Oletko opettanut lapsellesi budjetin tekoa, työelämäasiantuntija Riikka Lehtinen kysyy.
Oletko opettanut lapsellesi budjetin tekoa, työelämäasiantuntija Riikka Lehtinen kysyy.

Vaikka kouluissa opetetaan rahataitoja, on se vain osa siitä, mikä nuoren pitäisi tietää rahan käytöstä ennen aikuisuutta, Riikka Lehtinen sanoo Teinit, niitä on vain pakko rakastaa -podcastissa.

Vaikka kouluissa opetetaan taloustaitoja, sieltä saadut opit eivät riitä, TATin työelämäasiantuntija Riikka Lehtinen sanoo. 

– Kyselin omalta ysiluokkalaiselta pojaltani yhteiskuntaopin kokeeseen. Huomasin, että aihe meni ohi korkealta ja kovaa.

Yhteiskunnan toiminnan ja kansantalouden ymmärtäminen on toki tärkeää, mutta ensin olisi hyvä hallita omaa taloutta, Lehtinen summaa. Koululaisille voivat jäädä vieraiksi kysymykset siitä, kuinka paljon arki maksaa tai paljonko lainaa voi ottaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lehtinen vetää Mun elämä, mun rahat -koulukiertueita ja tapaa siella kahdeksasluokkalaisia. Hän kuulee rahankäytön todellisuuden nuorten omasta suusta: rahaa tulee, rahaa menee – suurimmaksi osaksi herkkuihin, limuun ja energiajuomiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rahaa tulee, rahaa menee – suurimmaksi osaksi herkkuihin, limuun ja energiajuomiin.

– Nuoret keskustelevat avoimesti rahan käytöstä ja miettivät, miten sitä voisi saada lisää. 

Nuoren olisi hyvä pohtia yhdessä aikuisen kanssa, millaista elämää nuori tavoittelee, mitä talousosaamista tarvitaan ja mitkä asiat mahdollistavat hyvän elämän.

– Meillä Suomessa on vähän tabu puhua rahasta. Nuoret ovat rahasta puhumisessa sata kertaa meitä aikuisia parempia. Koetan kiertueella välittää nuorille tunteen, että säästäminen on yhtä siistiä kuin kuluttaminen. Se, että tilillä on rahaa, luo turvallisuutta ja hallinnan tunnetta.

Lehtinen painottaa myös kodin vastuuta: Kuinka moni vanhempi on opettanut lapselleen esimerkiksi budjetin tekoa? Kesälomareissua varten säästetty viisikymppinen on hyvä budjetoida etukäteen. Voi pohtia esimerkiksi, kuinka paljon nuorella on varaa käyttää rahaa päivittäin, ja mihin hän on ajatellut summan käyttää.

Riikka Lehtinen on vieraana Teinit, niitä on vain pakko rakastaa -podcastissa. Kuuntele jakso alta tai Suplasta

 

 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Riikka Lehtisen kasvatusvinkki

Jos nuoren kännykkä menee rikki huolimattomuuden seurauksena, osa vanhemmista ostaa saman tien uuden tilalle. Mitä, jos sen sijaan vastuuttaisi nuorta ja antaisi hänen hetken elää rikkinäisen puhelimen kanssa? Se auttaisi nuorta ymmärtämään tavaran arvon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla