Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Tinnitus eli korvien soiminen vaivaa ohimenevästi lähes joka toista, jatkuvasti joka kymmenennettä. Onneksi vain yksi sadasta joutuu korvien soimisen kanssa noidan­kehään. Tässä keinoja, joilla voit estää vaivan kroonistumista.

Suojaa korvia

Suurin osa tinnituspotilaista on normaalikuuloisia, mutta joskus taustalla voi olla kuulovamma. Sellaisen syntyä voi ehkäistä, kun käyttää melussa oikeita korvatulppia. Pumpuli, paperi tai omat sormet eivät riitä.

Tinnituspotilaat herkistyvät joskus tavallisillekin päivittäisille äänille. On kuintekin vihoviimeistä pistää tulppia korviin, koska silloin ääniympäristö köyhtyy ja kuulee vain oman tinnituksensa. Jos menee rock-konserttiin tai käyttää äänekästä moottorikonetta, tinnittäjänkin kannattaa toki laittaa korvatulpat.

Tinnitus on eräänlainen stressibarometri, joka kannattaa ottaa todesta. Esimerkiksi yllättävän monet hektistä työtä tekevät nuoret miehet valittavat korvien soimista.Työpaikalla työkaveri saattaa puhua korvan juuressa kännykkään, on avokonttoreita ja heikkoa akustiikkaa. Ei olekaan ihme, jos korvat huutavat illalla, kun on joutunut päivän sinnittelemään kuullakseen. Kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, miten puhuu muille eikä anna toistenkaan huutaa korvaansa.

Kuulokoje helpottaa

Kuulo heikkenee niin pikkuhiljaa, ettei sitä itse aina huomaa. Tinnitusoireisen onkin syytä tutkituttaa kuulonsa perusteellisesti. Jos kuulo on alentunut vain toisessa korvassa, lisätutkimuksia tehdään herkästi.

Jos ihminen joutuu ikäkuulon tai meluvamman vuoksi pinnistelemään kuullakseen, kuuloradat menevät kierroksille. Kun ne yrittävät tehostaa toimintaansa ja kuulemista, syntyy häiritsevää sähköistä kohinaa.

Kuulokoje onkin ensimmäinen apu kuulon heiketessä, sillä se helpottaa kuulemista ja jaksamista. Samalla se rikastaa äänimaailmaa ja rentouttaa kuulojärjestelmää. Kuulokoje, jotka soittaa melodista musiikkia ja muuttavat siten äänimaailmaa, voi olla hyvä apu tinnituksesta kärsivälle.

Rentous auttaa

Joidenkin mielestä tinnitus on pahinta nukahtaessa, kun on pimeää ja hiljaista. Silloin ei kuule kilpailevia ääniä ja autonominen hermosto saattaa pyörähtää hälytystilaan, jolloin ihminen valpastuu niin, ettei nukkumisesta tule mitään. Apuna voi kokeilla hiljaista musiikkia. Joskus unirytmin takaisin saamiseksi tarvitaan mieliala- tai nukahtamislääkkeitä.

Rentoutumisen opettelu on osa oireiden hoitoa.  Sillä mitä enemmän ääntä tarkkailee, sitä sinnikkäämmän seuralaisen siitä saa. Asiat voivat mennä siihen, ettei siedä enää mitään ääniä, eikä halua mennä minnekään, jossa saattaisi kuulla esimerkiksi kahvikuppien kilinää.

Äänet, joihin liittyy mukavia muistoja, rentouttavat. Monet nauttivatkin luonnon äänistä, kuten tuulen huminasta, kiukaan sihinästä, järven liplatuksesta, jopa ukkosen repivästä jyrinästä. Musiikin kuuntelu usein rentouttaa kuulojärjestelmää. Joskus on hyvä nauttia täydellisestä hiljaisuudesta.

Asiantuntija toimi ylilääkäri Mari Havia Kuuloliitosta.

Lue lisää kuulosta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.