
Tinnitus eli korvien soiminen vaivaa ohimenevästi lähes joka toista, jatkuvasti joka kymmenennettä. Onneksi vain yksi sadasta joutuu korvien soimisen kanssa noidankehään. Tässä keinoja, joilla voit estää vaivan kroonistumista.
Suojaa korvia
Suurin osa tinnituspotilaista on normaalikuuloisia, mutta joskus taustalla voi olla kuulovamma. Sellaisen syntyä voi ehkäistä, kun käyttää melussa oikeita korvatulppia. Pumpuli, paperi tai omat sormet eivät riitä.
Tinnituspotilaat herkistyvät joskus tavallisillekin päivittäisille äänille. On kuintekin vihoviimeistä pistää tulppia korviin, koska silloin ääniympäristö köyhtyy ja kuulee vain oman tinnituksensa. Jos menee rock-konserttiin tai käyttää äänekästä moottorikonetta, tinnittäjänkin kannattaa toki laittaa korvatulpat.
Tinnitus on eräänlainen stressibarometri, joka kannattaa ottaa todesta. Esimerkiksi yllättävän monet hektistä työtä tekevät nuoret miehet valittavat korvien soimista.Työpaikalla työkaveri saattaa puhua korvan juuressa kännykkään, on avokonttoreita ja heikkoa akustiikkaa. Ei olekaan ihme, jos korvat huutavat illalla, kun on joutunut päivän sinnittelemään kuullakseen. Kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, miten puhuu muille eikä anna toistenkaan huutaa korvaansa.
Kuulokoje helpottaa
Kuulo heikkenee niin pikkuhiljaa, ettei sitä itse aina huomaa. Tinnitusoireisen onkin syytä tutkituttaa kuulonsa perusteellisesti. Jos kuulo on alentunut vain toisessa korvassa, lisätutkimuksia tehdään herkästi.
Jos ihminen joutuu ikäkuulon tai meluvamman vuoksi pinnistelemään kuullakseen, kuuloradat menevät kierroksille. Kun ne yrittävät tehostaa toimintaansa ja kuulemista, syntyy häiritsevää sähköistä kohinaa.
Kuulokoje onkin ensimmäinen apu kuulon heiketessä, sillä se helpottaa kuulemista ja jaksamista. Samalla se rikastaa äänimaailmaa ja rentouttaa kuulojärjestelmää. Kuulokoje, jotka soittaa melodista musiikkia ja muuttavat siten äänimaailmaa, voi olla hyvä apu tinnituksesta kärsivälle.
Rentous auttaa
Joidenkin mielestä tinnitus on pahinta nukahtaessa, kun on pimeää ja hiljaista. Silloin ei kuule kilpailevia ääniä ja autonominen hermosto saattaa pyörähtää hälytystilaan, jolloin ihminen valpastuu niin, ettei nukkumisesta tule mitään. Apuna voi kokeilla hiljaista musiikkia. Joskus unirytmin takaisin saamiseksi tarvitaan mieliala- tai nukahtamislääkkeitä.
Rentoutumisen opettelu on osa oireiden hoitoa. Sillä mitä enemmän ääntä tarkkailee, sitä sinnikkäämmän seuralaisen siitä saa. Asiat voivat mennä siihen, ettei siedä enää mitään ääniä, eikä halua mennä minnekään, jossa saattaisi kuulla esimerkiksi kahvikuppien kilinää.
Äänet, joihin liittyy mukavia muistoja, rentouttavat. Monet nauttivatkin luonnon äänistä, kuten tuulen huminasta, kiukaan sihinästä, järven liplatuksesta, jopa ukkosen repivästä jyrinästä. Musiikin kuuntelu usein rentouttaa kuulojärjestelmää. Joskus on hyvä nauttia täydellisestä hiljaisuudesta.
Asiantuntija toimi ylilääkäri Mari Havia Kuuloliitosta.
Lue lisää kuulosta.