Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Tinnitus eli korvien soiminen vaivaa ohimenevästi lähes joka toista, jatkuvasti joka kymmenennettä. Onneksi vain yksi sadasta joutuu korvien soimisen kanssa noidan­kehään. Tässä keinoja, joilla voit estää vaivan kroonistumista.

Suojaa korvia

Suurin osa tinnituspotilaista on normaalikuuloisia, mutta joskus taustalla voi olla kuulovamma. Sellaisen syntyä voi ehkäistä, kun käyttää melussa oikeita korvatulppia. Pumpuli, paperi tai omat sormet eivät riitä.

Tinnituspotilaat herkistyvät joskus tavallisillekin päivittäisille äänille. On kuintekin vihoviimeistä pistää tulppia korviin, koska silloin ääniympäristö köyhtyy ja kuulee vain oman tinnituksensa. Jos menee rock-konserttiin tai käyttää äänekästä moottorikonetta, tinnittäjänkin kannattaa toki laittaa korvatulpat.

Tinnitus on eräänlainen stressibarometri, joka kannattaa ottaa todesta. Esimerkiksi yllättävän monet hektistä työtä tekevät nuoret miehet valittavat korvien soimista.Työpaikalla työkaveri saattaa puhua korvan juuressa kännykkään, on avokonttoreita ja heikkoa akustiikkaa. Ei olekaan ihme, jos korvat huutavat illalla, kun on joutunut päivän sinnittelemään kuullakseen. Kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, miten puhuu muille eikä anna toistenkaan huutaa korvaansa.

Kuulokoje helpottaa

Kuulo heikkenee niin pikkuhiljaa, ettei sitä itse aina huomaa. Tinnitusoireisen onkin syytä tutkituttaa kuulonsa perusteellisesti. Jos kuulo on alentunut vain toisessa korvassa, lisätutkimuksia tehdään herkästi.

Jos ihminen joutuu ikäkuulon tai meluvamman vuoksi pinnistelemään kuullakseen, kuuloradat menevät kierroksille. Kun ne yrittävät tehostaa toimintaansa ja kuulemista, syntyy häiritsevää sähköistä kohinaa.

Kuulokoje onkin ensimmäinen apu kuulon heiketessä, sillä se helpottaa kuulemista ja jaksamista. Samalla se rikastaa äänimaailmaa ja rentouttaa kuulojärjestelmää. Kuulokoje, jotka soittaa melodista musiikkia ja muuttavat siten äänimaailmaa, voi olla hyvä apu tinnituksesta kärsivälle.

Rentous auttaa

Joidenkin mielestä tinnitus on pahinta nukahtaessa, kun on pimeää ja hiljaista. Silloin ei kuule kilpailevia ääniä ja autonominen hermosto saattaa pyörähtää hälytystilaan, jolloin ihminen valpastuu niin, ettei nukkumisesta tule mitään. Apuna voi kokeilla hiljaista musiikkia. Joskus unirytmin takaisin saamiseksi tarvitaan mieliala- tai nukahtamislääkkeitä.

Rentoutumisen opettelu on osa oireiden hoitoa.  Sillä mitä enemmän ääntä tarkkailee, sitä sinnikkäämmän seuralaisen siitä saa. Asiat voivat mennä siihen, ettei siedä enää mitään ääniä, eikä halua mennä minnekään, jossa saattaisi kuulla esimerkiksi kahvikuppien kilinää.

Äänet, joihin liittyy mukavia muistoja, rentouttavat. Monet nauttivatkin luonnon äänistä, kuten tuulen huminasta, kiukaan sihinästä, järven liplatuksesta, jopa ukkosen repivästä jyrinästä. Musiikin kuuntelu usein rentouttaa kuulojärjestelmää. Joskus on hyvä nauttia täydellisestä hiljaisuudesta.

Asiantuntija toimi ylilääkäri Mari Havia Kuuloliitosta.

Lue lisää kuulosta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minulta poistettiin eturauhanen 2010. Sen jälkeen ei erektiota ole ollut. Voinko näin pitkän tauon jälkeen ottaa potenssilääkettä?

Erektiohäiriö on tavallinen ongelma eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen, sillä erektion kannalta tärkeät hermot kulkevat aivan eturauhasen vieressä.

Erektiohäiriön hoitoon on suun kautta otettavia lääkkeitä (fosfodiesteraasin estäjiä), jotka laajentavat verisuonia ja tehostavat veren virtausta siittimeen silloin, kun mies kiihottuu.

Mitä vaikeampi erektiohäiriö on, sitä harvempi saa tableteista riittävän avun. Kaikkiaan kuitenkin yli puolet niistä, joiden erektiohäiriö johtuu eturauhasleikkauksesta, on tutkimuksissa hyötynyt lääkityksestä, joten pitkänkin tauon jälkeen lääkehoitoa kannattaa kokeilla, jollei siihen ole esteitä. Nämä lääkkeet eivät esimerkiksi sovi nitrovalmisteiden kanssa.

Jos erektiotabletit eivät auta, voidaan kokeilla pistoksena siittimen paisuvaiskudokseen tai virtsaputkeen annosteltavia lääkkeitä, jotka tehoavat useammille miehille. Joskus kysymykseen tulee myös penisproteesi. Hoidosta voi keskustella oman terveyskeskuslääkärin kanssa tai hakeutua urologin vastaanotolle.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Onko runsaalla kahvinjuonnilla vaikutusta rytmihäiriöihin? Juon noin seitsemän kuppia vuorokaudessa, ja minusta tuntuu, että rytmihäiriöt ovat lisääntyneet kahvikuppien myötä.

Kahvissa oleva kofeiini stimuloi ihmisen sisäistä hermostoa: vireystila nousee ja samalla syke ja verenpaine. Kahvikupillisen koko ja sen sisältämä kofeiinimäärä voivat vaihdella huomattavasti, joten kuppien lukumäärästä ei suoraan voi päätellä saadun kofeiinin määrää. Nykyiset kupit ja mukit ovat melko kookkaita verrattuna vaikka vielä 1970-luvun kahvikuppeihin.

Myös kahvin ja muidenkin stimulanttien vaste ihmisissä vaihtelee. Osa ihmisistä on hyvin herkkiä kofeiinille ja kokee sen aiheuttaman stimulaation niin häiritsevänä, että välttävät kahvia kokonaan tai juovat vain kofeiinitonta kahvia.

Seitsemän kuppia kahvia päivässä on kupin koosta ja keitoksen vahvuudesta riippumatta joka tapauksessa melko suuri määrä. Pitkän päälle moni pyrkii vähentämään kahvin määrään muun muassa vatsavaivojen, rytmihäiriöiden, levottoman olon ja univaikeuksien takia.

Rytmihäiriöongelma syntyy harvoin pelkästään kahvia juomalla. Runsas kofeiinin saanti lisää kuitenkin helposti rytmihäiriöitä niillä, jotka niistä muutenkin kärsivät. Kannattaa kokeilla, onko vointi parempi, jos nauttii vain 2-3 kupillista kahvia päivässä. Silloin kahvihetkestä muodostuu helpommin päivän nautintohetki, varsinkin, jos kahvi on laadukasta.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.