanotolle. Väriltään tai kooltaan muuttunut läiskä limakalvolla kannattaa aina tutkia, puhumattakaan uusista muutoksista, Suuronen sanoo.

Säännöllinen ja pitkäaikainen hoitosuhde on suuasioissa arvokas. Eihän kertavierailun perusteella tiedä, mitä siellä suussa on aiemmin ollut. Aika usein suusta löytyy hiivasieni. Se ei aina ole aikuisilla samanlaista kuin pienen lapsen valkea sammas vaan useimmiten silmin näkymätöntä kasvustoa punoittavalla ja aralla limakalvolla.

– Esimerkiksi proteesin alta löytyvä mukulakivimäinen limakalvomuutos voi olla merkki hiivasta. Sen jälkeen proteesikin on hoidettava ja puhdistettava huolellisesti, pahimmassa tapauksessa uusittava kokonaan.

Kun huomaa itse suussaan haavauman tai limakalvomuutoksen, sitä kannattaa seurata pari viikkoa. Siinä ajassa häviävät esimerkiksi aftat, kivuliaat mutta täysin vaarattomat limakalvovauriot. Ellei vaiva häviä, on syytä näyttää suutaan terveyskeskuksen omalääkärille tai hammaslääkärille.

Limakalvon värinmuutos on onneksi useimmiten vaaraton. Muotoaan tai väriään muuttava läiskä voi kuitenkin merkitä syöpää. Suomessa tavataan vuosittain viitisensataa uutta suun alueen syöpää. Sairauden havaitsemisen viivästyminen heikentää hoitoennustetta selvästi.

– Aika moni suusyöpä muhii proteesin alla, sillä syöpä lisääntyy iän karttuessa eikä hampaatonta suuta käydä riittävän usein vilauttamassa lääkärille.

Suusyövän riskitekijöistä kaksi on ylitse muiden: tupakka ja alkoholi. Niiden nauttiminen yhdessä tuottaa asetaldehydiä, syöpää aiheuttavaa kemiallista yhdistettä. Samaa myrkkyä tuottavat myös huonokuntoisessa suussa asustavat bakteerit.

Kuiva suu miellyttää bakteereja

Terveessä suussa sylkeä piisaa litra puolitoista vuorokaudessa. Sylkirauhasten erittämä limamainen, juokseva neste huuhtelee hellästi ja määrätietoisesti bakteerit pois hampaiden pinnoilta. Iän myötä sylkirauhasten toiminta hiipuu. Kuiva suu on etenkin 50–70-vuotiaiden naisten vaiva.

– Tieto yllättää monet. Koska syljeneritys vähentyy vähitellen, suun kuivumista ei aina itse edes huomaa. Seuraukset kuitenkin alkavat näkyä, kun mikrobit jämähtävät entistä piukemmin hampaan pinnalle ja ientaskuihin. Huuhtelun herpaantuessa bakteerien kokonaismäärä kasvaa suussa nopeasti. Reikiä voi ilmaantua ienrajaan, erityisen kipuherkälle alueelle. Nuorena reikiä ilmestyy yleensä purupinnoille tai kahden hampaan väliin, jos on ilmestyäkseen. Kun vuosia on kertynyt rutkasti, sairauksia muutama ja lääkkeitä kimara, ei ole ihme jos suuta kuivaa.

Syljeneritystä heikentävät esimerkiksi hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes, reuma, Sjögrenin syndrooma, Parkinsonin tauti ja MS-tauti. Lääkkeiden sivuvaikutuksista suun kuivuminen on kolmanneksi yleisin heti väsymyksen ja pahoinvoinnin jälkeen.

– Pahimpia kuivattajia ovat eräät psyykenlääkkeet. Sydän- ja verenpainelääkkeet uhkaavat monen suun terveyttä, koska niitä käytetään niin paljon, Suuronen toteaa.

Myös hengittäminen suun kautta kuivattaa suuta, ja kuiva huoneilma. Talviaamuisin suulaki voi olla yön jäljiltä kuin hiekkapaperia.

Riitta Suuronen kehottaa kuivasuista unohtamaan tavalliset ruokakaupan fluorihammastahnat ja hengitystä raikastavat suuvedet; ne ovat aristaville limakalvoille liian tuhteja. Apteekista saa erityishammastahnoja, joissa ei ole käytetty
lainkaan vaahtoamista ja kirvelyä aiheuttavaa natriumlauryylisulfaattia.

– Arkoja limakalvoja voi helliä purskuttamalla suussa haaleaa kamomillateetä ennen nukkumaan menoa. Tai sitten limakalvoille voi sivellä oliiviöljyä, joka lievittää kirvelyä ja vähentää suun kuivuuden tuntua. Apteekista saa samaan tarkoitukseen kehitettyjä kosteuttavia geelejä, Suuronen neuvoo.

Ksylitolipurukumi tai -pastilli aterian jälkeen on hyväksi paitsi hampaille, myös syljelle, sillä imeskely ja pureskelu lisäävät syljeneritystä.

Anna suun levätä välillä

Terve suu kestää hyvin viisi kuusi happohyökkäystä päivässä. Jatkuva virvokkeiden, karamellien ja muiden välipalojen
napostelu uhkaakin romuttaa hammaskunnon. Napostellessa hampaiden pinnalla olevat kariesbakteerit tuottavat taukoamatta sokerista happoa, joka syövyttää hampaaseen reikiä.

Jos karkkeja on pakko saada, ne on hyvä syödä ruoan päälle niin, että selvitään yhdellä happohyökkäyksellä. Kun ruokailujen väliin jättää riittävästi aikaa, sylki ehtii neutraloida suun happamuuden ja valella hampailta bakteeripeitettä pois.

Hampaiden varsinaisia tyrmäystippoja ovat happaman ja makean yhdistelmät nonstoppina:

– Kun nauttii urheilu- tai colajuomaa muutaman kulauksen kerrallaan yhtä mittaa tuntikausia, juomien sisältämä happo kuluttaa hampaiden kiillettä, jota on äärimmäisen vaikea korjata.

Happaman juoman vaikutuksen huomaa välittömästi, kun pyyhkäisee kielellä hampaiden pintaa. Se tuntuu karhealta. Ihan saman reaktion aiheuttavat mitkä tahansa happamat ruokaaineet: appelsiini, etikkasäilyke tai viinietikka.

– Hampaita ei saisi pestä puoleen tuntiin happaman nauttimisen jälkeen, koska harjaaminen voi vaurioittaa hapon heikentämää kiillettä.

Riitta Suuronen suosittelee hampaiden aamupesuakin jo ennen aamiaista, vaikka järkevämmältä tuntuisi ensin syödä, sitten pestä. Monen arki alkaa kuitenkin kiireellä, jolloin hampaat huuhtaistaan välittömästi aamupalan jälkeen ja sitten sännätään bussille. Töihin ehtii mutta kiilto karisee.

Helppo ja halpa kotikonsti hampaiden eroosion pysäyttämiseksi on juustopalan nappaaminen viimeiseksi suupalaksi. Juustossa on runsaasti hammaskiillettä vahvistavaa kalsiumia tiiviissä muodossa. Myös rasva on hampaille hyväksi.

Terve suu pitää sydämen sykkimässä

Kun suu sairastaa, koko ihminen sairastaa. Kurkistaessaan potilaansa suuhun hammaslääkäri pystyy tekemään päätelmiä tämän terveydentilasta. Vakavaa ientulehdusta, parodontiittia, sairastavan potilaan kielen pinnalla elää kuusinkertainen määrä bakteereja tavanomaiseen verrattuna. Syljessä bakteerien määrä on kymmenkertainen, näkyvillä hammaspinnoilla satakertainen ja ientaskuissa jopa miljoonakertainen!

– Tulehtuneista ientaskuista bakteereilla on suora reitti verisuonia pitkin elimistöön, huokaa Riitta Suuronen.

Huonosti hoidetut hampaat ja suun infektiot voivat lisätä reumapotilaiden oireita ja lääkityksen tarvetta. Diabeetikko voi joutua suoranaiseen kierteeseen suuhun pesiytyneen infektion takia. Immuunipuolustuksen heikennyttyä sokeritasapaino heilahtelee, mikä puolestaan pahentaa infektiota. Kierre syvenee ja tauti pahenee. Vaarallisimmaksi hoitamaton suu voi käydä sydänpotilaalle, sillä vakava ientulehdus on tutkimusten valossa sydänsairauksien riskitekijä.

– Varsinkin sepelvaltimotautipotilaiden hampaat ja ikenet olisi pidettävä hyvässä kunnossa.

Suu remonttiin ennen leikkausta

Professori Riitta Suuronen korostaa, ettei leikkaukseen pitäisi koskaan mennä ilman hammastarkastusta.

– Suussa voi olla esimerkiksi juurihoidon jäljiltä tilanne, jota seurataan. Jos hammaslääkäri tietäisi, että tulossa on iso leikkaus, hän korjaisi perusteellisesti koko suun eikä jäisi odottelemaan, onko röntgenkuvassa näkyvä alue arpikudosta vai sittenkin juuren huonosti parantunut tulehdus.

Laaja ikenien kiinnityskudostulehdus, parodontiitti, olisi ehdottomasti hoidettava kuntoon ennen leikkausta.

– Ikenen tulehdus vastaa kämmenen kokoista avohaavaa. Ei kukaan kirurgi lähde tekemään lonkkaproteesi- tai sydänläppäleikkausta, jos potilaalla on sellainen avohaava. Suun terveydestä ei kuitenkaan aina osata pitää huolta
edes ennen raskasta kirurgista toimenpidettä, Suuronen pahoittelee.

Suun pitäisi myös ennen sytostaatti- ja sädehoitoa olla kunnossa, koska elimistön puolustusjärjestelmä joutuu äärirajoilleen. Aina ei ehditä tehdä monia hoitokertoja vaativia korjauksia. Pahimmillaan voidaan potilaalta joutua poistamaan kaikki hampaat kerralla.

Mutta edes hampaattomuus ei takaa ikenien ja leukaluun terveyttä. Leukaluuhun on saattanut jäädä hampaiden juuria. Tai sitten hampaiden juurien alueelle on voinut jäädä tulehduspesäkkeitä. Huonosti hoidettu suu voi olla varsinainen riesa: aiheuttaa sairautta ja vaikeuttaa hoitoa.

Vaikea ientulehdus irrottaa hampaat

Suun tulehduksista vakavin voi lymyillä vuosikausia, jopa vuosikymmeniä, sillä se paljastuu vain hammaslääkärin tarkastuksessa. Parodontiitti eroaa tavallisesta pinnallisesta ientulehduksesta siten, että se hajottaa hampaan tukikudoksia. Tulehduksen edettyä hammas yksinkertaisesti irtoaa. Parodontiittia on tuoreen tutkimuksen mukaan ainakin joka toisella suomalaisella, ikäihmisistä lähes kaikilla.

– Yleensä ientulehduksen huomaa siitä, että hampaita harjatessa tai hammasvälejä langatessa ikenistä vuotaa verta. Jos suun puhtaudesta ei paljon perusta, ei verenvuotoakaan huomaa. Tupakoitsijalla ikenet eivät ehkä edes vuoda, sillä tupakoitsijan ääreisverenkiertohan on heikentynyt, Suuronen sanoo.

Muutamalla hammaslääkärikäynnillä parodontiitin kehittyminen voitaisiin katkaista. Harvoin tarvitaan hampaiden
puhdistuksen ja hammaskiven poiston lisäksi muuta kuin ehkä antibioottikuuri.

Lohdullista on, että parodontiitti on helppo ehkäistä hyvällä kotihoidolla. Siihen riittää hampaiden pesu aamuin illoin pehmeällä hammasharjalla fluoritahnalla, hammasvälien puhdistaminen langalla, hammastikulla tai erityisellä hammasväliharjalla sekä napostelun välttäminen. Satunnainen verenvuoto ikenestä on merkki siitä, että puhdistusta on syytä tehostaa entisestään.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti