Kun Pisa-tuloksia tarkastelee lähemmin, huomaa, että keskinkertaisten lukijoiden joukko alkaa hajaantua: koko ajan enemmän ja enemmän on tosi huonoja lukijoita, Emmi Jäkkö sanoo.
Kun Pisa-tuloksia tarkastelee lähemmin, huomaa, että keskinkertaisten lukijoiden joukko alkaa hajaantua: koko ajan enemmän ja enemmän on tosi huonoja lukijoita, Emmi Jäkkö sanoo.

Lasten lukuinnon hiipuminen näkyy lukutaidossa. Keino petrata taitoa on vanhempien hyppysissä.

PIRLS-tutkimus osoittaa, että suomalaislasten lukuinto on yksi OECD-maiden heikoin. Se ei kosketa vain lapsia, vaan myös aikuisia, kertoo Lukukeskuksen tiedottaja Emmi Jäkkö Vauva.fin ja Suplan Teinit, niitä on vain pakko rakastaa -podcastissa.

– Se on tosi surullista, kun ajattelee, mitä kirjat ja kirjallisuus voivat kymmenvuotiaan elämän tarjota.

Jäkkö kertoo, että uusimpien tutkimusten mukaan perheen ja vanhempien merkitys lukuinnon herättäjänä on merkityksellistä. Vanhempien esimerkki vaikuttaa lukuintoon ratkaisevasti. Perheissä, joissa luetaan ääneen, myös muista asioista keskustellaan enemmän yhdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Teiniä ei saa jättää yksin lukemisen kanssa, vaan aikuisen kannattaa olla kiinnostunut ja etsiä sopivia kirjoja yhdessä. Vanhempi voi vaikka esitellä nuorelle jonkin kirjan tai äänikirjan tai katsella nuoren kanssa yhdessä elokuvan ja jutella siitä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhtä tärkeää on, että nuori saa valita lukemansa kirjat itse, myös koulussa.

– Ettei aina kaikkien tarvitsisi lukea sitä Seitsemää veljestä. Varsinkin, jos ei ole lukenut juuri muuta, se on aika vaativaa.

Suomi on edelleen kärkimaiden joukossa Pisa-tuloksissa. Mutta kun tuloksia tarkastelee lähemmin, huomaa, että keskinkertaisten lukijoiden joukko alkaa hajaantua, Jäkkö sanoo: tosi huonoja lukijoita on joukossa koko ajan enemmän ja enemmän. Se porukan osuus ei saisi päästä kasvamaan.

Kun kaikki tieto on koko ajan omassa taskussa, nuorelle voi syntyä harha, ettei tarvitse opiskella mitään etukäteen. Samaan aikaan tiedolliset vaatimukset kasvavat kuitenkin koko ajan.

– Sosiaaliturvan hankkiminen ja monien muiden virallisten asioiden hoitaminen vaativat nykyään ylätason pärjäämistä digitaalisissa taidoissa ja luetun ymmärtämisessä.

Emmi Jäkkö on vieraana Teinit, niitä on vain pakko rakastaa -podcastissa. Kuuntele podcast alta tai Suplasta

 

 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Emmi Jäkön kasvatusvinkki:

Toivoisin, ettei kirjasta tulisi vanhemmalle sitä, minkä avulla taistellaan puhelinta vastaan. ”Laita se puhelin pois  ja lue kirjaa” ei ole hyvä vaihtokauppa, vaan lukemiselle pitäisi löytyä aikaa muualta päivässä. Puhelin on kuitenkin nuoren oma maailma ja siellä ovat kaverit. Kannattaa muistaa, että somestakin voi jutella lapsen kanssa, sillä se auttaa myös lapsen lukutaidon ja medialukutaidon kehittymisessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla