Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 52-vuotias nainen, jolla oli marraskuussa kolme flimmeriä. Sydämen rytmi on kääntynyt kerran tiputuksessa ja kaksi kertaa kotona Metoprolinilla. Kävin kardiologilla, joka määräsi 2,5 mg Bisoprolol-beetasalpaajaa ja Tambocoria 100 mg. Minulla on matala verenpaine ja Tambocor-pakkauksessa lukee, että pitää kertoa lääkärille, jos syö esim. beetasalpaajaa. Lisäksi se voi aiheuttaa rytmihäiriöitä. Sydämeni oli täysin terve. En saanut oikein selkoa; miksi minun pitää alkaa syödä näitä lääkkeitä? Menin vielä nettiin katsomaan kommentteja ja kauhistuin: huimausta, näköhäiriöitä... Ymmärrän, jos flimmeriä pitää välttää, mutta entä elämänlaatu?

 Kysymys kuvastaa sitä hämmennystä, mitä hyvässä tarkoituksessa annettu informaatio voi tuottaa. Oman kokemukseni mukaan eteisvärinään liittyvät ongelmat ovat sen verran monimutkaisia, että harvemmin ne omaksuu yhdellä lääkärikäynnillä.

Flimmerirytmi lisää aivohalvausriskiä. Tämän vähentämiseksi suuri osa flimmeripotilaista tarvitsee veren hyytymistä heikentävän antikogulaatiolääkityksen (varfariini tai ns. uudet antikoagulantit).  

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysyjällä tilanne on suotuisampi eikä hyytymistä heikentävää lääkitystä tarvita. Flimmerin hoidossa toinen huomioitava asia on itse rytmi: Hoidetaanko eteisvärinäjaksot uudelleen ja uudelleen vai pyritäänkö ne estämään. Tiedetään, että mitä useammin eteisvärinää esiintyy, sitä helpommin se ”käy taloksi” ja sen karkottaminen vaikeutuu.   

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Flekainidi on yksi tehokkaimmista eteisvärinän uusiutumista estävistä lääkkeistä. Jos eteisvärinä kuitenkin ilmaantuu flekainidilääkityksen aikana, se voi olla haitallisen nopea johtuen lääkkeen sähkönkulkuun sydämessä vaikuttavista ominaisuuksista. Tästä syystä flekainidin käyttöön pyritään liittämään beetasalpaaja (esimerkiksi bisoprololi), joka jarruttaa sykettä.

Kun potilaalla on monia eri lääkäreitä, on tarpeellista huomauttaa rytmihäiriölääkkeen pakkausselosteessa, että lääkärillä pitää olla tiedossa muu sähkön kulkuun sydämessä vaikuttava lääkitys. Tämä on eri asia, kuin se, että beetasalpaaja ja flekainidi olisivat keskenään vasta-aiheiset.On hyvä, että lääkkeistä ja sairauksista on tietoa internetissä. Asiat ovat kuitenkin usein monimutkaisia ymmärrettäviksi yleisohjeiden tai pakkausselosteiden avulla. Luottamuksellinen hoitosuhde potilaan ja lääkärin välillä on edelleen korvaamaton.
 

 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

hk

Mulla ei ole kokemusta vieroitusoireista. Mutta joskus sairauden hoito tuntuu pahemmalta kuin itse sairaus. Esim. syöpähoidot. On vaan joku patti, joka ei tunnu missään, mutta syöpähoidot vie hiukset, tulee pahaoloa ym. Jos ei kärsi niitä hoitoja niin kärsii jatkossa.

Vieroituksessa varmaan ajan kuluminen on varmaan ainoa asia joka tulee helpottamaan fyysistäoloa oikeasti. Lääkäri varmasti ajattelee sun parasta kun määrää lääkkeitä, eikä nekään kaikkea aina tiedä. 

Tsemppiä sulle. Koita ajatella että huomenna on uusi päivä, jaksat kärsiä oireista siihen saakka. Katso ikkunasta, aurinko paistaa, ja jos on pilvistä, ne pilvetkin on kauniita.

  • ylös 7
  • alas 15
Vierailija

Biscoproact aiheutti jalat jääkylmät, sain lihasten vapinaan joka johtui kovasta opiodin vieroituksesta. Minusta oli väärin Päivystys lääkäri määräsi sitä onneksi en ottanut kuin 3 tablettia 3 päivän aikana ei tehoa vapinaan

  • ylös 5
  • alas 16
Sisältö jatkuu mainoksen alla