Vahvistuuko luu vain tärähtävästä liikunnasta ja suojaako hormonihoito osteoporoosilta? Ortopedimme tietävät.

1. Vanhemmalla iällä on enää turha haaveilla vahvoista luista, jos ei nuorena ole niitä hankkinut.

Osin tarua. Vaikka luumassaa voi kasvattaa vain nuorena, liikunta vahvistaa vanhankin luuta. Luukudos uusiutuu koko elämän ajan, ja sen vahvuuteen voi aina vaikuttaa.

Luun määrä kasvaa 20–30 ikävuoteen saakka ja säilyy melko muuttumattomana 40 ikävuoteen asti. Tämän jälkeen luun määrä pienenee ja naisilla pienentyminen kiihtyy vaihdevuosissa. Nainen menettää elämänsä aikana hohkaluuaineksestaan 50 ja kuoriluuaineksestaan 30 prosenttia, mies 30 ja 20 prosenttia.

2. Osteoporoosissa on kyse niin heikoista luista, että ne murtuvat vähäisistäkin vammoista.

Osin totta. Kun luuntiheys on merkittävästi (n. 25 %) pienempi kuin terveillä 20–40-vuotiailla naisilla keskimäärin, kyse on osteoporoosista. Silloin luun lujuus on heikentynyt ja luunmurtumien vaara kasvaa merkittävästi.

Murtumariski on suoraan suhteessa luuntiheyden pienenemiseen. Luuntiheys ei kuitenkaan kerro koko totuutta luun laadusta. Osalla osteoporoottinen luu on erityisen huonoa. Silloin kylkiluut tai nikamat voivat murtua arkiaskareissakin.

Toisaalta monissa sairauksissa käytettävä kortisonilääkehoito altistaa murtumille jo siinä vaiheessa, kun kyse on vasta osteopeniasta.

3. Kalsium ja D-vitamiini ehkäisevät osteoporoosia.

Totta. Kalsiumin riittävä saanti lisää luumassaa vielä murrosiässäkin. Kalsium hidastaa luumassan vähenemistä myös vaihdevuodet ohittaneilla naisilla. Kalsiumlisä saattaa jopa vähentää nikamamurtumia naisilla, joille niitä on jo syntynyt. Kalsiumia saa maitotuotteista, erityisesti kovista juustoista ja kalasta.

Myös D-vitamiini ehkäisee osteoporoosin syntymistä, sillä se lisää kalsiumin ja fosfaatin imeytymistä suolistossa ja turvaa näin luuston rakennusaineiden saannin. Suomalaiset eivät edelleenkään saa tarpeeksi D-vitamiinia. Sitä saa margariinista ja kevytlevitteistä sekä rasvaisesta kalasta. D-vitamiinilisä on ainakin pimeään aikaan paikallaan.

4. Estrogeenikorvaushoito suojaa luita, kun taas tupakka haurastuttaa niitä.

Totta. Estrogeenikorvaushoito estää luun mineraalitiheyden pienentymistä vaihdevuodet ohittaneilla naisilla ja vähentää sekä nikama- että lonkkamurtumia. Luuston haurastumista voidaan toki estää myös osteoporoosilääkkeillä.

Jokaisen vaihdevuosissa olevan naisen on viimeistään tuolloin lopetettava tupakointi, sillä kessuttelu lisää lonkkamurtuman vaaraa jopa 50 prosenttia. Tupakointi voi myös viedä suun kautta otetun estrogeenilääkkeen luuta suojaavan vaikutuksen.

5. Luuliikunnan pitää olla tärähtelevää.

Pääosin totta. Liikunta vahvistaa luita kaikenikäisillä ja ehkäisee iäkkäiden kaatumisia. Kävely, hiihto, pyöräily ja uinti ovat hyvää perusliikuntaa, joka sekin on tarpeen osteoporoosipotilaalle. Osteoporoosipotilaalle suositeltavia lajeja ovat voimaharjoittelu, porraskävely, tärähdyksiä tuottavat mailapelit sekä tanssi, jossa tehdään nopeita suunnanvaihdoksia. Luonnollisesti samalla tulee kuitenkin varoa tapaturmia.

6. Jos murran kaatuessa luuni, minun kannattaa teettää luuntiheysmittaus.

Totta. Hakeudu mittaukseen, jos murrat etenkin lonkan, lantion, selkänikaman, olan tai ranteen. Syynä voi olla osteoporoosi.

ASIANTUNTIJAT
Hannu Aro, ortopedian ja traumatologian professori, ylilääkäri, TYKS
Heikki Kröger, kirurgian, ortopedian ja traumatologian professori, ylilääkäri, KYS

Lue lisää
Vahvat luut hyppimättä
Kalsium - mistä sitä saa ja mihin sitä tarvitaan
8 syytä nostaa peppu penkistä

Vierailija

Totta vai tarua: Mikä suojaa luuta?

Suomessa terveellinen ja monipuolinen ravinto ei riitä pitämään yllä tervettä luustoa, nivelsiteitä, välilevyjä ja niveliä. Lisäravinteena tarvitaan: C-vitamiinia 400 mg/vrk D-vitamiinia 50-100 µg/vrk K2-vitamiinia 100-200 µg/vrk Magnesium (sitraattia) 200-400 mg/vrk Nämä lisäravinteet maksavat kuukaudessa n. 5€, joten ei ole rahasta kiinni oman luustonsa hyvinvoinnista huolehtiminen. Edullisimmin lisäravinteita myydään Citymarketissa, iHerbissä sekä suomalaisissa verkkokaupoissa. http://...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.