Talousvalmentaja Nina Nordlundin mukaan vanhempien olisi tärkeää miettiä sitä, mikä on viikkorahan perimmäinen tarkoitus. 

Suomalaislapsille maksetaan enemmän viikkorahaa kuin muissa Pohjoismaissa. Danske Bankin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 8–14-vuotiaiden viikkoraha on 6,90 euroa (tai 27,60 euroa kuukaudessa), kun esimerkiksi Ruotsissa keskimääräinen viikkoraha on 5,50 euroa (22 euroa kuukaudessa). 

Saman kyselyn mukaan Suomessa valtaosa vanhemmista ajattelee, että viikkorahan eteen on tehtävä töitä.

Talousvalmentaja Nina Nordlundin mukaan viikkorahan ei tarvitse olla vastikkeellista, vaan sen voi saada automaattisesti joka viikko. Perheen käytäntöä pohtiessa vanhemman kannattaa kysyä itseltään, mikä on viikkorahan maksamisen perimmäinen tarkoitus. Onko arjen kannalta kätevää, että lapsella on omaa rahaa pikkuostoksia varten, vai voisiko viikkoraha olla yksi talouskasvatuksen väline? 

Viikkoraha on nimittäin mahtava keino opettaa lapselle fiksua rahankäyttöä, Nordlund sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kun lapsella on omaa rahaa, hän oppii tekemään valintoja. Ostanko yhden kalliimman tikkarin vai kaksi halvempaa? Summien ei tarvitse edes olla kovin isoja, jotta tämä onnistuu. 

Nordlundilla itsellään on kolme lasta, kaksi alakouluikäistä ja yksi teini. Alakouluikäisten viikkorahat nousevat luokka-asteen mukaan: ekaluokkalainen saa yhden euron viikossa, tokaluokkalainen kaksi euroa. Nämä rahat Nordlund jakaa kolmeen kirjekuoreen, joista yksi menee säästöön, yksi hyväntekeväisyyteen ja yksi käyttöön. 

Lapsi voi ansaita lisärahaa ekstratöillä, kuten uunin puhdistamisella. 

– Olen saanut paljon palautetta siitä, miten ekaluokkalaisen yhdestä eurosta voi jakaa rahaa kolmeen eri kohteeseen. Olen laskenut sen niin, että viikkorahasta yhteensä kaksikymmentä prosenttia menee säästöön ja hyväntekeväisyyteen. Lapselle jää eurosta käteen 80 senttiä, ja lisäksi hän voi saada lisärahaa ekstratöillä, Nordlund selittää. 

Ekstratyöt ovat kotitöitä, jotka eivät kuulu tavalliseen viikkosiivoukseen, kuten vaikka uunin tai mikron puhdistaminen. Näiden avulla lapset saavat mahdollisuuden ”tienata” rahaa johonkin isompaan hankintaan kuten leffalippuun. 

Yläkoulussa olevalla esikoisella on käytössä kuukausiraha. Teini-ikäiselle Nordlundilla on vielä yksi kirjekuori lisää: sinne laitetaan rahat, jotka sijoitetaan. 

Maksatko sinä koululaiselle viikkorahaa ja kuinka paljon? Vastaa kyselyyn. 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla