Perimä vaikuttaa siihen, kuinka terveenä pysyt tai mihin sairauksiin sairastut. Geenejään ei voi muuttaa, mutta niitä voi selvittää — jos uskaltaa.

Mitä enemmän sairauksistamme tiedämme, sitä enemmän haluamme niistä lisää tietoa. Kuluttajien uteliaisuuteen moni geenitestausta tekevä yritys toimintansa perustaakin. Tutkimusprofessori Helena Kääriäinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kehottaa kuitenkin harkitsemaan vakavasti, ennen kuin lähtee tilaamaan perimänsä testausta postimyynnistä.

– En suosittele. Netissä myytävät geenitestit eivät välttämättä ole kamalan haitallisia, mutta hyödyttömiä kylläkin. Jos testit antaisivat sairastumisesta oikeasti arvokasta tietoa, ne tulisivat julkiseen terveydenhuoltoon, Kääriäinen sanoo.

– Kuluttajan on käytännössä mahdotonta olla varma tiedon alkuperästä ja analysointitavoista. Periaatteessa tulos ja analyysi voidaan arpoa vaikka tietokoneohjelmalla. Valtaosa on varmasti kunniallisia firmoja, mutta täysin siihen ei voi luottaa.

Helena Kääriäisen mukaan tulisi myös miettiä, onko geenitesteillä saatava tieto ylipäänsä tarpeellista.

– Jos testaan vaikka alttiuteni reumaan ja saan tuloksen, että minulla on vähän isompi riski saada reuma kuin väestöllä yleensä, herää kysymys, mitä teen sillä tiedolla. Onko testistä mitään todellista hyötyä? Lisäksi taudit, joihin näitä geenitestejä pääosin tarjotaan, kuten diabetes, ovat monisyisiä: geenit ovat vain yksi riskitekijä. Myös esimerkiksi elintavat vaikuttavat alttiuteen.

Luotetttavat kotimaiset

Jo nyt terveydenhuollossamme käytetään monenlaisia geenitestejä, jotka eivät kuitenkaan ole yksityisten ihmisten saatavilla. Enemmistö näistä geenitesteistä liittyy sellaisten harvinaisten tautien diagnosoimiseen, joiden taustalla on nimen omaan yhden geenin virhe, kuten suomalaisen tautiperimän taudit AGU ja sallantauti.

Suomalaisiin netissä myytäviin geenitesteihin Helena Kääriäinen suhtautuu ulkomaisia testipaketteja suopeammin.

– Suomalaisen firman tarjoamat testit ovat harmittomia ja ne tehdään luotettavassa laboratoriossa. Jos joku tällaista tietoa haluaa, ei se ole järjetöntä. Ne ovat hyviksi arvioituja testejä, joita julkinen terveydenhoitokin käyttää ahkerasti.

Laktoosi-intoleranssi- tai verisuonitukostestin voisi periaatteessa saada myös maksutta terveyskeskuksesta.

– Eri asia on sitten se, onko testi terveyskeskuslääkärin mielestä tarpeellinen, ja ruvetaanko sellaista tekemään verovaroin.

Ei vielä vakuutusehdoissa

Vakuutusyhtiöille geenitestit ovat kuuma peruna. Yhtiöiden mukaan niillä pitäisi olla oikeus päästä käsiksi vakuutusta hakevan ihmisen terveydentilaa koskevaan tietoon, jotta ne voisivat arvioida riskit perusteellisemmin vakuutuksia myöntäessään.

Kysymys on kuitenkin eettisesti ongelmallinen, sillä jos vakuutusyhtiö saa tietoonsa yksityishenkilöiden geeneihin perustuvaa terveystietoa, se voi asettaa vakuutuksen hakijat eriarvoiseen asemaan. Tämä voi johtaa pahimmillaan geeniperimään perustuvaan syrjintään.

Esimerkiksi jos ihmisellä on geneettinen taipumus sairastua johonkin vakavaan perinnölliseen tautiin, vakuutusyhtiö voi rajata tuon sairauden pois asiakkaan sairauskulu- ja henkivakuutuksesta.

Ainakaan vielä vakuutusyhtiöt eivät edellytä vakuutuksen ottajilta geenitestejä. Vakuutusta hakiessa on kuitenkin oltava totuudenmukainen: hakijan on kerrottava, jos hän tietää sairastavansa jotakin perinnöllistä tautia.

Internetistä tilattavilla tee-se-itse-geenitesteillä voi testata monenlaisia sairauksia ja ominaisuuksia tai alttiuttaan niihin. Saatavilla ovat esimerkiksi tällaiset testit:

 • ALS-tauti
 • Alzheimerin tauti
 • Crohnin tauti
 • HIV-vastustuskyky
 • Huntingtonin tauti
 • Isyystesti
 • Kaksisuuntainen mielialahäiriö
 • Kaljuuntumistesti
 • Karvaan maistamisen kyky -testi
 • Kipuherkkyystesti
 • Laktoosi-intoleranssi
 • Laskimotukos
 • Lääkeyliherkkyystesti
 • Metabolinen oire­yhtymä eli aineen­vaihduntaoireyhtymä
 • MS-tauti
 • Parkinsonin tauti
 • Rotavirus-vastustus­kyky
 • Sepelvaltimotauti
 • Silmän verkko­kalvon ikärappeuma
 • Skitsofrenia
 • Sukuperimä
 • Sydänkohtaus
 • Syöpä (mm. rintasyöpä, eturauhassyöpä ja suolistosyöpä)
 • Tyypin 2 diabetes
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 23-vuotias hoikka nainen, joka kärsii jatkuvista vatsavaivoista ja valtavan voimakasäänistä vatsan murinasta. Laktoosi-intoleranssi on todettu lapsena. Kaikkia mahdollisia ruokavalioita on kokeiltu, ja nytkin on laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Ylä- ja alavatsa on tähystetty, mutta mitään poikkeavaa ei ole löytynyt. Murina on niin voimakasta, että kuuluu kymmenien metrien päähän. Vaivat rajoittavat pahasti elämää, kun ei kehtaa kotoa enää lähteä juuri mihinkään. Mitään syytä vaivaan ei löydy. Miksei?

Vatsavaivat, joiden taustalta ei asianmukaisista tutkimuksista huolimatta löydy sairautta luokitellaan toiminnallisiksi vaivoiksi. Se tarkoittaa, että suolen toiminta on jollain lailla poikkeavaa mutta syytä ei voida osoittaa. Kyseessä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Osa ihmisistä on luonnostaan herkkävatsaisia.

Heidän elimistönsä reagoi stressiin tai muihin poikkeustiloihin suolisto-oireilla. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on tavallisin toiminnallinen vatsavaiva. Siihen liittyy tyypillisesti vatsan turvottelua, paikkaa vaihtavia vatsakipuja ja vaihtelevaa suolen toimintaa.

Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa tärkeintä on noudattaa terveellisiä elintapoja eli minimoida stressi, pyrkiä säännölliseen vuorokausirytmiin, huolehtia riittävästä unesta, harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Tiettyjen imeytymättömien ns. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään suolikaasun muodostumista, ja moni saa tästä avun. Ummetusta, ripulia, suolikaasujen ylimääräistä muodostusta ja vatsakipuja voidaan tarvittaessa hoitaa lääkkeillä, mutta toiminnallisissa vatsavaivoissa näiden käyttö tulisi rajoittaa tilapäiseksi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vatsan murina hävettää

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella. Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liian korkean verenpaineen kanssa eläminen on hengenvaarallista. Onneksi paineiden tasaamiseen on keinoja.

1. Milloin korkea verenpaine muuttuu verenpainetaudiksi?

Verenpainetaudista puhutaan, kun verenpaine on toistuvissa mittauksissa noin 140/90 elohopeamillimetriä tai tämän yli. Kotimittauksissa tämä vastaa arvoa 135/85. Jos selkeää tulosta ei saada, tutkittava voi pitää vuorokauden ajan verenpainetta rekisteröivää laitetta.

2. Mistä verenpainetauti johtuu?

Kohonnen verenpaineen taustalla voivat vaikuttaa perinnöllisten seikkojen lisäksi elämäntapatekijät, kuten stressi, runsas suolan käyttö, ylipaino, tupakointi, reipas alkoholin juominen tai liikunnan vähäisyys. Myös tulehduskipulääkkeiden runsas napsiminen ja joillakin vähäinenkin lakritsin syöminen

voi nostaa verenpainetta. Iän myötä verisuonet menettävät kimmoisuuttaan ja ylä- ja alapaineen välinen ero, niin sanottu pulssipaine, kasvaa. Joskus verenpainetta kohottavat sairaudet, kuten munuaisten vajaatoiminta.

3. Kuinka nopeasti verenpainetauti vaurioittaa?

Korkea verenpaine voi aiheuttaa välittömänkin hengenvaaran, mutta yleensä vaikutukset tulevat vuosien saatossa. Joskus sairauden ensimmäinen oire saattaa olla sydäninfarkti tai aivoverenkiertohäiriö, kuten aivoverisuonitukos tai aivoverenvuoto, mutta useimmiten tauti on oireeton. Jotkut valittavat päänsärkyä tai huimausta. Kun verenpainetauti saadaan hoidettua, monet kokevat olonsa paremmaksi.

Nykyään verenpainelääkitys pyritään lisävaurioiden välttämiseksi aloittamaan mahdollisimman vikkelästi.

4. Mitkä elimet ovat vaarassa verenpainetaudissa?

Aivot, sydän, munuaiset ja silmät. Silmänpohjan kovettuneet verisuonet saattavat ratkeilla ja tihkuttaa verta, jolloin näkökyky voi heikentyä pysyvästikin. Aivojen pieniin verisuoniin tulee hauraita kohtia ja pullistumia, jotka saattavat repeytyä. Syntyy vuotoja ja tukoksia. Myös verenvirtaus aivojen valkeassa

aineessa heikkenee, mikä kasvattaa Alzheimerin taudin riskin kymmenkertaiseksi. Munuaisten verisuonten vaurioituminen voi johtaa pahimmillaan munuaisten vajaatoimintaan ja keinomunuaishoitoon, dialyysiin. Verenpaineen murjoma sydänlihas saattaa jäädä vajaatoimintaiseksi, jolloin se ei enää jaksa pumpata verta kunnolla eteenpäin, myös rytmihäiriöt yleistyvät.

5. Korjaantuvatko elimistön vauriot, kun paine saadaan alas?

Syntyneitä vaurioita ei voida enää korjata, mutta uusien vaurioiden, kuten aivoverenkiertohäiriöiden syntyminen estyy.

6. Kuinka verenpainetautia hoidetaan?

Ruokavaliossa kannattaa suosia pehmeitä rasvoja, kuitupitoisia marjoja, kasviksia ja hedelmiä sekä hillitä suolan käyttöä tai siirtyä mineraalisuolaan. Myös liikunta, hyvä uni ja rentoutuminen on tärkeää. Aina elämäntapojen korjaaminen ei yksin riitä laskemaan verenpainetta ja silloin tarvitaan myös lääkitystä. Lääkitys aloitetaan, jos verenpaine on yli 140/90 elohopeamillimetriä 4–6 kuukauden elämäntaparemontin jälkeen tai joskus aiemminkin. Lääkityksen teho paranee selvästi, jos tekee samaan aikaan elämäntapamuutoksia. Verenpaine saadaan putoamaan eri keinoja ja lääkkeitä yhdistelemällä.

Asiantuntijat: Risto O. Roine, neurologian professori, Aivoliiton ylilääkäri. Päivi Korhonen, yleislääketieteen professori, Suomen Verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja. Marja Ruuti, laillistettu ravitsemusterapeutti.

Vierailija

Keittääkö painekattila? Näin tasaat paineita

Korkea verenpaine ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire niinkuin on esimerkiksi kuume. Molemmissa tapauksissa olisi hyvä selvittää oireen aiheuttaja. Aikuisista suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine ja verenpainelääkkeitä käyttää noin miljoona suomalaista. Liika natrium (yksi syy tusinasta, joka voi nostaa verenpainetta) ei kerry elimistöön vaan poistuu virtsan mukana. Siis normaalisti, kun elimistö on tasapainossa. Näin ei käy jos noudattaa virallisterveellistä (liikaa...
Lue kommentti