Hyasintti on kaunis ja tuoksuu hyvältä - vaan tuoksuyliherkkä on eri mieltä. Myös joulun juhlissa kannattaa miettiä, aiheuttaako hajuvedellään tai muulla käyttämällään kosmetiikalla vierustoverille huonon olon. Lue allergologin vinkit.

Mistä herkkyys hajuille johtuu?

Tärkein syy ovat perintötekijät. Joskus hyönteismyrkyt ja liuottimien haistelu laukaisevat oireilun. Mahdollisesti myös altistuminen pakokaasuille ja uniapnea voivat käynnistää herkkyyden.

Millaisia oireita tuoksut voivat aiheuttaa?

Tavallisimmin nuhaa, astmaa, päänsärkyä, pahoinvointia, sydämentykytystä, huimausta ja ahdistusta.

Minkälaiset tuoksut tavallisimmin laukaisevat oireet?

Kirjo on laaja: tupakansavusta ja pakokaasuista partavesien, hajuvesien ja kukkien tuoksuun. Joku reagoi vain yhteen tuoksuun, toinen kymmeniin erilaisiin.

Ovatko esimerkiksi ilmanraikastimissa käytettävät tekotuoksut haitallisempia kuin luonnon tuoksut?

Oireita aiheuttavia tuoksuja ei voi jaotella niiden käyttötavan mukaan. Tiedetään, että myskin tuoksu, joko luonnollinen tai synteettinen, on yksi pahimmista. Se ärsyttää, vaikka tuoksu olisi niin mieto, ettei sitä juuri huomaa. Se taitaa olla yksi tärkeä syy siihen, että tuoksuyliherkät naiset kammoavat joitakin miehiä, jotka yrittävät vaikuttaa miehekkäiltä käyttämällä myskiä sisältävää partavettä, deodoranttia tai hiustenhoitoainetta.

Miten vaikkapa bussissa tai teatterissa voi suojautua ylenpalttiselta hajuveden lemulta?

Antihistamiinit helpottavat oloa jonkin verran. Paras keino kuitenkin on välttää sellaisia paikkoja ja ihmisiä, joista oireita on odotettavissa.

Onko jouluisissa tuoksuissa joitain herkistäjiä?

Hyasintti jakaa kansan selvimmin kahteen leiriin, niihin, joiden mielestä kukan tuoksu kuuluu jouluun, ja niihin, jotka vievät sen suoraan roskikseen. Suhde muihin joulun tuoksuihin ei ole yhtä kaksijakoinen.

Onko tuoksuyliherkälle turvallista polttaa tuoksukynttilää?

Riippuu henkilöstä. Jollei itselle tai vieraille tule oireita, tuoksukynttilöillä voi loihtia tunnelmaa.

Voiko tuoksuyliherkkyys aiheuttaa hengenvaarallisen kohtauksen?

Tuoksuyliherkkyysreaktio ei ole hengenvaarallinen. Joillekin se aiheuttaa niin voimakkaan henkisen ahdistuksen, että oireilija katsoo viisaimmaksi paeta paikalta. Siinä suhteessa se muistuttaa paniikkireaktiota.

Miten tuoksuyliherkkyys voidaan todeta?

Se ei ole allergiaa, joten diagnoosi perustuu potilaan kertomiin oireisiin, nenän tähystykseen sekä siihen, että allegiatestien tulos on negatiivinen. On myös mahdollista tehdä altistuskokeita erilaisilla tuoksuilla. Sellaisia testejä ei ole kuitenkaan vakioitu.

Minkälaisista oireista kannattaa huolestua?

Huolestumiseen ei ole aihetta koskaan, ärtymiseen kyllä. Työtoverien ja kanssaihmisten toivoisi suhtautuvan ymmärtävästi tuoksuyliherkkään. Hän ei ole tahallaan ja tarpeettomasti hankala, puhumattakaan häirikkö.

Mikä on ensiapu tuoksusta johtuvaan pahaan oloon?

Raitis ilma. Muuta ei tarvita.

Ohjeet antoi allergiasairauksien erikoislääkäri Matti Hannuksela .

Lue lisää:

tuoksuyliherkkyydestä

allergioista

Tuoksuherkkyys yllättää juhlissa

Tuoksuherkät koetaan häiriköiksi: Joka toinen meistä alkaa voida pahoin, väsyy tai saa päänsärkyä (paha migreenikohtaus saattaa tulla) ja muita yleisiä ruumiillisia oireita ympäristömme tavallisista tuoksuista kuten tupakansavusta, tunkkaisesta sisäilmasta, lakan, maalin, kopiokoneen, pesuaineen, pakokaasun tai työtoverin parfyymin, partaveden tai hien tuoksusta. Tällaisella herkkyydellä ei ole toistaiseksi vakiintunutta termiä. Termi tuoksuherkkyys kuvaa ilmiötä ehkä parhaiten. Kyseessä ei ole...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 23-vuotias hoikka nainen, joka kärsii jatkuvista vatsavaivoista ja valtavan voimakasäänistä vatsan murinasta. Laktoosi-intoleranssi on todettu lapsena. Kaikkia mahdollisia ruokavalioita on kokeiltu, ja nytkin on laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Ylä- ja alavatsa on tähystetty, mutta mitään poikkeavaa ei ole löytynyt. Murina on niin voimakasta, että kuuluu kymmenien metrien päähän. Vaivat rajoittavat pahasti elämää, kun ei kehtaa kotoa enää lähteä juuri mihinkään. Mitään syytä vaivaan ei löydy. Miksei?

Vatsavaivat, joiden taustalta ei asianmukaisista tutkimuksista huolimatta löydy sairautta luokitellaan toiminnallisiksi vaivoiksi. Se tarkoittaa, että suolen toiminta on jollain lailla poikkeavaa mutta syytä ei voida osoittaa. Kyseessä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Osa ihmisistä on luonnostaan herkkävatsaisia.

Heidän elimistönsä reagoi stressiin tai muihin poikkeustiloihin suolisto-oireilla. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on tavallisin toiminnallinen vatsavaiva. Siihen liittyy tyypillisesti vatsan turvottelua, paikkaa vaihtavia vatsakipuja ja vaihtelevaa suolen toimintaa.

Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa tärkeintä on noudattaa terveellisiä elintapoja eli minimoida stressi, pyrkiä säännölliseen vuorokausirytmiin, huolehtia riittävästä unesta, harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Tiettyjen imeytymättömien ns. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään suolikaasun muodostumista, ja moni saa tästä avun. Ummetusta, ripulia, suolikaasujen ylimääräistä muodostusta ja vatsakipuja voidaan tarvittaessa hoitaa lääkkeillä, mutta toiminnallisissa vatsavaivoissa näiden käyttö tulisi rajoittaa tilapäiseksi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vatsan murina hävettää

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella. Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liian korkean verenpaineen kanssa eläminen on hengenvaarallista. Onneksi paineiden tasaamiseen on keinoja.

1. Milloin korkea verenpaine muuttuu verenpainetaudiksi?

Verenpainetaudista puhutaan, kun verenpaine on toistuvissa mittauksissa noin 140/90 elohopeamillimetriä tai tämän yli. Kotimittauksissa tämä vastaa arvoa 135/85. Jos selkeää tulosta ei saada, tutkittava voi pitää vuorokauden ajan verenpainetta rekisteröivää laitetta.

2. Mistä verenpainetauti johtuu?

Kohonnen verenpaineen taustalla voivat vaikuttaa perinnöllisten seikkojen lisäksi elämäntapatekijät, kuten stressi, runsas suolan käyttö, ylipaino, tupakointi, reipas alkoholin juominen tai liikunnan vähäisyys. Myös tulehduskipulääkkeiden runsas napsiminen ja joillakin vähäinenkin lakritsin syöminen

voi nostaa verenpainetta. Iän myötä verisuonet menettävät kimmoisuuttaan ja ylä- ja alapaineen välinen ero, niin sanottu pulssipaine, kasvaa. Joskus verenpainetta kohottavat sairaudet, kuten munuaisten vajaatoiminta.

3. Kuinka nopeasti verenpainetauti vaurioittaa?

Korkea verenpaine voi aiheuttaa välittömänkin hengenvaaran, mutta yleensä vaikutukset tulevat vuosien saatossa. Joskus sairauden ensimmäinen oire saattaa olla sydäninfarkti tai aivoverenkiertohäiriö, kuten aivoverisuonitukos tai aivoverenvuoto, mutta useimmiten tauti on oireeton. Jotkut valittavat päänsärkyä tai huimausta. Kun verenpainetauti saadaan hoidettua, monet kokevat olonsa paremmaksi.

Nykyään verenpainelääkitys pyritään lisävaurioiden välttämiseksi aloittamaan mahdollisimman vikkelästi.

4. Mitkä elimet ovat vaarassa verenpainetaudissa?

Aivot, sydän, munuaiset ja silmät. Silmänpohjan kovettuneet verisuonet saattavat ratkeilla ja tihkuttaa verta, jolloin näkökyky voi heikentyä pysyvästikin. Aivojen pieniin verisuoniin tulee hauraita kohtia ja pullistumia, jotka saattavat repeytyä. Syntyy vuotoja ja tukoksia. Myös verenvirtaus aivojen valkeassa

aineessa heikkenee, mikä kasvattaa Alzheimerin taudin riskin kymmenkertaiseksi. Munuaisten verisuonten vaurioituminen voi johtaa pahimmillaan munuaisten vajaatoimintaan ja keinomunuaishoitoon, dialyysiin. Verenpaineen murjoma sydänlihas saattaa jäädä vajaatoimintaiseksi, jolloin se ei enää jaksa pumpata verta kunnolla eteenpäin, myös rytmihäiriöt yleistyvät.

5. Korjaantuvatko elimistön vauriot, kun paine saadaan alas?

Syntyneitä vaurioita ei voida enää korjata, mutta uusien vaurioiden, kuten aivoverenkiertohäiriöiden syntyminen estyy.

6. Kuinka verenpainetautia hoidetaan?

Ruokavaliossa kannattaa suosia pehmeitä rasvoja, kuitupitoisia marjoja, kasviksia ja hedelmiä sekä hillitä suolan käyttöä tai siirtyä mineraalisuolaan. Myös liikunta, hyvä uni ja rentoutuminen on tärkeää. Aina elämäntapojen korjaaminen ei yksin riitä laskemaan verenpainetta ja silloin tarvitaan myös lääkitystä. Lääkitys aloitetaan, jos verenpaine on yli 140/90 elohopeamillimetriä 4–6 kuukauden elämäntaparemontin jälkeen tai joskus aiemminkin. Lääkityksen teho paranee selvästi, jos tekee samaan aikaan elämäntapamuutoksia. Verenpaine saadaan putoamaan eri keinoja ja lääkkeitä yhdistelemällä.

Asiantuntijat: Risto O. Roine, neurologian professori, Aivoliiton ylilääkäri. Päivi Korhonen, yleislääketieteen professori, Suomen Verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja. Marja Ruuti, laillistettu ravitsemusterapeutti.

Vierailija

Keittääkö painekattila? Näin tasaat paineita

Korkea verenpaine ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire niinkuin on esimerkiksi kuume. Molemmissa tapauksissa olisi hyvä selvittää oireen aiheuttaja. Aikuisista suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine ja verenpainelääkkeitä käyttää noin miljoona suomalaista. Liika natrium (yksi syy tusinasta, joka voi nostaa verenpainetta) ei kerry elimistöön vaan poistuu virtsan mukana. Siis normaalisti, kun elimistö on tasapainossa. Näin ei käy jos noudattaa virallisterveellistä (liikaa...
Lue kommentti