Tein mekastavan sukuni kanssa ihmiskokeen, joka sai kuuntelemaan lapsia ihan uudella tavalla.

Vietämme usein aikaa lapsuudenperheeni kanssa kesäpaikalla, mikä tarkoittaa 16 henkeä pöydän ääressä monta kertaa päivässä.

Tänä kesänä kuuntelin kolmatta päivää, kuinka meno pöydän toisessa päässä villiintyi: kolme nuorinta serkusta kertoi toistensa päälle vitsejä, kaksi seuraavaa korotti ääntään että olisivat kuulleet tosiaan, vanhin katraasta näytti tuskastuneelta, ja aikuisten päädystä ei kuulunut enää muuta kuin kireitä kehotuksia syödä rauhassa.

Muistin taannoin lukemani perheterapeutin neuvon, jonka mukaan lapsia ei pitäisi kotonakaan istuttaa ruokapöydässä vastakkain, vaan katse kohti vanhempia. Hörähdin ohjeelle silloin, mutta jäin miettimään, kuinka monta kertaa meilläkin kotona väitellään siitä, kuka katsoi ketäkin ja millä ilmeellä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kieltämättä: vastakkain istuminen ohjaa sisarukset puhumaan pöydässä toisilleen ja vanhemmat toisilleen. Eikä sillä, katsekontaktia omaan kumppaniin ei perhearjessa ole yleensä liiaksi tarjolla. Sen vuoksi meilläkin on hakeuduttu kohta 15 vuotta tähän muodostelmaan (ja ehkä hyvä niin).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uuden järjestyksen tulokset olivat vastaansanomattomat.

Maalla mekastavan sukuni kanssa rohkenin kuitenkin tehdä ihmiskokeen. Ohjasin seuraavalla aterialla lapset sikin sokin aikuisten väliin istumaan ja ihmettelin itsekin, missä vaiheessa lasten ja aikuisten päädyistä oli tullut normi aterioillamme. Ehkä silloin, kun kukaan jälkikasvusta ei enää tarvinnut varsinaista apua syömisessä, ja aikuisseura tuntui virkistävältä lepohetkeltä. Mutta siitäkin alkoi jo olla aikaa.

Uuden järjestyksen tulokset olivat vastaansanomattomat. Ensimmäistä kertaa aikoihin juttelimme läpi aterian yhdessä koko suku, ja lapsiakin tuli kuunneltua ihan eri korvalla. Nämä mahtavat keskustelutaitoiset tyypit, vailla vain mukaan ottamista!

Järjestely jäi yhteisestä sopimuksesta pysyväksi.

Meidän Perhe -lehden pääkirjoitus 9/2019

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla