Pöytä kiiltää, kukkaro kiittää, vai miten se oli? Kuva: iStockphoto
Pöytä kiiltää, kukkaro kiittää, vai miten se oli? Kuva: iStockphoto

Läksyt tehtynä, oma huone kohtuusiistinä – siinä monen vanhemman vaatimukset viikkorahasta. Muitakin tapoja on. Meidän Perheen kyselyyn vastanneet vanhemmat kertovat.

Palkinto tulee myöhemmin

”Meillä viikkorahan saaminen ei perustu työhön. Lapsemme ovat tottuneet tekemään kodin töitä ilman ajatustakaan rahasta. He siivoavat huoneensa, vievät roskia, auttavat pienempiään ja vanhempiaan, laittavat ruokaa jne. Kouluasiat velvoitetaan hoitamaan hyvin. Palkitsemme koko perhe itsemme yhteisillä matkoilla.”

Viisi kotityötä

”Viikkoraha ei ole säännöllistä, sillä välillä unohdamme sen. Olemme sopineet, että rahan ansaitakseen pitää tehdä viisi kotityötä viikon aikana, esim. tiskikoneen tyhjennys, roskien vienti, imurointi, pesukoneen tyhjennys tms.”

Tarkka merkkisysteemi

”Lasten täytyy osallistua kodin töihin. He saavat reippausmerkkejä (eli 50 senttiä puolesta tunnista) tekemällä töitä: jätteiden lajittelua, siivous, tiski, pyykkien viikkaaminen, ruuan laittaminen, sisarukselle ääneen lukeminen, sisaruksen vahtiminen pyynnöstä, kun vanhemmat asioilla, ja leipominen. Jos aikaa menee enemmän, saadaan merkkejäkin enemmän. Merkkejä voi menettää huonosta käytöksestä tai huutamisesta. Enää niin ei käy usein. Pohdimme kauan, kuinka voisimme rangaista huonosta käytöksestä, huutamisesta tai tappelemisesta. Nyt, kun lapset ovat alkaneet ymmärtää rahan arvon, merkkien menetyksiä tulee harvemmin. Alle kouluikäiselle se ei vielä toiminut.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Urakkapalkkiot

”Viikkorahaa lapsi ei ole saanut, mutta tekemistään hommista hän saa joko rahallisen tai muun pienen palkkion. Ennen lomia kerätään lomarahaa kotitöitä tekemällä, ja rahat saa vasta lomalle.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Neljä sääntöä

”Meillä pitää totella vanhempia, olla kiltti, ei saa kiroilla ja koiraa täytyy ulkoiluttaa.”

Kaksi velvollisuutta

”Vielä en vaadi muuta kuin että huoneet pysyvät siistinä ja vaatteet viedään pyykkikoriin. Joskus lapset auttavat vapaaehtoisesti tiskikoneen tyhjentämisessä tai täytössä, pyyhkivät pölyjä, kattavat pöytää tai muita helppoja ja heidän mielestään kivoja juttuja.”

Kuukausiraha vähenee, jos luistaa 

Mitä enemmän kotona tekee, sitä enemmän teinit saavat rahaa. Sama pätee 11-vuotiaaseen poikaan. Huone on pidettävä suht siistinä, ja se siivotaan lauantaisin kunnolla. Kuukausirahan määrä riippuu myös siitä, osallistuuko viikkosiivoukseen. Teinit luistavat tästä, mutta se näkyy kuukausirahassa. 16-vuotias tyttö saa kympin viikossa ns. kahvilarahaa. Hän saisi päälle kuukausirahaa, jos vain siivoaa huoneensa ainakin lauantaisin ja tekee lisäksi kotona jotakin muuta, esimerkiksi toimii lapsenvahtina tai hoitaa pyykit.”

Talouskasvatusta kotona

”Meillä on aika runsas kuukausiraha, eikä sillä ole ehtoja, sillä olemme melko varakkaita. Lasten pitää oppia työnteolle muukin motiivi kuin raha. Haluamme myös, että he oppivat jo nuorina ymmärtämään rahaa, taloutta, sijoittamista ja työnteon ja sijoittamisen välisiä yhteyksiä.”

Ei viikkorahaa

Ruutuaikaa saadakseen täytyy tehdä soittoläksyt tai hoitaa urheiluharrastus ja muistaa ripustaa ulkovaatteet naulakkoon. Viikkorahan menetys voi joskus uhata, jos meno äityy pahaksi. Auton pesusta, raksalla auttamisesta ja soittoesiintymisistä saattaa saada palkkaa, mutta se ei ole viikkorahaa.”

Perusosa + korotukset

”Meillä on käytössä hyvin alhainen viikkorahan perusosa, jota voi korottaa hoitamalla hommansa hyvin esimerkiksi soittoläksyillä, viikkosiivouksella ja koearvosanoilla.”

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla