Tarvitseeko flunssainen välttämättä yskänlääkettä, ja auttaako se? Voiko siitä olla jopa haittaa? Olisiko sittenkin parempi vain yskiä lima pois, vaikka se ärsyttään niin itseä kuin muita. Tai löytyisikö parempia keinoja hoitaa köhää?

Väitteisiin yskänlääkkeen tehosta vastaa Lääkelaitoksen lääketurvaosaston ylilääkäri Kirsti Villikka.

1. Yskänlääke on tehokkain keino hillitä yskää.

Totta ja tarua. Tietyt reseptillä saatavat keskushermoston kautta vaikuttavat yskänlääkkeet hillitsevät yskää yleensä melko tehokkaasti. Sen sijaan monilla muilla yskänlääkkeillä ei ole voitu varmasti osoittaa selvää tehoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Yskänlääkettä voi ottaa miten paljon vain, se on vaaratonta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ehdottomasti tarua. Mitään lääkettä ei saa ottaa kuinka paljon tahansa. Lääkkeitä on käytettävä annostusohjeen mukaisesti. Yliannostus voi aiheuttaa vakaviakin haittoja.

3. Yskänlääkkeellä voi ehkäistä nuhakuumeen jälkeisiä keuhkoputken- ja korvatulehduksia.

Tarua. Yskänlääkkeellä on korkeintaan oiretta, eli yskimistä, hillitsevä vaikutus. Se ei paranna tai ehkäise hengitysteiden eikä välikorvan virus- tai bakteeritulehdusta.

4. Yskimistä ei saa lopettaa väkisin lääkkeellä. On vain hyväksi, kun lima irtoaa ja yskitään pois.

Totta. Yskä on elimistön puolustuskeino poistaa limaa hengitysteistä. Yskänlääkettä kannattaa ottaa vain jos yskiminen on häiritsevää tai se esimerkiksi vaikeuttaa nukkumista.

5. Reseptivapaat yskänlääkkeet ovat tehottomia.

Osittain totta. Reseptivapaiden yskänlääkkeiden tehosta on saatavilla tutkimustietoa. Eri tutkimuksissa on kuitenkin saatu ristiriitaisia tuloksia, joten niiden perusteella ei voi päätellä, onko reseptivapailla yskänlääkkeillä merkittävää tehoa.

6. Yskänlääke on säilytettävä jääkaapissa.

Totta ja tarua. Kaikki lääkkeet on säilytettävä niin kuin pakkauksessa sanotaan. Jotkut lääkkeet vaativat säilytyksen viileässä, toiset taas säilyvät huoneenlämmössä. Monesti yskänlääke on ruskeassa pullossa, koska se suojaa valmistetta valon vaikutukselta.

7. Jos yöllä alkaa yskittää, kannattaa ottaa aspiriini, se auttaa.

Tarua. Aspiriini on särky- ja kuumelääke, joka ei vaikuta yskää hillitsevästi. Pitää myös muistaa, että jotkut ovat yliherkkiä aspiriinille ja esim. astmaoireet voivat pahentua sitä käytettäessä. Lapsille ei suositella kipu- ja kuumelääkkeeksi aspiriinia, vaan mieluummin esim. parasetamolia tai ibuprofeenia sisältäviä valmisteita.

8. Yskänlääkkeestä voi saada allergisen reaktion.

Totta. Kaikista lääkkeistä, myös yskänlääkkeistä, voi saada allergisen reaktion.

9. Yskänlääkkeet sisältävät huumaavia aineita. Niitä käytettäessä ei kannata tehdä tarkkuutta vaativia hommia, kuten ajaa autolla.

Osittain totta. Joillakin yskänlääkkeillä on sellaisia vaikutuksia, jotka heikentävät kykyä ajaa autoa tai tehdä muuta tarkkuutta vaativaa työtä. Tällaisien valmisteiden pakkauksessa on asiasta varoitus.

10. Yskänlääkettä paremmin sitkeän liman irrottaa höyryhengitys ja saunominen.

Osittain totta. Tavallisessa flunssassa kostean höyryn hengittäminen irrottaa hyvin limaa hengitysteistä. Tämä on myös turvallinen tapa helpottaa hengittämistä esimerkiksi pienillä lapsilla. Saunaankin voi mennä, jos on lievästi flunssainen, ei kuitenkaan kuumeessa. Joskus kroonisen keuhkoputkentulehduksen hoidossa käytetään lyhytaikaisesti myös limaa irrottavia yskänlääkkeitä.

11. Hunaja ja suklaa ovat yhtä tehokkaita kuin yskänlääke.

Osittain totta. Hunajan vaikutus varmaan perustuu siihen, että sitä otetaan yleensä jonkun juoman joukossa. Juominen sinänsä helpottaa yskänärsytystä ja edistää limaneritystä. Suklaa on hyvää ja varmasti piristää flunssaisen mieltä, mutta yskään sillä tuskin on vaikutusta.

12. Alle vuoden ikäisille lapsille ei pidä antaa lainkaan yskänlääkettä ja sitä vanhemmillekin lapsille harkiten.

Osittain totta. Lapsille tulisi antaa yskänlääkettä mieluiten vain lääkärin ohjeiden mukaan.

13. Yskäntabletit  ja -pastillit auttavat yskänkohtauksissa.

Usein totta. Mikä tahansa syljeneritystä lisäävä pastilli helpottaa yskänärsytystä. Juomien olisi myös hyvä keino, mutta jos siihen ei ole mahdollisuutta esim. teatterissa, pastilli on kätevä apu.

14. Pitkäaikainenkin yskä paranee vähitellen itsestään, jos ei ole muita oireita.

Totta ja tarua. Tavallinen flunssaan liittyvä yskäkin voi kestää joskus melko pitkään. Jos yskä jatkuu useamman viikon on syytä mennä lääkärin tarkastukseen. Pitkittynyt yskä voi olla oire vakavammastakin sairaudesta esimerkiksi astmasta.

Lue lisää vastustuskyvystä.

Olen myös pitkäaisista yskistä kärsivä, tässä hoitokeinoni: apteekin yskänlääkkeitä en osta koskaan, ainakaan reseptivapaat lääkkeet eivät minulle auta. Sen sijaan inkivääri, siis kakkumauste, sitä teelusikkallinen suuhun ja lasi vettä päälle, helpottaa. Toinen käyttämäni keino jos tuntuu että kurkku vaan kutisee ja kutisee on suolavedellä kurlaus. Hyvä vanha keino!8254

  • ylös 36
  • alas 22

Olen pahassa flunssassa ja minulla se kestää tosi pitkään, parhaimmillaan viisikin viikkoa. Poskiontelot tulehtuvat ja nenäliina on jatkuvasti kädessä, kun täytyy niistää paksua limaa. Ainoa ongelmani on yskä, johon en voi ottaa minkäänlaista yskänlääkettä. Monia olen kokeillut mutta kaikista niistä tulee voimaton ja heikko olo. Minulle on määrätty sydämen rytmihäiriöön Propralia, jota otan tarvittaessa. Kun "pakon sanelemana" otan vähänkin yskänlääkettä niin tuntuu siltä kuin sydän kohta lakkaisi lyömästä. Umpikujako?

  • ylös 30
  • alas 32
Sisältö jatkuu mainoksen alla