Liikunta on verenpaineen ihmelääke. Jos se ei riitä, otetaan lisää purkista.

 – Säännöllinen liikunta alentaa verenpainetta normalisoimalla kaikkia verenpaineen säätelyjärjestelmiä. Se alentaa sympaattisen hermoston aktiivisuutta, vähentää reniiniangiontensiini-järjestelmän vaikutusta ja vaikuttaa paikallisiin verenpaineen säätelytekijöihin myönteisesti, Heikki Ruskoaho luettelee.

Lisähyötyä tulee siinä, että sama liikuntahetki vaikuttaa myös veren rasvoihin, sokeriin, painoon, jotka nekin ovat yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen.

Liikunnan lisääminen vaikuttaa verenpaineeseen jo parissa kuukaudessa. Liikunnan pitää olla säännöllistä ja riittävän tehokasta eli hiki pitää tulla. Terveysliikuntaa suositellaan kaikille vähintään puoli tuntia päivässä. Pitkäaikainen säännöllinen liikunta alentaa verenpainetta, sillä se normalisoi verenpaineen säätelyjärjestelmiä. Verisuonet laajenevat, koska niiden pinnalla oleva solukerroksen toiminta paranee.

Kohonneeseen verenpaineeseen liittyy usein verisuonten pintasolujen vaurioituminen, mutta pitkäaikainen liikunta korjaa suonen rakennevaurioita: ahtautunut suoni laajenee ja saattaa jopa muodostua uusia verisuonia.

Kun pulssi lisääntyneen liikunnan myötä laskee, myös sydämen pumppaama verimäärä pienenee. Sykkeen lasku pienentää myös verenpainetta. Sydämen iskutilavuus lepotilassa madaltuu ja kyky reagoida rasitukseen kasvaa.

Ennaltaehkäisy on verenpaineen hoidossakin parasta. Kun verisuoniin ja sydämeen ei ole vielä kehittynyt rakenteellisia muutoksia, hoitokin on helpompaa. Mutta vaikka rakenteellisia muutoksia olisikin, hoito auttaa silti.

Jos on vain yksi asia, jonka jaksaa tehdä verenpaineensa eteen, tupakoimattoman kannattaa valita liikunta.

Lääkehoito, jos muu ei auta

Aina verenpaine ei alene tarpeeksi, vaikka elämäntavat olisivat kunnossa. Verenpainelääkkeet ovat tehokkaita ja turvallisia paineiden alentajia ja niissä on valinnana varaaa. Yleisimpiä ovat nestettä poistavien diureetien lisäksi beetasalpaajat, ACE:n estäjät, kalsiumkanavan salpaajat ja angiotensiinireseptorin salpaajat.

Älä vain hanki lääkkeitä vaan myös niele ne. Älä lannistu ensimmäisiin sivuoireisiin. Joskus sopivan verenpainelääkkeen etsiminen vie aikaa, mutta lääkevalikoima on laaja ja usein avun tuo vasta usean lääkkeen yhdistelmä.

Asiantuntijana on molekulaarisen farmakologian professori Heikki Ruskoaho Oulun yliopistosta.

Lue lisää
Kohonnut verenpaine ja liikunta
Verenpaine alas vaikka lääkkeillä
 

Olethan jo?

  1. Tumpannut lopullisesti. Yksin ei tarvitse onnistua. Voit hakea apua lääkäriltä, vertaisryhmistä tai nikotiinituotteista.
  2. Alkanut liikkua. Mikä tahansa syy nousta sohvalta kävelemään, kelpaa. Värvää ystävät lenkkikavereiksi, muutkin odottavat vain sysäystä lähteä liikkeelle.
  3. Lopettanut suolaamisen. Suu tottuu suolattomaan viikossa. Suolan eli natriumkloridin riittävä ja turvallinen saantimäärä päivässä on 1,5 grammaa eli 1/3 teelusikallista. Saat sen vaikka et lisäisi suolaa mihinkään.
  4. Vaihtanut pehmeisiin rasvoihin. Kova rasva kertyy verisuoniin, mutta kasviöljy, margariini ja kalanrasva tekevät hyvää.
  5. Alkanut syödä sydänystävällisesti. Helpointa on siirtyä lautasmalliiin: puolet lautasesta kasviksia, neljäsosa perunaa, tummaa pastaa tai riisiä, loput lihaa kalaa tai papuja. Lisäksi täysjyväleipää, kasvisrasvalevitettä ja rasvatonta maitoa. Jälkiruuaksi hedelmiä ja marjoja.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.