Tolkuton väsymys kertoo yöllisestä hapenpuutteesta ja koko kehon stressistä. Ainoa parantava hoito uniapneaan on liikakilojen karistaminen.

— Laihduttaminen voi parantaa uniapnean, muut keinot tähtäävät taudin ja sen oireiden lievittämiseen, kertoo osastonylilääkäri Juha Seppä KYSin korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikasta.

Ensimmäinen merkki uniapneasta on yleensä kuorsaus. Sitä voi kestää vuosikymmeniä ennen kuin hengityskatkokset ajavat lääkäriin. Etenkin miehet vähättelevät kuorsaustaan ja ajattelevat sen kuuluvan karskien ukkojen elämään. Seppä on kuitenkin toista mieltä: kuorsauksen syy pitää tutkia. Aina yöllinen konsertti ei johda sairastumiseen mutta kaikki uniapneapotilaat kuorsaavat.

Usko petikaveria

Uniapneaan kuuluvat hengityskatkokset voivat olla jopa minuutin mittaisia. Siinä ehtii vieruskaveri jännittää, alkaako happi taas kulkea. Monesti puolisot ovat muuttaneet jo vuosi­kausia sitten eri makuu­huoneisiin, eikä matkoillakaan voida nukkua yhteisessä sängyssä.

— Petikaverin huomio hengitys­katkoksista kertoo yllättävän varmasti uniapneasta, Seppä toteaa.

Uniapnea on todettu 150 000 suomalaisella, mutta sitä sairastavia ar­vioidaan olevan liki kaksinkertainen määrä. Lääkäriin tullaan useimmiten viidenkympin tietämillä.

Miehillä uniapnea on yleisempi kuin naisilla, mutta vaihdevuosien jälkeen tilanne tasoittuu. Syyksi arvellaan eroja miesten ja naisten ylähengitysteiden lihasten toiminnassa ja pehmytkudoksen rakenteessa sekä hengityksen hormonaalista säätelyä. Naisten on siis miesten lailla syytä epäillä uniapneaa, jos pitkänkään yöunen jälkeen ei tunne oloaan virkeäksi.

Kuin vaihdevuosissa

Uniapnea virittää kehon stressitilaan, koska elimistö kärsii hapenpuutteesta. Tyypillisiä oireita ovat kova päiväväsymys, päänsärky aamuisin, keskittymisvaikeudet, nukahtelu rattiin tai tv:n ääreen ja mielialan vaihtelut.
Myös yllättävät asiat kuten impotenssi, haluttomuus, öiset pissalla käynnit ja yö­hikoilu voivat paljastaa un­iapnean.

— Monet vaivat sekoittuvat vaihdevuosioireisiin, Seppä muistuttaa.

Hoitamaton uniapnea lisää vaaraa kuolla sydän- ja verisuonisai­rauksiin 3—6-kertaisesti. Se lisää myös eteisvärinää, aivoinfarkteja ja tyypin 2 diabetesta. Yhteyttä on lisäksi muistihäi­riöihin, keskittymis- ja oppimis­vaikeuksiin sekä masennukseen.

Hoikkakin voi sairastua

Noin 70 prosenttia uniapneaa sairastavista on vähintään ylipainoisia. Kun paino nousee, rasvan osuus kasvaa myös ylähengitysteissä. Pehmytkudokset painavat nenää, nielua ja kurkunpäätä tukkoon ja aiheuttavat hengityskatkoksia. Joskus vaikeasti lihavaa voidaan auttaa ainoastaan leikkauksella, jossa ylähengitystiet ohitetaan henkitorviavanteella.

Jo 5—10 prosentin painonlasku auttaa. Laihduttamisen tueksi suositellaan Itämeren ruokavaliota, joka sisältää paljon kasviksia, marjoja, täysjyvää, kalaa ja rypsiöljyä (lisätietoa esimerkiksi: sydanliitto.fi ja diabetes.fi).

— Tärkeintä on syödä säännöllisesti sen verran kuin kuluttaa. Iltasyömisestä kannattaa siirtyä aamu- ja päiväsyömiseen, Juha Seppä summaa.

Vaikka uniapnean yleisin syy on ylipaino, hoikkiakin potilaita on. Syynä voi olla ylähengitysteiden rakenteellinen ahtaus, pieni alaleuka tai purentavirhe. Näitä korjataan uniapnea­kiskolla, joka estää kielen painumista makuuasennossa taaksepäin sekä hammaslääkärin tekemillä purentahoidoilla. Vaikeissa tapauksissa voidaan tarvita leikkausta: esimerkiksi nenän avaavaa leikkausta, leuan korjausta tai lihavuusleikkausta.

Keskivaikeassa tai vaikeassa uniapneassa käytetään CPAP-ylipainehoitoa eli öisin naamalle laitettavaa maskia, jonka kautta hengitetään kevyesti paineistettua ilmaa. Uniapnean oireet helpottuvat välittömästi, mutta laite ei paranna tautia.

Epäile uniapneaa jos sinulla on...

 • päiväväsymystä
 • kuorsausta
 • hengityskatkoksia
 • heräämistä tukehtumisen tunteeseen
 • suun kuivumista
 • yöhikoilua
 • yöllisiä vessakäyntejä
 • aamupäänsärkyä
 • ärtyisyyttä, mielialan vaihteluja
 • lievää masennusta

Asiantuntija Juha Seppä, dosentti, osastonylilääkäri, KYSin korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikka.

Lue lisää: Uniapnea pilaa yön,
Tukisukista apu uniapneaan
,
Erilaisista unihäiriöistä

 • laihduttaminen
 • alkoholin käytön välttäminen etenkin iltaisin
 • kyljellään nukkuminen
 • tupakoimattomuus
 • ylipainehoito CPAP-laitteella
 • uniapneakisko, joka estää kieltä painumasta taaksepäin
 • ylähengitysteiden, nielun alueen tai leukojen leikkaus
 • lihavuusleikkaus
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.