Lukio-opintoihin joutuu ostamaan paljon kirjoja. Myös sähköiset oppimateriaalit maksavat. Kuva: <span class="photographer">Antti Hämäläinen</span>
Lukio-opintoihin joutuu ostamaan paljon kirjoja. Myös sähköiset oppimateriaalit maksavat. Kuva: Antti Hämäläinen

Lukion tai ammatillisen tutkinnon suorittaminen voi maksaa useita tuhansia euroja. Summa kertyy esimerkiksi kirjoista ja opintomateriaaleista.

Pelastakaa Lapset ry:n, useiden opiskelija- ja nuorisojärjestöjen sekä Vanhempainliiton käynnistämä kansalaisaloite vaatii eduskuntaa puuttumaan lukio- ja ammatillisten opintojen kustannuksiin. Maksuton toisen asteen koulutus kaikille -kansalaisaloite on kerännyt perjantai-iltapäivään mennessä reilut 43 300 allekirjoitusta. Keräysaika umpeutuu 18. maaliskuuta.

Peruskoulun jälkeinen koulutus ei tällä hetkellä ole yhdenvertaisesti kaikkien nuorten ulottuvilla, kansalaisaloitteessa perustellaan.

Opetushallituksen tuottaman selvityksen mukaan yli kolmasosalla lukiolaisnuorista tai heidän perheistään on vaikeuksia rahoittaa opintoja. Myös toisen asteen ammatillisia opintoja suorittavilla on usein taloudellisia ongelmia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka itse opiskelu on maksutonta, opiskelija joutuu maksamaan esimerkiksi kirjoja ja muita opiskelumateriaaleja. Aloitteen tekijöiden mukaan lukion suorittamisen kokonaiskustannukset nousevat jopa 2 600 euroon. Ammattikoulun suorittamisen kustannukset voivat olla joillakin aloilla useita tuhansia euroja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aloitteessa ehdotetaan, että perusopetusta koskeva oppikirjojen, oppimateriaalien ja muiden työvälineiden maksuttomuus tulisi ulottaa koskemaan myös toisen asteen koulutusta.

Lukio-opiskelun kustannukset nousivat esiin tällä viikolla Helsingin Sanomien mielipideosaston kirjoituksesta, jossa yksinhuoltajaäiti kertoo hänen poikansa joutuvan nostamaan yli 9 000 opintolainaa, jotta perheen toimeentulo olisi turvattu lukio-opintojen aikana. Täysi-ikäinen poika saisi toimeentulotukea, jos ei opiskelisi.

”Lukio on yleissivistävä koulutus, josta ei valmistuta vielä ­ammattiin. Lukion tehtävänä on antaa valmiudet korkea-asteen jatko-opintoihin”, äiti huomauttaa.

HS:n jatkojutussa Kelan etuuspäällikkö kertoo, että vaatimuksia opintolainan nostamisesta pohditaan opiskelijakohtaisesti. Toisen asteen opiskelijoilta opintolainan nostamista ei edellytetä, jos vanhempien taloudellinen asema on niin heikko, että he saavat toimeentulotukea.

Osallistu kyselyyn: miten rahoitatte lapsen toisen asteen opinnot?

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla