Oma äiti oli monelle synnytyksen jälkeiseen masennukseen sairastuneelle tärkein tukipilari. Kuva: iStockphoto
Oma äiti oli monelle synnytyksen jälkeiseen masennukseen sairastuneelle tärkein tukipilari. Kuva: iStockphoto

Moni kaipasi konkreettista apua arkisiin askareihin. Sekin auttoi, että ystävä tuli kylään ja keitti kahvit. Ja vain kuunteli.

Eräs vastaaja kertoi, että liian usein tilanne jää siihen, että kommentoidaan äidin olevan todella väsynyt, mutta apua ei uskalleta tai osata tarjota.

Monen äidin vastauksessa nousi esille myös ammattiavun tärkeys. Muun muassa vertaistukea masentuineille äideille tarjoava Äimä ry mainittiin. 

”Puoliso halasi ja oli lähellä”

Äidin toipumiselle on tärkeää, että puoliso ymmärtää äidin olevan masentunut ja tukee häntä. Tuki voi olla konkreettista apua vauvanhoidossa, mutta myös läsnäolo on tärkeää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Mies piti meidän perheen kasassa ja hoiti paljon asioita, jotka minulta väsymyksessä jäi hoitamatta. Lohdutti, ymmärsi ja jaksoi kuunnella loputtomasti minun itkuja.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Mieheni hoiti vauvan yösyötöt parin tunnin välein, vaikka nousi itse aamulla töihin.

Joskus oma kumppani on ainoa, joka oikeasti tajuaa millaista äidin arki on. 

”Koin, että puolisoni pystyi ymmärtämään minua, koska hän jakoi arjen itkuisen ja vaativan vauvan kanssa. Pystyimme jakamaan taakkaa.”

Puolisoa tarvitaan myös tsemppaamiseen: kyllä tästä selvitään, yhdessä.

”Mies vakuutti monta kertaa päivässä, että masennuksesta selvitään. Halasi ja oli lähellä.”

”Parasta oli, kun ystävät jaksoivat pitää yhteyttä”

Kun mieli on maassa, ei välttämättä itse jaksa olla yhteydessä kodin ulkopuolelle. Silloin ystävien tulee tarttua puhelimeen ja kysyä: mitä kuuluu?

”Paras ystäväni asuu 200 kilometrin päässä, mutta olemme tekemisissä päivittäin. Hän kuunteli minua aina, kun sitä tarvitsin – rohkaisi ja kannusti.”

”Kaksi ystävääni olivat yhteydessä säännöllisesti. Välillä olin niin pohjalla, etten osannut edes soittaa heille, mutta onneksi he soittivat ja tulivat käymään. Moni ystävä on kaikonnut elämästä, koska en ole jaksanut olla aktiivinen masennuksen takia.”

”Ystävät jaksoivat pitää yhteyttä, vaikka minä en aina jaksanut vastata puheluihin tai saapua paikalle. Muutama ystävyyssuhde kuoli pahimman aikana. Mutta ne ystävyyssuhteet jotka säilyivät, lujittuivat entisestään.”

”Parasta tukea sain muutamalta ystävältä, jotka olivat äitiyden myös kokeneet. He ymmärsivät ja tukivat: Kuuntelivat, mutta eivät tuputtaneet ohjeita tai apuja, vaan kyselivät usein kuulumisia. Lopulta, kun tulivat käymään, he varovasti ottivat vauvan syliin ja hoitaakseen, ja käskivät minun nauttia kahvista tai vaan olemisesta. Pieniä asioita mutta niin suuria itselle.”

”Äitini tuli avuksi vaikka yöllä, jos minua ahdisti”

Omat vanhemmat ovat niitä, jonka puoleen äiti voi kääntyä kaivatessaan itse hoivaa ja turvaa. 

”Omat vanhempani hoitivat vauvaani pullolla syöttäen, jotta sain nukkua silloin tällöin pitkään ja keskeytyksettä. He myös saattoivat täyttää jääkaapin ruualla ja helpottivat näin arkea.”

”Kun minä nukuin, äitini hoiti vauvan ja vietti kesälomansa apunani.”

”Oma äitini otti minut heille joka aamu, kun mieheni lähti töihin. Kun minä nukuin, äitini hoiti vauvan ja vietti kesälomansa apunani. Äiti tuli myös keskellä yötä avuksi, kun minua ahdisti.”

”Sisko tuli luokseni 550 kilometrin päästä”

Sisarukselle ei tarvitse esittää, että kaikki on hyvin. 

”Sisko kuunteli ja otti ahdistuksen vastaan sellaisena kuin se oli. Hän myös vei välillä kahville tai lenkille ja kyläili paljon. Niin jaksoin paremmin.”

”Kaksoissisko tuli luokseni 550 kilometrin päästä. Hän muun muassa hoiti vauvaa, että minä sain nukkua, pesi pyykkiä ja teki kaikkea konkreettista. Mutta mikä tärkeintä, hän kuunteli minua ja oli läsnä.”

”Neuvolapsykologi sanoi, että masennus ei määritä minua äitinä”

Masennuksesta ja alakulosta kannattaa kertoa neuvolassa, jotta saa oikeanlaista apua. Sekin auttaa, kun joku kertoo, että masennuksesta ei pidä kantaa syyllisyyttä.

”Sain neuvolan kautta vuodeksi terapeutin, joka oli erikoistunut varhaiseen vuorovaikutuksen. Hän kävi viikoittain tapaamassa minua ja vauvoja.”

”Ammatti-ihmiset sanoivat ääneen asioita, joita jo tiesin, mutta en välttämättä hyväksynyt: On ok syödä valmisaterioita ja ettei pidä syyllistyä. He kirjoittivat  minulle sairaslomaa: se tarkoitti, että on ok olla väsynyt. He sanoittivat omat pohdinnat ja tekivät niistä selkeämpiä käsitellä.”

”Ammatti-ihmiset sanoivat ääneen asioita, joita jo tiesin, mutta en välttämättä hyväksynyt: On ok syödä valmisaterioita ja ettei pidä syyllistyä.”

”Sain parhaan tuen neuvolapsykologilta, joka ei tuominnut ajatuksiani ja jaksoi kuunnella. Hän teki selväksi, ettei masennus määritä minua äitinä, eikä persoonana muutenkaan. Hän oli hyvin kannustava, eikä vähätellyt tai liioitellut tilannetta.”

Terveydenhoitajan kotikäynnit tuovat konkreettisen avun arkeen.

”Meillä kävi terveydenhoitaja noin kymmenen kertaa. Sain puhua huolista ja sain neuvoja, kuinka hoitaa vaativaa ja temperamentista poikaa.”

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla