Liikunta on verenpaineen ihmelääke. Jos se ei riitä, otetaan lisää purkista.

 – Säännöllinen liikunta alentaa verenpainetta normalisoimalla kaikkia verenpaineen säätelyjärjestelmiä. Se alentaa sympaattisen hermoston aktiivisuutta, vähentää reniiniangiontensiini-järjestelmän vaikutusta ja vaikuttaa paikallisiin verenpaineen säätelytekijöihin myönteisesti, Heikki Ruskoaho luettelee.

Lisähyötyä tulee siinä, että sama liikuntahetki vaikuttaa myös veren rasvoihin, sokeriin, painoon, jotka nekin ovat yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen.

Liikunnan lisääminen vaikuttaa verenpaineeseen jo parissa kuukaudessa. Liikunnan pitää olla säännöllistä ja riittävän tehokasta eli hiki pitää tulla. Terveysliikuntaa suositellaan kaikille vähintään puoli tuntia päivässä. Pitkäaikainen säännöllinen liikunta alentaa verenpainetta, sillä se normalisoi verenpaineen säätelyjärjestelmiä. Verisuonet laajenevat, koska niiden pinnalla oleva solukerroksen toiminta paranee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kohonneeseen verenpaineeseen liittyy usein verisuonten pintasolujen vaurioituminen, mutta pitkäaikainen liikunta korjaa suonen rakennevaurioita: ahtautunut suoni laajenee ja saattaa jopa muodostua uusia verisuonia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun pulssi lisääntyneen liikunnan myötä laskee, myös sydämen pumppaama verimäärä pienenee. Sykkeen lasku pienentää myös verenpainetta. Sydämen iskutilavuus lepotilassa madaltuu ja kyky reagoida rasitukseen kasvaa.

Ennaltaehkäisy on verenpaineen hoidossakin parasta. Kun verisuoniin ja sydämeen ei ole vielä kehittynyt rakenteellisia muutoksia, hoitokin on helpompaa. Mutta vaikka rakenteellisia muutoksia olisikin, hoito auttaa silti.

Jos on vain yksi asia, jonka jaksaa tehdä verenpaineensa eteen, tupakoimattoman kannattaa valita liikunta.

Lääkehoito, jos muu ei auta

Aina verenpaine ei alene tarpeeksi, vaikka elämäntavat olisivat kunnossa. Verenpainelääkkeet ovat tehokkaita ja turvallisia paineiden alentajia ja niissä on valinnana varaaa. Yleisimpiä ovat nestettä poistavien diureetien lisäksi beetasalpaajat, ACE:n estäjät, kalsiumkanavan salpaajat ja angiotensiinireseptorin salpaajat.

Älä vain hanki lääkkeitä vaan myös niele ne. Älä lannistu ensimmäisiin sivuoireisiin. Joskus sopivan verenpainelääkkeen etsiminen vie aikaa, mutta lääkevalikoima on laaja ja usein avun tuo vasta usean lääkkeen yhdistelmä.

Asiantuntijana on molekulaarisen farmakologian professori Heikki Ruskoaho Oulun yliopistosta.

Lue lisää
Kohonnut verenpaine ja liikunta
Verenpaine alas vaikka lääkkeillä
 

Olethan jo?

  1. Tumpannut lopullisesti. Yksin ei tarvitse onnistua. Voit hakea apua lääkäriltä, vertaisryhmistä tai nikotiinituotteista.
  2. Alkanut liikkua. Mikä tahansa syy nousta sohvalta kävelemään, kelpaa. Värvää ystävät lenkkikavereiksi, muutkin odottavat vain sysäystä lähteä liikkeelle.
  3. Lopettanut suolaamisen. Suu tottuu suolattomaan viikossa. Suolan eli natriumkloridin riittävä ja turvallinen saantimäärä päivässä on 1,5 grammaa eli 1/3 teelusikallista. Saat sen vaikka et lisäisi suolaa mihinkään.
  4. Vaihtanut pehmeisiin rasvoihin. Kova rasva kertyy verisuoniin, mutta kasviöljy, margariini ja kalanrasva tekevät hyvää.
  5. Alkanut syödä sydänystävällisesti. Helpointa on siirtyä lautasmalliiin: puolet lautasesta kasviksia, neljäsosa perunaa, tummaa pastaa tai riisiä, loput lihaa kalaa tai papuja. Lisäksi täysjyväleipää, kasvisrasvalevitettä ja rasvatonta maitoa. Jälkiruuaksi hedelmiä ja marjoja.
Sisältö jatkuu mainoksen alla