Perimä vaikuttaa siihen, kuinka terveenä pysyt tai mihin sairauksiin sairastut. Geenejään ei voi muuttaa, mutta niitä voi selvittää — jos uskaltaa.

Mitä enemmän sairauksistamme tiedämme, sitä enemmän haluamme niistä lisää tietoa. Kuluttajien uteliaisuuteen moni geenitestausta tekevä yritys toimintansa perustaakin. Tutkimusprofessori Helena Kääriäinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kehottaa kuitenkin harkitsemaan vakavasti, ennen kuin lähtee tilaamaan perimänsä testausta postimyynnistä.

– En suosittele. Netissä myytävät geenitestit eivät välttämättä ole kamalan haitallisia, mutta hyödyttömiä kylläkin. Jos testit antaisivat sairastumisesta oikeasti arvokasta tietoa, ne tulisivat julkiseen terveydenhuoltoon, Kääriäinen sanoo.

– Kuluttajan on käytännössä mahdotonta olla varma tiedon alkuperästä ja analysointitavoista. Periaatteessa tulos ja analyysi voidaan arpoa vaikka tietokoneohjelmalla. Valtaosa on varmasti kunniallisia firmoja, mutta täysin siihen ei voi luottaa.

Helena Kääriäisen mukaan tulisi myös miettiä, onko geenitesteillä saatava tieto ylipäänsä tarpeellista.

– Jos testaan vaikka alttiuteni reumaan ja saan tuloksen, että minulla on vähän isompi riski saada reuma kuin väestöllä yleensä, herää kysymys, mitä teen sillä tiedolla. Onko testistä mitään todellista hyötyä? Lisäksi taudit, joihin näitä geenitestejä pääosin tarjotaan, kuten diabetes, ovat monisyisiä: geenit ovat vain yksi riskitekijä. Myös esimerkiksi elintavat vaikuttavat alttiuteen.

Luotetttavat kotimaiset

Jo nyt terveydenhuollossamme käytetään monenlaisia geenitestejä, jotka eivät kuitenkaan ole yksityisten ihmisten saatavilla. Enemmistö näistä geenitesteistä liittyy sellaisten harvinaisten tautien diagnosoimiseen, joiden taustalla on nimen omaan yhden geenin virhe, kuten suomalaisen tautiperimän taudit AGU ja sallantauti.

Suomalaisiin netissä myytäviin geenitesteihin Helena Kääriäinen suhtautuu ulkomaisia testipaketteja suopeammin.

– Suomalaisen firman tarjoamat testit ovat harmittomia ja ne tehdään luotettavassa laboratoriossa. Jos joku tällaista tietoa haluaa, ei se ole järjetöntä. Ne ovat hyviksi arvioituja testejä, joita julkinen terveydenhoitokin käyttää ahkerasti.

Laktoosi-intoleranssi- tai verisuonitukostestin voisi periaatteessa saada myös maksutta terveyskeskuksesta.

– Eri asia on sitten se, onko testi terveyskeskuslääkärin mielestä tarpeellinen, ja ruvetaanko sellaista tekemään verovaroin.

Ei vielä vakuutusehdoissa

Vakuutusyhtiöille geenitestit ovat kuuma peruna. Yhtiöiden mukaan niillä pitäisi olla oikeus päästä käsiksi vakuutusta hakevan ihmisen terveydentilaa koskevaan tietoon, jotta ne voisivat arvioida riskit perusteellisemmin vakuutuksia myöntäessään.

Kysymys on kuitenkin eettisesti ongelmallinen, sillä jos vakuutusyhtiö saa tietoonsa yksityishenkilöiden geeneihin perustuvaa terveystietoa, se voi asettaa vakuutuksen hakijat eriarvoiseen asemaan. Tämä voi johtaa pahimmillaan geeniperimään perustuvaan syrjintään.

Esimerkiksi jos ihmisellä on geneettinen taipumus sairastua johonkin vakavaan perinnölliseen tautiin, vakuutusyhtiö voi rajata tuon sairauden pois asiakkaan sairauskulu- ja henkivakuutuksesta.

Ainakaan vielä vakuutusyhtiöt eivät edellytä vakuutuksen ottajilta geenitestejä. Vakuutusta hakiessa on kuitenkin oltava totuudenmukainen: hakijan on kerrottava, jos hän tietää sairastavansa jotakin perinnöllistä tautia.

Internetistä tilattavilla tee-se-itse-geenitesteillä voi testata monenlaisia sairauksia ja ominaisuuksia tai alttiuttaan niihin. Saatavilla ovat esimerkiksi tällaiset testit:

 • ALS-tauti
 • Alzheimerin tauti
 • Crohnin tauti
 • HIV-vastustuskyky
 • Huntingtonin tauti
 • Isyystesti
 • Kaksisuuntainen mielialahäiriö
 • Kaljuuntumistesti
 • Karvaan maistamisen kyky -testi
 • Kipuherkkyystesti
 • Laktoosi-intoleranssi
 • Laskimotukos
 • Lääkeyliherkkyystesti
 • Metabolinen oire­yhtymä eli aineen­vaihduntaoireyhtymä
 • MS-tauti
 • Parkinsonin tauti
 • Rotavirus-vastustus­kyky
 • Sepelvaltimotauti
 • Silmän verkko­kalvon ikärappeuma
 • Skitsofrenia
 • Sukuperimä
 • Sydänkohtaus
 • Syöpä (mm. rintasyöpä, eturauhassyöpä ja suolistosyöpä)
 • Tyypin 2 diabetes
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Jos terveydentilasi epäilyttää, älä kysy lääkäriltä lupaa matkustamiseen, sillä hän ei voi sitä antaa.

– Vastuu on aina matkustajalla itsellään, lääkäri Ari Kinnunen Matkustajan Lääkäripalvelusta muistuttaa.

Hänen mukaansa joka vuosi kymmenet matkalla sairastuneet ja hoidosta huimasti maksaneet suomalaiset kokevat tulleensa petetyiksi, koska eivät ole tulleet ajatelleeksi, että omalla riskillä mennään. Jos vaikka Aasiassa kiertomatkalla sairastuu, jää yksin oman kielitaitonsa varassa sairaalaan, kun muut jatkavat matkaansa.

Matkavakuutuskaan ei aina pelasta. Se korvaa kyllä odottamattoman sairauden hoitokulut, mutta jos olemassa oleva sairaus pahenee matkalla, korvataan korkeintaan 7–14 vuorokauden välttämätön lääketieteellinen hoito. Muu hoito ja kuljetukset menevät omasta pussista.

– Ja jos paluu ei onnistu omalla lennolla, kroonikko maksaa myös matkansa ja sen vaatimat erikoisjärjestelyt. Ambulanssilento mantereelta toiselle maksaa 100 000 euroa, Ari Kinnunen muistuttaa.

Euroopassa turvallista sairastua

Kun matkustaa EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, on paremmassa turvassa. Matkalainen saa sairastuessaan lääkärin hoitoa samalla hinnalla kuin paikalliset. Sellainen sairaus hoidetaan, jonka hoito ei voi odottaa kotiinpaluuta.

Jos on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saa matkan aikana hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kortin voi tilata ennen matkaa verkossa tai puhelimitse.

Apua hakevan on kuitenkin hyvä muistaa, että hoidon laatu ja määrä vaihtelee maittain. Esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa turisti ohjataan helposit yksityiselle puolelle hoitoon, koska julkinen on ruuhkautunut. Sitä Kela ei korvaa.

Pohjoismaissa ei välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska hoidon saa myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Euroopan ulkopuolella hoitoa voi saada paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esittää Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joutuu maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

Se on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen valtio ei maksa ulkomailla sairastuneiden tai kuolleiden kuljetusta kotimaahan.

Lue lisää Kelan sivuilta hoidon korvaamisesta ulkomailla

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Ientulehdus on flunssan jälkeen toiseksi tavallisin infektiosairaus, jota moni potee tietämättään. Koska bakteerit eivät pysy vain suussa, tulehdus kannattaa pysäyttää alkuunsa.

Ienverenvuoto on tuttua lähes jokaiselle, mutta usein verenvuoto tulee ja menee. Jos se hetkeksi loppuu, koko asia unohtuu. Ientulehdus on kuitenkin mainio naamioituja. Se saattaa tehdä tihutöitään kaikessa rauhassa, vaikka verenvuoto hiipuisikin. Tupakoitsijoilla tilanne on astetta salakavalampi, sillä tupakka on myrkkyä ikenille. Nikotiini supistaa myös verisuonia, jolloin verenvuotoa ei aina tule.

– Ainoa tapa huomata suun piilevät tulehdukset onkin käydä säännöllisesti hammaslääkärissä, muistuttaa iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil.

Terve ien on väriltään kauniin vaaleanpunainen. Jos ikenet tihkuvat vähänkin verta, ne ovat tulehtuneet. Yksi ientulehduksen merkki onkin punastunut omena. Kun omenaa puraisee, siihen jää verinen viiru. Tulehtunut ien on myös usein turvonnut ja kipeä. Pahanhajuinen hengityskin voi kieliä infektiosta.

Hätkähdyttävää on, että jopa 65 prosentilla yli kolmikymppisistä todetaan syventyneitä ientaskuja, he siis sairastavat ientulehdusta, usein tietämättään. Ientulehdus saattaa iskeä herkästi esimerkiksi raskauden aikana, sillä tietyntyyppiset suun bakteerit lisääntyvät hormonaalisten tekijöiden vuoksi ja pääsevät aiheuttamaan ientulehdusta. Myös syljen eritys vähenee odotusaikana, jolloin hampaat reikiintyvät helpommin.

– Ientulehdusta aiheuttavat bakteerit siirtyvät syljen välityksellä jo äidistä vauvaan. Usein se tapahtuu niin, että tutin tippuessa lattialle äiti puhdistaa sen omassa suussaan tai maistaa samasta lusikasta, onko ruoka sopivan lämpöistä.

Aikuisilla bakteerit tarttuvat etenkin suudellessa.

Yksi hammas tai koko suu

Ientulehdus johtuu usein siitä, että ienrajojen ja hammasvälien säännöllinen puhdistaminen tuppaa unohtumaan, jolloin ienrajoihin kertyy bakteeripeitettä, plakkia. Kun bakteerit tekevät tuttavuutta syljen suolojen kanssa, muodostuu hammaskiveä, jonka karkea ja röpelöinen pinta on bakteerimagneetti. Toisille hammaskiveä syntyy puhdistuksesta huolimatta nopeammin, jopa parissa viikossa.

Kortteja ei jaeta tasan terveydenkään suhteen. On pieni joukko ihmisiä, joilla ientulehdus ei hoitamattomanakaan etene, mutta useimmille syntyy ajan mittaan kiinnityskudossairautena tunnettu parodontiitti. Silloin elimistön puolustussolut ryntäävät paikalle ja yrittävät vimmaisesti tappaa bakteereita.

Hammasta leukaluuhun kiinnittävät sidekudossäikeet haurastuvat, lopulta myös luuta tuhoutuu. Kun kudostuho etenee, hampaat alkavat liikkua, yläetuhampaat viuhkaantuvat ja hampaiden väliin syntyy rakoja.

–Pahimmillaan hammas voi irrota. Vaikeasti tulehtuneessa ikenessä ientaskumittari hurahtaa juuren kärkeen. Suun limakalvoille voi ilmestyä myös märkäpesäkkeitä, kertoo von Troil.

Parodontiitti voi rajoittua vain yhden hampaan tuntumaan, mutta pahimmillaan koko suu voi olla tulehduksen peitossa. Silloin tulehtuneen alueen pinta-ala saattaa olla kämmenen kokoinen. Harva meistä katselisi kovin pitkään tulehtunutta kämmentä.

Parodontiitti saattaa olla oireeton ja kivuton.

Sen kehittyminen vie yleensä vuosia, mutta joskus se voi kehittyä nopeamminkin.

Vaarallinen yleisinfektio

Vaikeaa, märkäistä ientulehdusta esiintyy erityisesti poikkeuksellisessa stressitilanteissa. Sitä nähdään joskus pakolaisilla ja sotien aikaan niin sanottu juoksuhautasuu oli yleinen myös Suomessa.

Jos ihminen sairastuu äkillisesti esimerkiksi keuhkokuumeeseen, influenssaan, syöpään tai sydäninfarktiin, suun tulehdus voi ryöstäytyä käsistä, sillä kehon puolustusta tarvitaan muualla. Kuume, yleiskunnon lasku ja nielemisvaikeudet ovat merkki siitä, että pitää mennä päivystävälle hammaslääkärille.

Kun bakteerit pääsevät verenkiertoon, ne voivat tarttua esimerkiksi vaurioituneisiin sydänläppiin tai keinoniveliin. Tulehdus voi johtaa myös ennenaikaiseen synnytykseen.

– Hoitamaton tulehdus saattaa viedä hampaat suusta, johtaa sydäninfarktiin, aivoverenkierron häiriöihin tai hengenvaaralliseen yleisinfektioon. Joka vuosi satoja ihmisiä joutuu sairaalaan, jopa tehostettuun hoitoon hammastulehduksen vuoksi. Usein heillä on jokin perussairaus tai haastava elämäntilanne, kuvailee von Troil.

Koska suussa muhivat tulehdukset heikentävät immuunipuolustusta, ne voivat pahentaa jo puhjenneita sairauksia. Joskus toistuvan poskiontelotulehduksen taustalta löytyy hammasjuuren infektio.

Diabeetikolla hoitamaton ientulehdus saattaa johtaa siihen, että verensokerit sahaavat ylös alas, insuliinin teho kudoksissa heikkenee ja lisäsairauksien vaara kasvaa. Reumaatikolla sairaus voi pahentua. Tulehtunut suu voi romahduttaa myös syöpäpotilaan kunnon ja heikentää syöpähoitojen tehoa. Syöpähoitojen alkaessa, samoin kuin esimerkiksi ennen lonkkanivelleikkausta, on tärkeää saada suusta tulehduspesäkkeet pois.

Kuin ruosteinen auto

Ihminen saattaa ajatella, että jos hammas parodontiitin vuoksi irtoaa tai joudutaan poistamaan ja jos tilillä on muutama tonni ylimääräistä, tilalle voi kätevästi pistää keinojuuren, implantin. Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen.

– Samat bakteerit käyvät myös implantin kimppuun ja voivat irrottaa senkin. Puhutaan peri-implantiitista, muistuttaa von Troil.

Hammaslääkäri vertaa parodontiittia ruosteiseen autoon, jota voidaan hoitaa monella tavalla. Yksi vaihtoehto on laittaa maalia päälle, mutta jos saranatkaan eivät liiku, pitää vaihtaa koko ovi. Sama pätee parodontiittiin.

– Jos vaurioita on paljon, pelkästään mekaaninen puhdistus, hammaskiven poisto ja antibioottikuuri eivät auta. Tarvittaessa ientasku pitää avata ja vaurioitunutta aluetta hoitaa kirurgisesti. Joskus hampaita joudutaan myös poistamaan, ettei tulehdus etenisi, von Troil sanoo.

Parodontiitin hoidossa tarvitaan erikoishammaslääkäriä. Hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti. Parodontologisen hoidon päättymisen jälkeen hoitoa voidaan myös jakaa hammaslääkärin ja suuhygienistin kesken, mikä laskee kustannuksia.

Asiantuntija: iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil, Oral Hammaslääkärit.