Verenpaineen mittaus kotona kaikessa rauhassa voi innostaa elämäntapojen muutokseen. Kun voi itse nähdä selvinä lukuina, kuinka jo suolan vähentäminen laskee paineita.

Pelkkä lääkärin läsnäolo voi aiheuttaa verenpaineen nousua. Niin sanottu valkotakkihypertensio voi pahimmassa
tapauksessa johtaa turhaan verenpainelääkitykseen. Epäily valkotakkiverenpaineesta on yksi hyvä syy kotikäyttöisen
verenpainemittarin kokeiluun. Jos verenpaine kotona mitattuna pysyy normaalina ja nousee vain ”toimistomittauksessa”, on diagnoosi helpotus. Valkotakkihypertensiota kun ei tarvitse hoitaa.

Välimittaukset kotona

Verenpaineen toimistomittauksessa terveydenhoitaja tai lääkäri mittaa verenpaineen ammattikäyttöön tarkoitetulla elohopeamittarilla tai luotettavalla automaattimittarilla. Paine mitataan neljänä päivänä, kunakin päivänä kaksi kertaa. Kahden mittauksen välillä pidetään minuutin tauko. Verenpaineen taso on näiden neljänä päivänä tehdyn kaksoismittauksen keskiarvo.

Kun käytössä on tutkittu ja hyväksi todettu kotimittari ja sitä myös opetellaan käyttämään oikein, saadaan myös kotimittauksesta luotettavat tulokset. Mittaus tehdään samoin kuin terveyskeskuksessakin eli kahteen kertaan neljänä päivänä. Kotona mitattu verenpaine on yleensä 5 mmHg alempi kuin terveydenhuollossa mitattu, juuri valkotakkien puutteen vuoksi.

Joidenkin tutkimusten mukaan omaehtoinen verenpaineen mittaaminen kotona saattaa lisätä sitoutumista hoitoon. Onhan kannustavaa, jos lääkityksen vaikutusta voi seurata itse, kunnes tavoitepaineet on saavutettu. Senkin jälkeen on hyvä tarkkailla, ettei verenpaine lähde uuteen nousuun.

Verenpaineen aleneminen suunnitelmien mukaan on ensiarvoista aivohalvauksen välttämiseksi. Uusien tutkimusten mukaan äkkikuoleman estämisessä ei ratkaise se, mitä lääkettä käytetään. Parhaiten suojaa se, että verenpaine saadaan tavoitetasolle.

Ajoissa seurantaan

Suomen verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja, dosentti Ilkka Kantola Turun yliopistollisesta keskussairaalasta suosittelee verenpaineen kotimittausta kaikille, jotka ovat kiinnostuneet verenpaineensa kehityksestä. Tiedetään, että verenpaineella on taipumus nousta iän myötä. Siksi olisi syytä reagoida jo siinä vaiheessa, kun nousu alkaa, vaikka varsinaista verenpainetautia ei vielä olisikaan.

– Tilannetta voi alkaa seurata harvakseltaan, kun verenpaine ylittää normaalin eli kotimittauksissa tason 125/80 tai terveydenhuollossa mitattuna tason 130/85. On helpompaa koettaa estää verenpaineen nousu kuin yrittää saada sitä laskemaan.

Ei elämäntehtäväksi

Kovin herkästi hermostuville tyypeille Ilkka Kantola ei kotimittausta suosittele. Pelkkä pelko paineen nousuista voi nostaa arvot korkealle, ja sitten alkaa pelko seurauksista. Pahimmassa tapauksessa kotimittaukseen tulee riippuvuus, ja jokaista paineen liikahdusta aletaan tulkita pahimman mukaan.

– Eihän ole tarkoitus, että verenpaineen mittauksesta tulisi elämäntehtävä. Päivittäisen verenpaineen vaihteluista ei myöskään saa tehdä yksinkertaisia johtopäätöksiä. Verenpaine vaihtelee luonnostaan eri vuorokauden aikojen mukaan, Ilkka Kantola muistuttaa.

Jos haluaa seurata elämäntapojen tai lääkityksen vaikutusta verenpaineeseen, yksi kaksoismittaus kotona vaikkapa kerran kuukaudessa riittää. Ennen lääkärin kontrollia voi tehdä perusteelliset neljän päivän kaksoismittaukset.

Olkavarresta luotettavasti

Verenpaineen kotimittausta varten tarvitaan kunnon laite. Markkinoilla on useita eri hintaista kotimittaria. Niistä osa on validoitu, toisin sanoen ne on tutkittu ja hyväksi havaittu brittiläisen tai amerikkalaisen standardin mukaisesti.

Verenpaine mitataan oikeaoppisesti niin, että mansetti asetetaan istuessa olkavarteen. Mansetin alaosan ja kyynärvarren tulee olla sydämen alaosan korkeudella, joka vastaa noin neljännen kylkiluun tasoa. Käsivarsi voi levätä esimerkiksi pöydällä, jolloin se asettuu luonnollisesti sopivalle korkeudelle. Mittauksen aikana täytyy istua viisi minuuttia ihan hiljaa.

Jos mittauksen aikana puhelee niitä näitä tai selailee lehteä, näyttää mittari korkeampaa lukemaa. Virheen voi aiheuttaa myös toiseen suuntaan. Jos käsivarren heilauttaa suoraksi ylös, näyttää mittari todellisuutta alhaisempia lukemia.

Ylilääkäri Antti Jula muistuttaa oikeankokoisen mansetin merkityksestä. Liian pieni puristaa liikaa, ja paine nousee todellista korkeammaksi. Liian leveä mansetti puolestaan antaa liian alhaisen tuloksen. Mittarien mukana tuleva mansetti on vääränkokoinen, jos henkilö on kovin lihava ja olkavarsi erityisen paksu.

– Mansetin koko on syytä tarkistaa jo siinä vaiheessa, kun ostaa laitteen, eikä vasta myöhemmin, hän opastaa.

Mittari tarkistuskäynnille

Hyväkään verenpainemittari ei toimi moitteettomasti ikuisesti. Siksi se vaatii tarkistusta kahden vuoden välein. Mittari voidaan tarkistaa joko myymälässä, josta laite on hankittu, tai terveyskeskuksessa, jossa mittarin antamaa tulosta verrataan terveyskeskuksen elohopeamittarin tulokseen. Vain hyvin pienet erot hyväksytään.

– Valitettavasti kotikäyttöisiä mittareita ei voi korjata, jos tulokset alkavat heittää. Täytyy vaan ostaa uusi laite, Jula sanoo.

Uutta laitetta tärkeämpää on kuitenkin elämäntapojen kriittinen arviointi ja muuttaminen tarpeen mukaan. Runsas vihannesten ja hedelmien nauttiminen auttaa alentamaan verenpainetta, sillä niissä on kaliumia, suolan natriumin
vastavaikuttajaa. Verenpaineen lasku jää kuitenkin pysyväksi vain jos myös uusi, terveellinen ruokavalio jää voimaan.

Verenpaine on

 • ihanteellinen alle 120/80 mmHg kotimittarilla 115/75 mmHg
 • normaali alle 130/85 mmHg kotimittarilla 125/80 mmHg
 • kohonnut yli 140/90 mmHg kotimittarilla 135/85 mmHg

Kun mittaat verenpainetta kotona

 • ei tupakkaa, kahvia tai colajuomia puoleen tuntiin ennen mittausta
 • vältä fyysistä ponnistelua ennen mittausta
 • istu ennen mittausta rauhallisesti viiden minuutin ajan mansetti paikallaan
 • vältä tulehduskipulääkkeitä, jos sinulla on verenpainelääkitys.

Verenpainemittaria ostaessasi varmista, että

 • myymälässä saa asiantuntevan käytön opastuksen
 • verenpainemittarilla on riittävä takuuaika
 • laitteen voi toimittaa myymälään tarkistettavaksi parin vuoden välein
 • laite on puolueettomassa teknisessä ja kliinisessä testissä hyväksi havaittu
 • laitteen näyttö on riittävän kokoinen
 • laite on helppokäyttöinen
 • mansetti on sopivan kokoinen mutta ei liukas tai liian jäykkä.
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 49-vuotias. Minulla tulee täyteen 5 vuotta hormonikierukan käyttöä. Pitääkö se ottaa pois heti vai voiko se olla pidempään? Kannattaako vielä laittaa uusi kierukka? Vaihdevuosioireita on ollut, mutta kierukka on ollut erittäin toimiva eikä ongelmia ole ollut.

Tällä hetkellä saatavilla on kolme erilaista hormonikierukkaa. Pisimmän ajan markkinoilla on ollut 52 mg levonorgestreelia (keltarauhashormonia) sisältävä valmiste (Mirena). Sen yksi käyttöaihe on raskauden ehkäisy. Silloin myyntiluvan mukainen käyttöaika on viisi vuotta, mutta uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan sen käyttöaikaa voidaan venyttää seitsemään vuoteen. Mirena-hormonikierukkaa voidaan myös käyttää runsaiden ja kivuliaiden kuukautisten hoitoon sekä osana vaihdevuosien hormonihoitoa.

Tämän lisäksi markkinoilla on kaksi ainoastaan raskauden ehkäisyyn tarkoitettu valmistetta: 19,5 mg levonorgestreelia sisältävä Kyleena, jonka suositeltu käyttöaika on viisi vuotta sekä 13,5 mg levonorgestreelia sisältävä Jaydess, jonka käyttöaika on kolme vuotta.

Kysyjä on 49-vuotias, ja oletan, että hänellä on käytössä Mirena-hormonikierukka. Kierukkaa ei kannata vaihtaa, vaan se saa olla kohtuontelossa niin kauan kuin varmuudella tiedetään, että raskauden ehkäisyä ei enää tarvita. Käytännössä tämä tarkoittaa, että menopaussi on ohitettu. Kysyjän tapauksessa kierukkaa voi käyttää siis jopa pidempäänkin kuin seitsemän vuotta.

Jos kierukkaa käytetään runsaiden tai kivuliaiden kuukautisten hoitoon, sitä voi myös käyttää kauemmin kuin viisi vuotta; käytännössä niin kauan kuin oireet pysyvät poissa. Kierukasta erittyy keltarauhashormonia usein pidempään kuin viisi vuotta.

Hormonikierukka voi olla myös osa vaihdevuosien hormonihoitoa. Vaihdevuosioireet hoidetaan estrogeenilla ja kohdun limakalvo pidetään lepotilassa (ohuena) hormonikierukan avulla. Käyttöaika vaihtelee käytetyn estrogeeniannoksen mukaan.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 23-vuotias hoikka nainen, joka kärsii jatkuvista vatsavaivoista ja valtavan voimakasäänistä vatsan murinasta. Laktoosi-intoleranssi on todettu lapsena. Kaikkia mahdollisia ruokavalioita on kokeiltu, ja nytkin on laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Ylä- ja alavatsa on tähystetty, mutta mitään poikkeavaa ei ole löytynyt. Murina on niin voimakasta, että kuuluu kymmenien metrien päähän. Vaivat rajoittavat pahasti elämää, kun ei kehtaa kotoa enää lähteä juuri mihinkään. Mitään syytä vaivaan ei löydy. Miksei?

Vatsavaivat, joiden taustalta ei asianmukaisista tutkimuksista huolimatta löydy sairautta luokitellaan toiminnallisiksi vaivoiksi. Se tarkoittaa, että suolen toiminta on jollain lailla poikkeavaa mutta syytä ei voida osoittaa. Kyseessä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Osa ihmisistä on luonnostaan herkkävatsaisia.

Heidän elimistönsä reagoi stressiin tai muihin poikkeustiloihin suolisto-oireilla. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on tavallisin toiminnallinen vatsavaiva. Siihen liittyy tyypillisesti vatsan turvottelua, paikkaa vaihtavia vatsakipuja ja vaihtelevaa suolen toimintaa.

Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa tärkeintä on noudattaa terveellisiä elintapoja eli minimoida stressi, pyrkiä säännölliseen vuorokausirytmiin, huolehtia riittävästä unesta, harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Tiettyjen imeytymättömien ns. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään suolikaasun muodostumista, ja moni saa tästä avun. Ummetusta, ripulia, suolikaasujen ylimääräistä muodostusta ja vatsakipuja voidaan tarvittaessa hoitaa lääkkeillä, mutta toiminnallisissa vatsavaivoissa näiden käyttö tulisi rajoittaa tilapäiseksi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vatsan murina hävettää

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella. Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton...
Lue kommentti