Hyasintti on kaunis ja tuoksuu hyvältä - vaan tuoksuyliherkkä on eri mieltä. Myös joulun juhlissa kannattaa miettiä, aiheuttaako hajuvedellään tai muulla käyttämällään kosmetiikalla vierustoverille huonon olon. Lue allergologin vinkit.

Mistä herkkyys hajuille johtuu?

Tärkein syy ovat perintötekijät. Joskus hyönteismyrkyt ja liuottimien haistelu laukaisevat oireilun. Mahdollisesti myös altistuminen pakokaasuille ja uniapnea voivat käynnistää herkkyyden.

Millaisia oireita tuoksut voivat aiheuttaa?

Tavallisimmin nuhaa, astmaa, päänsärkyä, pahoinvointia, sydämentykytystä, huimausta ja ahdistusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Minkälaiset tuoksut tavallisimmin laukaisevat oireet?

Kirjo on laaja: tupakansavusta ja pakokaasuista partavesien, hajuvesien ja kukkien tuoksuun. Joku reagoi vain yhteen tuoksuun, toinen kymmeniin erilaisiin.

Ovatko esimerkiksi ilmanraikastimissa käytettävät tekotuoksut haitallisempia kuin luonnon tuoksut?

Oireita aiheuttavia tuoksuja ei voi jaotella niiden käyttötavan mukaan. Tiedetään, että myskin tuoksu, joko luonnollinen tai synteettinen, on yksi pahimmista. Se ärsyttää, vaikka tuoksu olisi niin mieto, ettei sitä juuri huomaa. Se taitaa olla yksi tärkeä syy siihen, että tuoksuyliherkät naiset kammoavat joitakin miehiä, jotka yrittävät vaikuttaa miehekkäiltä käyttämällä myskiä sisältävää partavettä, deodoranttia tai hiustenhoitoainetta.

Miten vaikkapa bussissa tai teatterissa voi suojautua ylenpalttiselta hajuveden lemulta?

Antihistamiinit helpottavat oloa jonkin verran. Paras keino kuitenkin on välttää sellaisia paikkoja ja ihmisiä, joista oireita on odotettavissa.

Onko jouluisissa tuoksuissa joitain herkistäjiä?

Hyasintti jakaa kansan selvimmin kahteen leiriin, niihin, joiden mielestä kukan tuoksu kuuluu jouluun, ja niihin, jotka vievät sen suoraan roskikseen. Suhde muihin joulun tuoksuihin ei ole yhtä kaksijakoinen.

Onko tuoksuyliherkälle turvallista polttaa tuoksukynttilää?

Riippuu henkilöstä. Jollei itselle tai vieraille tule oireita, tuoksukynttilöillä voi loihtia tunnelmaa.

Voiko tuoksuyliherkkyys aiheuttaa hengenvaarallisen kohtauksen?

Tuoksuyliherkkyysreaktio ei ole hengenvaarallinen. Joillekin se aiheuttaa niin voimakkaan henkisen ahdistuksen, että oireilija katsoo viisaimmaksi paeta paikalta. Siinä suhteessa se muistuttaa paniikkireaktiota.

Miten tuoksuyliherkkyys voidaan todeta?

Se ei ole allergiaa, joten diagnoosi perustuu potilaan kertomiin oireisiin, nenän tähystykseen sekä siihen, että allegiatestien tulos on negatiivinen. On myös mahdollista tehdä altistuskokeita erilaisilla tuoksuilla. Sellaisia testejä ei ole kuitenkaan vakioitu.

Minkälaisista oireista kannattaa huolestua?

Huolestumiseen ei ole aihetta koskaan, ärtymiseen kyllä. Työtoverien ja kanssaihmisten toivoisi suhtautuvan ymmärtävästi tuoksuyliherkkään. Hän ei ole tahallaan ja tarpeettomasti hankala, puhumattakaan häirikkö.

Mikä on ensiapu tuoksusta johtuvaan pahaan oloon?

Raitis ilma. Muuta ei tarvita.

Ohjeet antoi allergiasairauksien erikoislääkäri Matti Hannuksela .

Lue lisää:

tuoksuyliherkkyydestä

allergioista

Tuoksuherkät koetaan häiriköiksi:   Joka toinen meistä alkaa voida pahoin, väsyy tai saa päänsärkyä (paha migreenikohtaus saattaa tulla) ja muita yleisiä ruumiillisia oireita ympäristömme tavallisista tuoksuista kuten tupakansavusta, tunkkaisesta sisäilmasta, lakan, maalin, kopiokoneen, pesuaineen, pakokaasun tai työtoverin parfyymin, partaveden tai hien tuoksusta. Tällaisella herkkyydellä ei ole toistaiseksi vakiintunutta termiä. Termi tuoksuherkkyys kuvaa ilmiötä ehkä parhaiten. Kyseessä ei ole allergia, vaikka herkkyys usein sekoitetaankin siihen.

Työtehoa heikentävä tuoksu voi olla niin heikko, ettei sitä edes huomata.

Tuoksuherkkyys on perinnöllinen ominaisuus. Se on hyödyttänyt esi-isiämme varoittamalla pilaantuneesta ruoasta, villieläimistä ja muusta epätavallisesta ja mahdollisesti vaarallisesta asiasta ja taannut siten paremmat mahdollisuudet selvitä hengissä. Herkkyyttä ei pystytä mittaamaan objektiivisin keinoin eikä siihen ei ole toistaiseksi käytettävissä kunnollista hoitokeinoa. Antihistamiinit auttavat usein ainakin jonkin verran, mutta aivan liian moni joutuu oireittensa voimakkuuden takia käpertymään kotinurkkiinsa uskaltamatta lähteä edes kauppaan. Työpaikat onnistutaan tavallisesti saamaan siedettävän tuoksuttomiksi mutta nipottajan ja häirikön maineelta ei suojaa mikään.
http://www.hajusteyliherkkyys.com/perustietoaSairaudesta.html

Ajattelet että henkilökohtainen hygienasi, itsevarmuutesi ja viehättävyytesi ovat kunnossa, kun tuoksut. Peset suihkussa hiuksesi ja ihosi tuoksuilla, puhdistat suusi tuoksuvilla, puhdistat ihosi ja meikkaat tuoksuvilla, lisäät tuoksuvan deodorantin, vartalovoiteen, ehkä jalkasuihkeen ja intiimisuihkeen, lisäät tuoksuvan hiusgeelin, hiuslakan ja hajuveden. Pukeudut hajusteilla pestyihin vaatteisiin ja lisäät hajustetun pikkuhousunsuojan.

Kylpyhuoneen ja wc:n olet jo pessyt hajustetuilla, samoin saunan ja keittiössä tiskit. Todennäköisesti kaikki siivousaineesi ovat tuoksuvia. Olet ehkä sijoittanut kotiisi ilmanraikastimen.

Menet autoosi, joka tuoksuu, tai bussiin ja työpaikalle, jossa muutkin tuoksuvat. Hengität hajusteita sisääsi koko päivän. Niitä tunkeutuu myös ihosi läpi.

Jonain päivänä ehkä huomaat, että silmiäsi kirvelee ja ne valuvat vettä, nenä on tukossa, päätä särkee, pyörryttää, ajatukset ovat tokkuraiset, rintaa painaa ja yskittää, ääni käheytyy, väsyttää ja oksettaa. Alat epäillä että sinulla on astma. Kutiset odottamattomasti.

Voi olla, että olet herkistynyt hajusteille.

JATKUU
http://www.elinahytonen.fi/2012/05/hajuste-kavala-ystava/

  • ylös 10
  • alas 11

Ei ole tuoksuja, on haitallisia kemikaaleja.

Pahimmillaan et haista sitä, ääni menee

ja silmiä kirvelee. pörrötekokuituvaate

pestävä etikan edesavuin - outoa??

  • ylös 8
  • alas 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla