Ville Virtanen eli Darude esiintyi Helsinki Weekend -festivaaleilla vuonna 2015. Kuva: <span class="photographer">Terhi Ylimäinen</span>
Ville Virtanen eli Darude esiintyi Helsinki Weekend -festivaaleilla vuonna 2015. Kuva: Terhi Ylimäinen

”Meidän pitää uskaltaa olla epäsuosionkin uhalla vanhempia, jotka laittavat kaikki rajoitukset puhelimeen”, Ville Virtanen kirjoittaa Facebookissa.

Muusikko Ville Virtanen eli Darude julkaisi eilen Facebookissa pitkän julkisen kirjoituksen, jossa hän kritisoi vahvoin sanoin ja argumentein sitä, että vanhemmat antavat lastensa käyttää nettiä ja puhelinten appeja ilman valvontaa. Hän suuntaa tekstinsä kanssavanhemmille ja aloittaa huomauttamalla, että ei ajattele olevansa kaikkitietävä ja täydellinen itsekään.

– Erinäisten kokemuksien, tapahtumien ja oman lapseni kertomusten ja ajoittaisen ahdistuksen takia en kuitenkaan pysty enkä halua pitää seuraavia ajatuksia vain ominani, Virtanen kirjoittaa, ja jatkaa:

– 8-vuotiaan (tai 6v, 7v, 9v jne) ei kuulu pelata paljon vanhemmille tarkoitettua väkivaltaista peliä, jossa snaipataan, teurastetaan tai vaikka teilataan autolla ihmisiä (esim. Fortnite ja GTA).

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eilen illalla julkaistu postaus on levinnyt nopeasti: siitä on tykätty keskiviikkoaamuun mennessä yli 5 000 kertaa, ja postausta on jaettu yli 2 000 kertaa. Sen alla on valtava määrä kiittäviä kommentteja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”8-vuotiaan ei kuulu pelata väkivaltaista peliä, jossa snaipataan, teurastetaan tai vaikka teilataan autolla ihmisiä.”

Väkivaltaa, kiusaamista ja kauhua – miksei vanhempia kiinnosta?

Poimimme Virtasen tärkeimmät huomiot. Koko postauksen voit lukea Facebookissa.

Virtanen huomauttaa kirjoituksessaan, että vaikka lapsi olisi tarpeeksi vanha ja luotettava kulkeakseen itsekseen esimerkiksi kouluun, se ei tarkoita sitä, että lapselle voisi luottaa rajoittamattoman kännykän käytön. Puhelimen ja netin välityksellä voi törmätä esimerkiksi väkivallalla mässäilyyn, pornoon ja muuhun sellaiseen sisältöön, jota lapsi ei pysty käsittelemään.

– Jos olet vanhempi, joka antaa lapselleen turvaksi kännykän, niin huolehdithan, että sen lisäksi, että hän saa sinut kiinni ja sinä hänet, että hän on turvassa myös muilla tavoilla; että käytät pelien ja äppien ikärajoitusten asetuksia niin kuin ne on tarkoitettu, otat pois käytöstä internet-selaimen ja hakupalvelut.

Virtanen haluaisi, että vanhemmat olisivat tietoisia siitä, millaista sorsimista ja lyttyyn haukkumista puhelimen välityksellä harrastetaan. Esimerkkeinä hän mainitsee lasten suosimat WhatsAppin ja Musicallyn.

Pelkkä oma valveutuneisuus ei riitä: Vaikka oman lapsen laitteen käyttö olisi kunnossa, muiden lasten kautta lapsi voi silti törmätä pelottavaan sisältöön. Virtanen kertoo, että hänen oma poikansa on nähnyt koulumatkalla K16-kauhuelokuvaa ja nähnyt sen takia painajaisia. Perheiden erilaiset säännöt pelaamisessa ja puhelimien käytössä vaikuttavat myös lapsen kaverisuhteisiin.

”Vanhempina meidän pitäisi suojella niitä pieniä kehittyviä aivoja.”

– Meistä on epäreilua, että poikamme (PS. joka ei muuten varmasti ole pelkästään viaton enkeli itsekään) kärsii sen takia, että muiden lasten vanhemmat antavat lastensa tehdä mitä huvittaa ikärajoista välittämättä. Jotkut lapset eivät kutsu kylään, kun poika ei saisi eikä ehkä aina haluakaan pelata (ainakaan pelottavia pelejä). Toisaalta toki tiedän, että joissain paikoissa hän käy mielellään sen takia kylässä, kun siellä pelataan.

Virtanen on huolissaan myös siitä, että laitteiden käyttö häiritsee halua ja kykyä muuhun toimintaan.

– Vanhempina meidän pitäisi suojella niitä pieniä kehittyviä aivoja ja tukea toimintaa joka niitä stimuloi hyvällä tavalla. Meidän pitää uskaltaa olla epäsuosionkin uhalla vanhempia, jotka laittavat kaikki rajoitukset puhelimeen tai ottavat laitteet kokonaan pois suurimmaksi osaksi aikaa ja antaa lasten ”tylsistyä” niin paljon, että alkavat kipinöimään jotain oikeaa luovaa tekemistä. Piirustus. Jalkapallo. Lätkä. Kymmenen tikkua laudalla. Fillarointi. Skede. Sateen jälkeen pikku ojien kaivaminen. Kutominen. Hyppynaru. Lautapelit. Kimble. Pelikortit. Uno. RC-auto. Mitä sinä teit kakarana?

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla