Kuvat
Shutterstock
Nuoret potevat ulkonäköasioita paljon, selviää kyselystä.
Nuoret potevat ulkonäköasioita paljon, selviää kyselystä.

Kun haluat tukea nuoren itsetunnon kehittymistä, ulkonäön kehumista tärkeämpää on keskustelu.

Kolme itsetuntoon eniten vaikuttavaa tekijää nuorilla ovat tunne joukkoon kuulumisesta, itsensä kauniiksi tunteminen ja mahdollisuus puhua ystävien kanssa itselle tärkeistä asioista.

Tämä selviää nuortenlehti Demin ja Dove Self-Esteem Projectin itsetuntokyselystä, johon vastasi yli 2 000 nuorta. Suurin osa vastaajista oli tyttöjä.

”Hyvän itsetunnon rakentaminen ja tunnetaitojen opettelu ovat tärkeitä asioita, joita vanhemmat voivat opettaa lapsilleen. Meillä aikuisilla on valtavan suuri merkitys nuorten itsetunnon kehittymiselle”, kertoo Helsingin Tyttöjen Talon vastaava ohjaaja Nina Mesiäinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kyselyn mukaan suurin osa nuorista pitää ulkonäköön liittyvien kohteliaisuuksien vaikutusta itsetuntoon tärkeänä tai erittäin tärkeänä. Nuoret myös potevat ulkonäköasioita paljon: vastaajista lähes 70 prosenttia sanoo häpeävänsä sitä, miltä näyttää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Psykologi Janna Rantala neuvoo Vauva.fin jutussa, miten vanhemman kannattaa suhtautua nuoren itsekriittisyyteen:

– Kun lapsi sanoo vaikkapa olevansa ruma, vanhempi miettii, ettei se pidä paikkaansa, ja vakuuttaa: Etkä ole! Olet kaunis! Tai jotain muuta lohdulliseksi tarkoitettua. Oman näkemyksen esittäminen näin painokkaasti kuitenkin samalla antaa ymmärtää, että lapsen kokemus on 'väärin tunnettu', Rantala sanoo.

Lapsen tai nuoren itsearvostusta tukisi – niin oudolta kuin se kuulostaakin – jos vanhempi ei sanoisi tässä kohtaa ääneen kehua vaan kiinnostuisi myötätuntoisesti siitä, mitä lapsi kokee juuri nyt: Kuinka tulit ajatelleeksi noin? Vaikeitakaan tunteita ei kannata heti hätistää pois, vaan vanhempi voi kysellä niistä tai olla vain lohdullisen lähekkäin.

– Jokainen meistä on joskus ruma, tyhmä, laiska, apea, pelokas, epäreilu – ja juuri silloin tarvitsemme ihmisen, jota se ei haittaa. Jonkun, joka kuuntelee, kun puhumme myös näistä puolista itsessämme, Rantala jatkaa.

Kyselystä käy ilmi, että nuorten mielestä mielipiteiden kuuntelu on itsetunnolle tärkeämpää kuin ulkonäön kehuminen. Kuulluksi ja nähdyksi tuleminen on nuoren itsetunnon kehittymisen ja ahdistusoireiden estämisen takia tärkeää.

”Aikuisen tehtävä on olla nuorta varten, läsnä ja lähellä.”

Tässä vanhemmilla on paljon vastuuta, Poikien talon seksuaaliväkivaltatyön vastaava ohjaaja Tommi P. Pesonen sanoo Teinit, niitä on vain pakko rakastaa -podcastissa. Pesonen muistuttaa, että aikuisella on aina vastuu vuorovaikutuksesta ja puheyhteydestä nuoren ja aikuisen välillä. Vanhemman ei pitäisi päästää teiniä linnottautumaan omaan huoneeseensa.

–  Vaikka nuori pitäisi vanhempaa maailman tyhmimpänä ihmisenä, olisi vihainen ja tympiintynyt, niin aikuisen tehtävä on olla nuorta varten, läsnä ja lähellä. 

Jos vanhemmat eivät ole emotionaalisesti tai fyysisesti läsnä, se näkyy nuoren voinnissa. Monet nuoret eivät halua kertoa ongelmistaan vanhemmilleen, koska tietävät näiden olevan muutenkin ylikuormittuneita, selviää Meidän Perheen jutussa tyttöjen ahdistuksesta. Nuoret siis kärsivät yhteiskunnan suorituskeskeisyydestä paitsi suoraan myös välillisesti, vanhempien stressin takia.

– Joissain perheissä kaikki vanhemmat eivät ole koskaan yhtä aikaa paikalla ja lapsella on aina ikävä jotakuta, sanoo Mielenterveysseuran verkkokriisityön päällikkö Satu Sutelainen, joka kuulee työssään jatkuvasti nuoria ahdistavista teemoista.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla