Miila Halonen kannustaa vanhempaa miettimään, miten nuori pärjää arjessaan. Kuva: <span class="photographer">Sara Huhtinen</span>
Miila Halonen kannustaa vanhempaa miettimään, miten nuori pärjää arjessaan. Kuva: Sara Huhtinen

Teini-ikä on täynnä vanhempien huolipuhetta. Nuorisolääkäri Miila Halonen kertoo, mitkä nuorten ongelmat vaativat oikeasti vanhemman puuttumista asiaan.

Teini-iästä puhutaan huolien ja vaikeuksien täyttämänä ikäkautena: päihteet, ylilyönnit, sekoilut, karkailut ja kokeilut. Tarkoittaako se sitä, että kun oma lapsi kasvaa teiniksi, koko ajan täytyy olla vähän peloissaan? Mistä kaikesta teinin vanhemman täytyy oikeasti huolestua? 

– Tunne nuoresi! Kaikista nuorista ei tarvitse olla koko ajan huolissaan, mutta on porukkaa, josta tarvitsee, nuorisolääkäri Miila Halonen sanoo.

Halonen kannustaa vanhempaa miettimään, miten nuori pärjää arjessaan. Miten koulu sujuu? Entä kaverisuhteet, harrastukset, hygienia, vuorokausirytmi ja syöminen?

– Jos edellä mainitut ovat kunnossa, voit vanhempana kiittää itseäsi: olet tehnyt jotain oikein. Silloin yksittäisistä ylilyönneistä ei kannata huolestua tai menettää itsetuntoaan vanhempana. Nuoret kokeilevat asioita, mutta useimmat huomaavat, että tietyt jutut eivät kannata, Halonen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhempi, näistä kannattaa olla huolissaan, vinkkaa Miila Halonen

1. Uupumus
Aikuiset ajattelevat Halosen mukaan usein, että nuoret elävät huolettomasti, mutta osa nuorista kokee vakavaa opiskelu-uupumusta. Jo lukioikäisistä tytöistä hämmästyttävän iso osa on uupuneita ennen kuin he saavat lakin päähänsä ja siirtyvät jatko-opiskeluun. Uupumuksen, stressin ja masennuksen oireet pitäisi ottaa vakavasti, sillä nuoruusiän uupumus kääntyy usein aikuisiän masennukseksi.

2. Yksinäisyys
Yksinäisyys on asia, joka jatkuessaan kumuloituu isommaksi ongelmaksi. Jos nuorella ei ole yhtään kaveria, ja jos hän on yksin ja yksinäinen, siihen kannattaa suhtautua vakavasti.

3. Näköalattomuus
Huolestua kannattaa myös, jos nuori on täysin näköalaton tulevaisuuden suhteen: hänellä ei ole mitään käsitystä siitä, mitä hän elämässään haluaa, ei mitään suunnitelmia tai unelmia tulevaisuudesta.

Miila Halonen on vieraana Teinit, niitä on vain pakko rakastaa -podcastissa. Kuuntele podcast Suplasta tai alla olevasta playerista.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Miila Halosen kasvatusvinkki:

Älä jätä ehkäisyä kokonaan nuoren vastuulle. Keskustelkaa eri ehkäisyvaihtoehdoista jo ennen kuin tarve on akuutti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla