Perimä vaikuttaa siihen, kuinka terveenä pysyt tai mihin sairauksiin sairastut. Geenejään ei voi muuttaa, mutta niitä voi selvittää — jos uskaltaa.

Mitä enemmän sairauksistamme tiedämme, sitä enemmän haluamme niistä lisää tietoa. Kuluttajien uteliaisuuteen moni geenitestausta tekevä yritys toimintansa perustaakin. Tutkimusprofessori Helena Kääriäinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kehottaa kuitenkin harkitsemaan vakavasti, ennen kuin lähtee tilaamaan perimänsä testausta postimyynnistä.

– En suosittele. Netissä myytävät geenitestit eivät välttämättä ole kamalan haitallisia, mutta hyödyttömiä kylläkin. Jos testit antaisivat sairastumisesta oikeasti arvokasta tietoa, ne tulisivat julkiseen terveydenhuoltoon, Kääriäinen sanoo.

– Kuluttajan on käytännössä mahdotonta olla varma tiedon alkuperästä ja analysointitavoista. Periaatteessa tulos ja analyysi voidaan arpoa vaikka tietokoneohjelmalla. Valtaosa on varmasti kunniallisia firmoja, mutta täysin siihen ei voi luottaa.

Helena Kääriäisen mukaan tulisi myös miettiä, onko geenitesteillä saatava tieto ylipäänsä tarpeellista.

– Jos testaan vaikka alttiuteni reumaan ja saan tuloksen, että minulla on vähän isompi riski saada reuma kuin väestöllä yleensä, herää kysymys, mitä teen sillä tiedolla. Onko testistä mitään todellista hyötyä? Lisäksi taudit, joihin näitä geenitestejä pääosin tarjotaan, kuten diabetes, ovat monisyisiä: geenit ovat vain yksi riskitekijä. Myös esimerkiksi elintavat vaikuttavat alttiuteen.

Luotetttavat kotimaiset

Jo nyt terveydenhuollossamme käytetään monenlaisia geenitestejä, jotka eivät kuitenkaan ole yksityisten ihmisten saatavilla. Enemmistö näistä geenitesteistä liittyy sellaisten harvinaisten tautien diagnosoimiseen, joiden taustalla on nimen omaan yhden geenin virhe, kuten suomalaisen tautiperimän taudit AGU ja sallantauti.

Suomalaisiin netissä myytäviin geenitesteihin Helena Kääriäinen suhtautuu ulkomaisia testipaketteja suopeammin.

– Suomalaisen firman tarjoamat testit ovat harmittomia ja ne tehdään luotettavassa laboratoriossa. Jos joku tällaista tietoa haluaa, ei se ole järjetöntä. Ne ovat hyviksi arvioituja testejä, joita julkinen terveydenhoitokin käyttää ahkerasti.

Laktoosi-intoleranssi- tai verisuonitukostestin voisi periaatteessa saada myös maksutta terveyskeskuksesta.

– Eri asia on sitten se, onko testi terveyskeskuslääkärin mielestä tarpeellinen, ja ruvetaanko sellaista tekemään verovaroin.

Ei vielä vakuutusehdoissa

Vakuutusyhtiöille geenitestit ovat kuuma peruna. Yhtiöiden mukaan niillä pitäisi olla oikeus päästä käsiksi vakuutusta hakevan ihmisen terveydentilaa koskevaan tietoon, jotta ne voisivat arvioida riskit perusteellisemmin vakuutuksia myöntäessään.

Kysymys on kuitenkin eettisesti ongelmallinen, sillä jos vakuutusyhtiö saa tietoonsa yksityishenkilöiden geeneihin perustuvaa terveystietoa, se voi asettaa vakuutuksen hakijat eriarvoiseen asemaan. Tämä voi johtaa pahimmillaan geeniperimään perustuvaan syrjintään.

Esimerkiksi jos ihmisellä on geneettinen taipumus sairastua johonkin vakavaan perinnölliseen tautiin, vakuutusyhtiö voi rajata tuon sairauden pois asiakkaan sairauskulu- ja henkivakuutuksesta.

Ainakaan vielä vakuutusyhtiöt eivät edellytä vakuutuksen ottajilta geenitestejä. Vakuutusta hakiessa on kuitenkin oltava totuudenmukainen: hakijan on kerrottava, jos hän tietää sairastavansa jotakin perinnöllistä tautia.

Internetistä tilattavilla tee-se-itse-geenitesteillä voi testata monenlaisia sairauksia ja ominaisuuksia tai alttiuttaan niihin. Saatavilla ovat esimerkiksi tällaiset testit:

 • ALS-tauti
 • Alzheimerin tauti
 • Crohnin tauti
 • HIV-vastustuskyky
 • Huntingtonin tauti
 • Isyystesti
 • Kaksisuuntainen mielialahäiriö
 • Kaljuuntumistesti
 • Karvaan maistamisen kyky -testi
 • Kipuherkkyystesti
 • Laktoosi-intoleranssi
 • Laskimotukos
 • Lääkeyliherkkyystesti
 • Metabolinen oire­yhtymä eli aineen­vaihduntaoireyhtymä
 • MS-tauti
 • Parkinsonin tauti
 • Rotavirus-vastustus­kyky
 • Sepelvaltimotauti
 • Silmän verkko­kalvon ikärappeuma
 • Skitsofrenia
 • Sukuperimä
 • Sydänkohtaus
 • Syöpä (mm. rintasyöpä, eturauhassyöpä ja suolistosyöpä)
 • Tyypin 2 diabetes
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

 • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
 • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
 • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
 • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
 • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.