Onko muilla valkovuotoa? Voiko vitosluokkalaiset vielä leikkiä? Viidesluokkalaisten Mimmiklubissa jutellaan tyttöydestä tyttöjen kesken. 

– Sain idean kerhon perustamisesta, kun luin Marawa Ibrahimin kirjan Tytön oma kirja yhdeltä istumalta. Kirja sisältää 50 lyhyttä lukua, jotka käsittelevät aiheita tyttöjen maailmasta, esimerkkeinä korkokengät, valkovuoto, itsevarmuus ja ystävyys, kertoo luokanopettaja Saara Tujula.

Mimmiklubi on Tujulan kehittämä ja ohjaama viidesluokkalaisille tytöille tarkoitettu iltapäiväkerho helsinkiläisessä koulussa. Klubissa puhutaan tyttöydestä, leikitään, pelataan ja jutellaan. Se on myös paikka, jossa rinnakkaisluokkien tytöt tutustuvat toisiinsa. Tämä auttaa yläkouluun siirtymisessä, kun luokat sekoittuvat – uudet luokkakaverit tuntevat jo paremmin toisiaan klubin kautta.

Tujula kertoo kuulevansa päivittäin nuorten pohdintaa teini-iän ja lapsuuden välillä: Voiko vielä leikkiä, pitääkö jo meikata?

Voiko vielä leikkiä, pitääkö jo meikata?

– Mimmiklubissa tytöt näkevät, että muut kipuilevat ihan samojen asioiden kanssa. Toisaalta turvallinen aikuinen on kerhossa ohjaamassa vaikkapa itsetuntoon liittyviä keskusteluja oikeaan suuntaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kerhoa perustettaessa Tujula oli yhteydessä viidesluokkalaisten vanhempiin ja kertoi ajatuksistani kerhoon liittyen. Monet vanhemmat kehuivat ideaa, ja poikien vanhemmat kyselivät, että miksi kerho järjestetään vain tytöille. Rahoitus järjestyi tällä kertaa vain tyttöjen kerholle.

Poikien vanhemmat kyselivät, että miksi kerho järjestetään vain tytöille.

– Tällaiselle toiminnalle on kyllä tilausta sukupuolesta riippumatta.

Mimmiklubi kokoontuu tänä keväänä viisi kertaa ja on oppilaille maksuton. Kerhossa on ehditty jo leikkiä, piirtää, täyttää ystävävihkoja ja ennen kaikkea jutella tytöille tärkeistä asioista. Kerhon postilaatikkoon tytöt voivat laittaa anonyymisti toiveita kerhossa käsiteltävistä asioista.

– Voidaanko leikkiä ameebaa? Mitä tehdä, jos menkat alkavat kesken koulupäivän? Tällaisia viestejä on postilaatikkoon sadellut, Tujula kertoo.

Postilaatikosta Tujula löysi myös pyynnön nuorten tyttöjen elämänohjeista, vinkeistä ja erilaisista life hackeista. Hän päätti joukkoistaa pyynnön ja kyseli vinkkejä esimerkiksi Facebookin Girl Talk -ryhmästä. Ja vinkkejä sateli – tällä hetkellä Tujulalla on listattuna erilaisia elämänohjeita mimmiklubilaisille jo kymmenen sivua. Hän valitsi niistä 12 ihaninta:

 1. Ole rohkeasti oma itsesi. Olet sopiva ja riittävä juuri sellaisena kuin olet.
 2. Kunnioita muita sellaisina kuin he ovat. Erilaisuus on rikkaus. Ole ystävällinen ja kohtelias. Auta muita.
 3. Ota selvää asioista. Kysele ja pyydä apua. Tieto auttaa tekemään fiksuja valintoja. 
 4. Itsensä rakastaminen ja omasta itsestä huolen pitäminen ei ole itsekästä, vaan todella tärkeää. Nauti itsestäsi! 
 5. Panosta laatuun, älä määrään. Tämä pätee niin vaatteisiin, meikkeihin kuin ihmissuhteisiinkin. 
 6. Ole avoin, uskalla avata suusi. Kerro mielipiteesi, mutta kuuntele myös muita. 
 7. Ole rohkea. Usein jälkikäteen kaduttaa enemmän tekemättä jääneet kuin tehdyt asiat (mutta ei kuitenkaan aina). 
 8. Älä kiirehdi aikuistumista. Ehdit olla aikuinen liiankin kauan. Moni asia tuntuu paremmalta, kun sitä malttaa odottaa. 
 9. Opettele sanomaan ei. Älä lähde muiden mukaan hölmöyksiin. Olet itse vastuussa omista teoistasi. 
 10. Opiskele. Yleissivistys on hieno asia. Hyvät arvosanat mahdollistavat opiskelupaikan valinnan. 
 11. Haaveet voivat toteutua, kun pidät niistä kiinni ja olet valmis tekemään töitä. 
 12. Älä vertaa itseäsi muihin – varsinkaan somen huippumalleihin. Kuvankäsittelyllä saadaan virheetön pinta, mutta se ei ole aitoa elämää. Nauti kehostasi ja pidä siitä hyvää huolta. 

 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla