Jonna valittiin tänään Arjen valo -palkinnon saajaksi. Kuva: Leena Herlevi-Valtonen
Jonna valittiin tänään Arjen valo -palkinnon saajaksi. Kuva: Leena Herlevi-Valtonen

Suomen Vanhempainliiton ja Meidän Perheen yhteisessä kampanjassa etsittiin ihmisiä, jotka tekevät lapsiperheille hyvää.

Suomi on täynnä ihania ihmisiä, jotka ovat lasten ja perheiden puolella: Suomen Vanhempainliiton ja Meidän Perheen yhteisessä kampanjassa löytyi valtavasti hyvää tahtoa ja arkisia tekoja, jotka ovat perheille tärkeitä.

Arjen valoksi kampanjassa valittiin lohjalainen Jonna Katainen, joka käyttää poikansa omaishoitotyöstä ylijäävän ajan auttaakseen oman kuntansa vähävaraisia.

Katainen on ollut perustamassa muun muassa suoran toiminnan ruoka-apuryhmää ja erilaisia keräyksiä vähävaraisille. Jonna myös ohjaa ja neuvoo perheitä saamaan apua. Hänen kauttaan sadat perheet ovat saaneet ruokaa, kun jääkaapissa ei ole enää mitään ja rahat ovat olleet loppu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Törmäsin Facebookin roskalavaryhmässä tilanteisiin, joissa äidit jonottavat avattuja muropaketteja, ymmärsin että jo ihan täällä, oman kaupungin sisällä Lohjalla tilanne on hälyttävä, Jonna kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hän aloitti vapaaehtoistoiminnan ensin pienimuotoisesti keräämällä oman poikansa leluja joululahjaksi. Kaksi vuotta sitten tapaninpäivänä Jonna keksi pystyttää joulun ylijäämäruokakeräyksen, ja nopeasti sen jälkeen syntyi muutaman muun innokkaan tyypin kanssa Ruoka-apu Lohja -ryhmä.

Jonna kertoo saavansa vapaaehtoistyöstä voimavaroja omaan arkeensa poikansa omaishoitajana. Hän kannustaa aloittamaan rohkeasti vastaavaa toimintaa muissakin Suomen kunnissa.

– Se on simppeliä, enkä koe sitä kovin työlääksi, jos porukka on aktiivinen ja innostunut. Joku tuo paketin jauhelihaa, toinen perunoita – pieniä asioita, joilla on tosi suuri vaikutus toisen arkeen.

Jonna Katainen valittiin Arjen valoksi lukijoiden ja raadin yhteisenä valintana.

Kunniamaininnan saavat Arjen valo -finalistit:

Riitta Ansamaa on aktiivinen isoäiti ja tekee vapaaehtoistoimintaa koululla.

Katja Korhonen pyörittää Untuvapakkausta: kymmenien vapaaehtoisten porukka valmistaa ja pakkaa käsintehtyjä vaatteita keskosvauvoille.

Aila Mäki-Kihniä on lapsille ja nuorille harrastuskuski, sairaspäivien hoitaja ja luottotyyppi, jonka kanssa voi puhua myös vaikeista aiheista.

Vihaiset äidit ajavat sisäilmasta sairastuneiden lasten ja nuorten asioita. Annamari Karhu on yksi alusta asti mukana olleita perustajajäseniä.

Arjen valo -palkinto luovutettiin tänään Educa-messuilla. Palkinnon lahjoittaa Innolux.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla