Kuvat
Shutterstock
Unen määrä laskee teini-iässä varsinkin tytöillä.
Unen määrä laskee teini-iässä varsinkin tytöillä.

Suomalaislapsilla unen määrä vähenee murrosiässä, mutta päivätorkuista saattaisi olla hyötyä.

Päikkärit, mikä mahtava idea! Ehkä sinulle, mutta varsinkin esiteinillesi. Tuore tutkimus kertoo, että päiväunien nukkumisesta on monenlaista hyötyä 10–12-vuotiaille: ne muun muassa lisäävät lasten onnellisuutta, parantavat itsehillintää ja vähentävät käytösongelmia.

Varsinkin ryhmän vanhimpien lasten joukossa, eli noin kuudesluokkalaisilla, päiväunet näkyvät myös parempina tuloksina koulussa.

Huomiot olivat osa Pennsylvanian yliopiston ja Kalifornian Irvinen yliopiston tutkimusta, jossa seurattiin lähes 3 000 lapsen unitottumuksia useiden vuosien ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Univajetta ja väsymystä päiväsaikaan potee jopa joka viides lapsi, tutkimusta vetänyt Jianghong Liu kertoo Medicalexpress.comin jutussa. Päiväunien vaikutusta on kuitenkin tutkittu lähinnä alle kouluikäisillä – osin siksi, että länsimaisessa kulttuurissa päiväunien nukkuminen usein loppuu leikki-iässä. Toisin on esimerkiksi Itä-Aasiassa, jossa on yleistä, että aikuisetkin nukkuvat päiväunia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Unen määrä lyheni 10–15 vuoden iässä yli tunnin vuorokaudessa – tytöillä rajummin kuin pojilla.

Suomalaislapsilla unen määrä vähenee murrosiässä. Marja-Liisa Gustafssonin väitöstutkimuksesta selvisi, että unen määrä lyheni 10–15 vuoden iässä yli tunnin vuorokaudessa. Tytöillä unen määrä väheni rajummin kuin pojilla.

Murrosiän aikana lisääntyivät selvästi myös lasten itse ilmoittamat oireet päänsärky, vatsakipu, selkäkipu, niska-hartiakipu ja psyykkiset oireet. Tytöillä oireilu oli yleisempää kuin pojilla.

Viiden vuoden seurantatutkimukseen osallistui yli tuhat turkulaista koululaista. Gustafsson selvitti koululaisten unen määrää, päiväväsymystä, terveyteen liittyvää elämänlaatua ja oireilua.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla