Paremmin minä kaksosia hoidan kuin soitan pianoa tai kudon, Oskari tuumii. Kuva: <span class="photographer">(K)Akkavalta</span>
Paremmin minä kaksosia hoidan kuin soitan pianoa tai kudon, Oskari tuumii. Kuva: (K)Akkavalta

Kaksosten päivää vietetään Suomessa aina helmikuun toisena päivänä.

Kaksosten isä ja (K)Akkavalta-blogin pitäjä Oskari Laaksonen vastaa neljään väittämään kaksosista. 

Kaksoset ovat aina samanlaisia – väärin 👎

Luit sitten Pottereita tai katselit Simpsoneita, populaarikulttuurissa kaksoset esitetään aina toistensa lauseet lopettavina klooneina. Kaksosten isänä olen huomannut heidän olevan nimenomaan yksilöitä, joilla päivä- ja yörytmiä lukuun ottamatta lähes kaikki muu on hyvin yksilöllistä.

Oppiminen tapahtuu omassa rytmissä, kiinnostuksen kohteet ovat erilaiset ja he ovat myös persoonina aivan omanlaisiaan. Meidän kaksoset muistuttavat enemmän vanhaa kärttyistä pariskuntaa kuin toistensa kopioita. Heillä on samanlaiset verkkapuvut ja erityislaatuinen suhde, mutta ulospäin rakkaus näyttäytyy kinasteluna ja omapäisenä touhuiluna.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Erilaisuudesta huolimatta on kuitenkin myös joitakin selittämättömiä yhtäläisyyksiä. Vauva-aikana he saattoivat hikata samaan rytmiin, ja nykyisin kakkahätä iskee samalla kellonlyömällä. Heissä on jokin maaginen yhtäläisyys, joka ei voi selittyä muulla kuin kaksosuudella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaksosten kanssa on rankkaa ja vaikeaa – väärin 👎

Heti raskauden alkuvaiheesta asti meille vanhemmille on väännetty, kuinka vaikeaa ja tuskallista monikkovanhemmuus tulee olemaan. Onkin ollut helpottavaa huomata, että olemme selvinneet varsin mallikkaasti kolmesta ensimmäisestä vuodesta.

Okei, itkupotkuraivareita saamme varmasti tuntea kaksin verroin enemmän kuin yksösperheessä. Toisaalta taas kaksikko pitää nykyään jo toisilleen siinä määrin seuraa, että aikuisten nilkoissa ei roiku koko aikaa vaahtosammutin, jolla ei ole "mitään tekemistä".

Meille kaksosuus on ollut äärimmäisen suuri lahja ja onni. Senkin on huomannut, että ihan jokaiselle tämä ei varmasti sopisi. Tekemistä toden totta riittää – mutta vaikeaa? Äh, kaikki on niin suhteellista. Paremmin minä kaksosia hoidan kuin soitan pianoa tai kudon.

Kaikkea on ostettava kaksin kappalein – oikein 👍

Kärjistetysti kodistamme löytyy jääkaappia, kiuasta ja televisiota lukuun ottamatta kaikkea parillinen määrä. Liekö sattumaa, että talouteemme on ennen monikkovanhemmuutta hankittu myös kaksi kissaa ja kaksi koiraa. 

Kaksosuus näkyy myös rahakirstussa, sillä turvaistuimia, syöttötuoleja ja vaikkapa lastensänkyjä täytyy kerralla hommata aina kaksi. Jos jotain niin talou(dellisuu)tta kaksosvanhemmuus on todellakin opettanut.

Kaksoset eivät haluaisi olla kaksosia – väärin 👎

Kaksosuus on tyttäriemme iästä huolimatta heille tärkeä asia ja ylpeyden aihe. Kaupan kassallakin täytyy myyjälle sanoa aina ensimmäiseksi Moi! Me ollaan kaksostyttöjä! Kärhämistä huolimatta he pitävät toisistaan huolta ja toistensa puolia erittäin suurella pieteetillä – ovat toisillee ne tärkeimmät. 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla