Kuvat
Shutterstock
Mikä kiire tässä nyt on? Lapsi ei yleensä hidastele ilkeyttään.
Mikä kiire tässä nyt on? Lapsi ei yleensä hidastele ilkeyttään.

Toinen hidastelee, kun toinen haluaisi olla jo matkalla. Miten aikuisen pitäisi toimia, kun hänen ja lapsen temperamentit kolisevat yhteen?

Tältä aikuisesta tuntuu odottaa

”Olen itse ripeä ja kärsimätön, ja poikani on rauhallisuuden perikuva – kuten isänsäkin. Hermot menevät lähes päivittäin näitä kahta patistellessa, ja huono omatunto alkaa kolkuttaa myöhemmin, kun on tullut räjähdeltyä. Kurjinta on, kun suusta loikkaa sammakko tyyliin ’Keneltäköhän olet tämänkin perinyt?’”

Lotta, 33

Kolme askelta sovittelevampaan yhteiselämään

Lapsen ja aikuisen temperamenttierojen sovittelu on toisinaan haastavaa puuhaa. Kun pattitilanteeseen joudutaan kerta toisensa jälkeen ja tunteet ovat vaarassa kuumentua, kannattaa pysähtyä tunnistamaan, sanoittamaan ja sitten vasta ratkaisemaan tilanne.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Tunnista
Ensimmäinen askel tilanteen käsittelyyn on sen tunnistaminen. Havainnoi omaa ja lapsen reagointia eri tilanteissa: oletteko nopeita vai hitaita, intensiivisiä vai rauhallisia, avoimia uudelle vai hitaasti lämpiäviä? Miten reagointimallinne eroavat, missä asioissa olette samanlaisia?

2. Sanoita
Sanoita tilannetta ja sekä omia että lapsen mahdollisia tunteita omassa päässäsi. Miten reagoit ja miltä se tuntui? Mitä lapsen päässä ehkä liikkui hankalassa tilanteessa? Arvuuttelu ja miettiminen ovat tärkeämpiä kuin oikean vastauksen tietäminen etukäteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Sovittele
Kun ymmärrät, mistä yhteenotot johtuvat, etsi vaihtoehtoisia toimintamalleja. Jos olette rytmiltänne erilaisia, hae keinoja rauhoittaa itseäsi ärsyttävissä tilanteissa esimerkiksi puhumalla itsellesi rauhallisesti. Jos ero on sosiaalisuudessa, voit tavata kavereitasi ilman lasta.

Vinkit antoi psykologi Leea Mattila.

Koko juttu Meidän Perheen tilaajille:

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla