Myös käyttöominaisuudet vaikuttavat istuimen arvosanaan. Jos istuin on vaikea asentaa oikein, on suuri riski, että se ei toimi onnettomuustilanteessa oikein. Kuva: iStockphoto
Myös käyttöominaisuudet vaikuttavat istuimen arvosanaan. Jos istuin on vaikea asentaa oikein, on suuri riski, että se ei toimi onnettomuustilanteessa oikein. Kuva: iStockphoto

Heikon arvosanan saaneissa istuimissa oli liikaa kemikaaleja. Lisäksi yksi istuin ei kestänyt etutörmäystestiä.

Autoliiton julkaisemassa syksyn turvaistuintestissä löytyi kuusi istuinta, jotka saivat heikon yleisarvosanan. Hylätyt istuimet olivat:

  • Jané Koos i-Size telakalla
  • Jané Koos i-Size ilman telakkaa
  • Nachfolger Hy5 TT
  • Foppapedretti Uniko i-Size
  • Graco Turn2Reach
  • Osann Fox

Yksi hylätyistä istuimista, Foppapedretti Uniko i-Size, ei kestänyt etutörmäystestiä 15 kilon painoisella koenukella, vaan istuimen takaosa irtosi telakasta. Lisäksi kaikista reputtaneista istuimista löytyi liikaa kemikaaleja. Foppapedretti Uniko i-Size, Jané Koos i-Size ja Nachfolger Hy5 TT -istuimissa oli liikaa naftaleenia, Graco Turn2Reachissa ja Osann Foxissa palonsuoja-aineita.

”Tuskin kukaan haluaa kuljettaa lastaan istuimessa, jossa on havaittu leludirektiivin pitoisuusrajat ylittäviä määriä myrkkyjä.”

– Vaikka Jané pärjäsi mainiosti sekä etu- että sivutörmäystestissä, se reputti testin liiallisen kemikaalikuormituksen takia. Jos istuin saa yhdelläkin testin osa-alueella heikon arvosanan, saa se heikon kokonaisarvosanan, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tuskin kukaan haluaa kuljettaa lastaan istuimessa, jossa on havaittu leludirektiivin pitoisuusrajat ylittäviä määriä myrkkyjä. Oli istuin kolaritilanteessa kuinka turvallinen tahansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteuttamassa turvaistuintestissä oli mukana 19 istuinta. Viisi istuinta on mahdollista hankkia sekä telakan kanssa että ilman, minkä takia istuimet on testattu kummallakin vaihtoehdolla. Nämä istuimet ovat saaneet omat erilliset arvosanansa.

Testissä annettiin yhteensä 24 kokonaisarvosanaa. Kokonaisarvosanoista 15 oli hyviä ja kolme tyydyttäviä.

Turvallisuusominaisuuksien testiin  kuuluu etutörmäystesti, sivutörmäystesti, vöiden reitityksen arviointi sekä istuimen vakaus autossa. Käyttöominaisuuksiin kuuluu muun muassa väärinasennuksen riski ja istuinmukavuuden arviointi. Kemikaalikuormitus huomioidaan, jos istuimissa havaitaan liiallisia pitoisuuksia.

Katso tästä Autoliiton lista kaikista mukana olleista istuimista arvosanoineen.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla