Kuva: <span class="photographer">Satu Kemppainen</span>
Kuva: Satu Kemppainen

Ainakin sen, että pakollinen harkinta-aika tekisi hyvää monessa keskustelussa.

"Sä pyörittelet silmiäs ja näytät mulle keskisormea!"

Valitettavasti tämä ei ollut loukkaantunut puuskahdukseni teinille – vaan toisinpäin.

Vanhemmuuteni pitkäkestoisin tutkiskelun paikka osui tälle kesälle, kun sairastuin ja menetin ääneni kokonaan miltei kahdeksi viikoksi. Pitkinä hiljaisina päivinäni opin itsestäni yllättäviä asioita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten vaikeaa oli seurata mykkänä vierestä arkisia tilanteita, joita olin huomaamattani tottunut ohjailemaan.

Olin näköjään hanakka täyttämään keskustelun aukkoja ja selittämään toisten ajatuksia: Poika kysyi tärkeistä koulujutuista, ja mies muisti ihan väärin! Tytär yritti jatkaa keskustelua aiemmin sovitusta mökkireissusta, eikä kukaan muka tiennyt, mistä puhuttiin. Äitini soitti, ja kuulin jo vierestä, että tätä sumplimista pitää jatkaa tekstiviesteillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten vaikeaa oli seurata mykkänä vierestä arkisia tilanteita, joita olin huomaamattani tottunut ohjailemaan.

Puolisoani virnuilutti. Varsinkin tilanne, jossa yritin kansainvälisin käsimerkein vaientaa lasteni välistä sanaharkkaa. Tältäkö tuntui taaperosta, jolta loppuivat ilmaisukeinot?

Tältäkö tuntui taaperosta, jolta loppuivat ilmaisukeinot?

Ilmaisuni joutui koetukselle myös teinin kanssa väitellessä: kynä raivokkaasti suhisten yritin vastailla liimalapuilla tyttäreni sanallisiin sivalluksiin. En ollut päässyt edes puoleenväliin lappua, kun tekeillä oleva vastaus näytti jo typerältä. Tällainen reagoinnin ja ulostulon välinen harkinta-aika tekisi kieltämättä hyvää ihan normiarjessakin.

Puhumattomuuskausi poiki onneksi myös ennennäkemättömän määrän höpöilyviestejä ja halauksia. Huomasin, miten älyttömästi kaipasin asioiden jakamista perheeni kanssa – ja arkista huumoria, joka ei liimalaputteluun taivu.

Omassa hiljaisuudessa oli aikaa sekä poksauttaa päänsä päivittäin että miettiä, miten valtava rakkaus hälyisän pinnan alla asuu.

Meidän Perhe -lehden pääkirjoitus 7/2018

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla