sport
Mitä isommaksi lapset kasvavat, sitä helpompi heidän kanssaan on harrastaa yhdessä. Kuva: iStockphoto
Mitä isommaksi lapset kasvavat, sitä helpompi heidän kanssaan on harrastaa yhdessä. Kuva: iStockphoto

Kuskaat lapsia liikkumaan, mutta omat liikuntaharrastukset ovat hautautuneet jonnekin perheenpyörityksen jalkoihin? Näin saat niistä uuden otteen!

1. ”Vapaa-aikani menee lasteni kuskaamiseen harrastuksesta toiseen ja jalkapallokentän laidalla odottelemiseen.”

Tämä aika kannattaa ehdottomasti hyödyntää! Lähde kävelylle tai juoksemaan lapsen treenatessa. Jos liikkeelle lähtö yksin tuntuu haastavalta, sovi yhteislenkistä muiden vanhempien kanssa.

Kannattaa myös selvittää, onko lähellä esimerkiksi kuntosali tai uimahalli, jonne ehtisit. Urheilukenttien ympäristössä on usein myös kaikkien käyttöön tarkoitettuja kuntoilulaitteita, joissa ehdit tehdä oman treenin.

2. ”Puolisoni on usein poissa kotoa, enkä pääse lähtemään kotoa yksin.”

Voisitko ottaa lapset mukaan liikkumaan? Lähtekää yhdessä pyöräilemään tai hölkkää itse lasten pyöräillessä. Jos ulkoilet lasten kanssa muutenkin, hyödynnä piha tai puisto omaan liikuntahetkeen. Kuntopiiriin et tarvitse edes välineitä: kyykkää, punnerra tai hypi vaikka narua. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos tuttavilla tai naapurustossa on lapsiperheitä, vuorotelkaa lasten hoitamisessa, jotta kotivastuilta vapautuu aikaa liikkumiselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voisitko ottaa lapset mukaan liikkumaan? 

Varttikin on hyvä alku: ota esimerkiksi Pikku Kakkosen tai lasten iltapalan aikaan 15-minuuttinen, jonka aikana vaikka venyttelet tai teet keppijumpan kotona.

3. ”Olen jo pitkään suunnitellut aloittavani lenkkeilyn tai salitreenin, mutta en vain ole saanut aikaiseksi...”

Polkaise liikuntaharrastus käyntiin ystävän tai työporukan kanssa. Kun olet sopinut treenipäivät jonkun toisen kanssa, lähtemisen kynnys madaltuu.

Jos aloitat salitreenin, kannattaa hankkia personal trainerin laatima saliohjelma. Opit heti oikean tekniikan, ja treenaamisesta tulee turvallista ja mukavaa. Motivaatiota voi kasvattaa sekin, että maksat saamastasi valmennuksesta.

Kun olet sopinut treenipäivät jonkun toisen kanssa, lähtemisen kynnys madaltuu.

Myös pienet välitavoitteet motivoivat: aseta itsellesi esimerkiksi puolen vuoden päähän tavoite osallistua juoksutapahtumaan tai keventää tietty kilomäärä. 

Kun omat liikuntaharrastukset merkkaa kalenteriin, niistä on myös helpompi pitää kiinni. Tärkeintä on, että aloitat tänään etkä huomenna!

4. ”Työmatkoihin menee kaksi tuntia joka päivä.”

Pyöräile kaukaisemmalle bussipysäkille ja jätä pyörä sinne. Näin yhdistät työmatkaasi kevyen hyötyliikunnan. Voit myös jäädä pois aiemmalla pysäkillä ja kävellä loppumatkan. Kaikki liikunta on plussaa.

5. ”Aikaa olisi vain aamuvarhain, mutta en ole aamuihminen.”

Kokeile muuttaa rytmiäsi keväällä, kun aamut ovat valoisia. Päätä jo illalla, että menet ajoissa nukkumaan ja heräät tavallista aikaisemmin. Valitse esimerkiksi pari aamua, joina nouset tavallista aikaisemmin. Laita treenivaatteet valmiiksi illalla, jotta niiden etsiminen ei hidasta aamulla.

Väsyneenä liikunnan hyvää tekevä vaikutus nollaantuu, joten yöunen määrä ei kuitenkaan saisi kärsiä aamuliikunnasta. Koeta nukkua noin kahdeksan tunnin yöunet.

Valitse pari aamua, joina nouset tavallista aikaisemmin.

Jatka aikaisempia herätyksiä sitkeästi noin kuukauden ajan, jotta niistä tulee tapa. Jos jaksat uutta rytmiä kolme kuukautta, huomaat aamuliikunnan hyödyt. Toisaalta, ole itsellesi armollinen. Ihmiset ovat luontaisesti aamu- tai illanvirkkuja, joten oman rytmin muuttaminen voi olla haasteellista.

6. ”Töiden jälkeen jaksan ainoastaan kaatua sohvalle loppuillaksi.”

Kokeile treenata heti aamusta ennen töitä tai lounasaikaan, jos mahdollista. Jos päiväsi eivät veny liian pitkiksi, mene salille suoraan töistä, jotta vältät nuupahduksen

Pienikin ponnistaminen ylös sohvan pohjalta tekee hyvää. Päätä lähteä vaikka vain 10–15 minuutin happihyppelylle illalla. Usein lenkki venähtääkin pidemmäksi, koska vaikeinta on itse lähteminen.

Jo vartin happihyppely on parempi kuin ei mitään ja virkistää paremmin kuin samanmittaiset torkut.

Vinkit antoi voimavaravalmentaja Iina Lempinen. Juttu on ilmestynyt Sport-lehdessä.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla