Paljon onnea vaan! Samanikäisestä sisaruksesta voi olla paljon iloa. Kuva: iStockphoto
Paljon onnea vaan! Samanikäisestä sisaruksesta voi olla paljon iloa. Kuva: iStockphoto

Nyt keskitytään kaksosuuden mahtaviin puoliin. Monikkoudesta on etua niin lapsille kuin vanhemmillekin.

1. Kaksosilla on muita parempi suhde vanhempiinsa

Kaksosuus voi tehdä hyvää lapsen ja vanhemman väliselle suhteelle, selviää suomalaisesta väitöstutkimuksesta. Lastenpsykiatri ja psykoterapeutti Tiina Tirkkonen tutki yksös- ja kaksoslapsia vauva- ja leikki-iässä. Tuloksen mukaan kaksosuus näyttäisi edistävän vanhemman ja lapsen välistä turvallista kiintymyssuhdetta.

– Tulos oli melkoinen yllätys. Hypoteesi oli päinvastainen johtuen siitä, että vanhemmat joutuvat jakamaan aikaansa lasten välillä. Kaksosten vanhemmat voivat olla aika kovillakin erityisesti ensimmäisinä vuosina, Tirkkonen sanoo.

Lisäksi leikki-ikäisillä kaksosilla oli vähemmän syrjään vetäytymistä ja muita tunne-elämän ja käyttäytymisen ongelmia kuin yksöslapsilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Kaksoset ovat suosittuja ja sosiaalisia

Suomalais-amerikkalaisen tutkimuksen mukaan kaksosuudesta on etua muissakin sosiaalisissa suhteissa. Professori Lea Pulkkisen ja muiden tutkijoiden laajassa tutkimuksessa verrattiin kouluikäisiä kaksosia yksöslapsiin. Mukana oli 1 874 kaksosta ja 23 200 ei-kaksosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aineisto koottiin pyytämällä 12-vuotiaita koululaisia valitsemaan luokkakavereiden joukosta heitä, jotka sopivat tiettyihin kuvauksiin. Oppilaat eivät tienneet valintoja tehdessään, että kyseessä oli kaksostutkimus. Tulosten mukaan kaksoset puuhaavat mielellään muiden kanssa, ovat suosittuja ja heillä uskotaan olevan johtamiskykyä. Luokkakavereiden arvion mukaan kaksoset myös ottivat toiset ihmiset paremmin huomioon kuin muut ja osasivat ratkaista ristiriitoja neuvottelemalla. Myönteiset arviot korostuivat erityisesti eri sukupuolta olevilla kaksosilla.

Tutkijoiden arvioiden mukaan kaksosuus antaa muita paremman mahdollisuuden hioa, jäljitellä ja harjoitella sosiaalisia taitoja. Eri sukupuolta olevilla kaksosilla tämä korostuu, koska he saavat sisaruksensa kautta myös kokemuksia luovimisesta vastakkaisen sukupuolen kanssa.

3. Yhteinen aika kohdussa kehittää aivoja

Kun kaksosia on tutkittu kohdussa, on selvinnyt, että vauvat ovat sosiaalisia jo paljon ennen syntymäänsä. Ultralla tehtyjen tutkimusten mukaan kaksoset pyrkivät koskettelemaan toisiaan jo raskausviikolla 14.

Erityisen paljon tästä on hyötyä saman sikiöpussin sisällä kasvavilla identtisillä kaksosilla. Jatkuva koskettelu kehittää aivoja, ja identtisillä kaksosilla motorinen kehitys on syntymähetkellä selvästi muita edellä, Ylen jutussa kerrotaan

4. Kaksoset elävät pidempään kuin muut

Kaksosuus näyttää tuovan elämään lisää vuosia. Tämä selvisi tutkimuksesta, jossa käytettiin aineistona tietoja tanskalaisista kaksospareista, jotka ovat syntyneet vuosien 1870–1900 välillä ja eläneet yli 10-vuotiaiksi.

Kaksosten kuolleisuus oli muita matalampi kaikissa ikäryhmissä, mutta erityisen tehokkaasti kaksosuus pidensi elämää miehillä, joilla oli identtinen kaksosveli. Tutkijat arvelevat, että syynä on sosiaalinen side kaksossisaruksen kanssa: pysyvä ja läheinen ihmissuhde on tuonut sekä henkistä, fyysistä että materiaalista hyvinvointia.

5. Kaksosten saaminen ennustaa äidille pitkää ikää

Kaksoset synnyttäneet naiset elävät pidempään – mutta syynä ei ole se, että kaksosten saaminen parantaisi naisen terveyttä. Kyse on siitä, että kaksoset saa todennäköisemmin nainen, joka on terve ja hyväkuntoinen.

Tulos saatiin tutkimuksessa, jossa selvitettiin 1800-luvulla Utahissa eläneiden naisten elinkaarta. Koska aineisto on vanhaa, kaikki mukana olleet naiset olivat saaneet kaksosensa ilman hedelmöityshoitoja. Aineistossa oli mukana vain vähintään 50-vuotiaiksi eläneitä naisia, joten esimerkiksi synnytykseen tai raskauskomplikaatioihin liittyneet kuolemat eivät siinä näy.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla