Alakuloisen ihmisen kohtaaminen voi olla vaikeaa, mutta se on välttämätöntä. Kuva: Shutterstock.
Alakuloisen ihmisen kohtaaminen voi olla vaikeaa, mutta se on välttämätöntä. Kuva: Shutterstock.

Kenelle sinun lapsesi puhuu, kun hänen sydäntään painaa jokin? Teini tarvitsee läsnäolevaa vanhempaa.

Kymmenistä tai sadoista somekavereista huolimatta suomalainen nykynuori saattaa kärsiä yksinäisyydestä. Näin sanoo mielenterveystyön johtava ylilääkäri Tommi Väyrynen Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiöstä. YTHS:n pitkittäistutkimukset ovat osoittaneet, että korkeakouluopiskelijoilla on yhä vähemmän luotettuja ystäviä, joilla voi puhua avoimesti omasta elämästään. Kun nuorella ei ole läheisiä, joiden kanssa käydä läpi murheitaan, paha olo voi kasautua ja johtaa lopulta vakaviinkin mielenterveysongelmiin.

MIELI ry julkaisi maanantaina Tuhat suomalaista -kyselytutkimuksen tulokset. Täysi-ikäisten vastaajien nuorin kymmenys, 18–24-vuotiaat, eivät voi tutkimuksen mukaan hyvin. Heistä 23 % koki olevansa masentuneita.

– 18–34-vuotiaista aikuisista peräti joka kolmas kertoo harkinneensa vakavasti oman henkensä riistämistä. Myös tilastotietojen valossa nuorten itsetuhoisuus on yleistynyt, sanoo MIELI ry:n Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Itsemurhaa yrittäneiden vastauksissa korostui kuuntelijoiden puute. Avoimissa vastauksissa toivottiin muun muassa keskusteluapua, välittävää tukea keneltä tahansa, vakavasti ottamista vähättelyn sijaan sekä ymmärtäväistä, kuuntelevaa korvaa. Samoin Meidän Perheen keväisessä selvityksessä teinitytöt mainitsivat aikuisen poissaolon yhdeksi ahdistusta lisääväksi tekijäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Nuoret kärsivät siitä, jos vanhemmat eivät ole emotionaalisesti tai fyysisesti läsnä. Joissain perheissä kaikki vanhemmat eivät ole koskaan yhtä aikaa paikalla, ja lapsella on aina ikävä jotakuta, sanoo Mielenterveysseuran verkkokriisityön päällikkö Satu Sutelainen.

Samoilla linjoilla on Nyyti ry:n toiminnanjohtaja Minna Savolainen:

– Välinpitämättömyys on karhunpalvelus nuorelle.

Tärkeintä on huomata ja kohdata nuori ja kuunnella häntä myötätuntoisesti. Älä kyseenalaista tai tuomitse hänen tunteitaan.

Nyt käynnistynyt Mitä kuuluu -kampanja kertoo konkreettisista keinoista, joilla läheiset voivat ehkäistä nuoren itsemurhan: neuvoja on koottu osoitteeseen mitakuuluu.fi.  Apua voi pyytää Mieli ry:n kriisipuhelimesta: 09 2525 0111.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla