Maghanista tuli lauantaina Sussexin herttuatar, kun hän meni naimisiin prinssi Harryn kanssa Windsorissa. Kuva: MVPhotos
Maghanista tuli lauantaina Sussexin herttuatar, kun hän meni naimisiin prinssi Harryn kanssa Windsorissa. Kuva: MVPhotos

Viikonloppuna Meghan meni naimisiin prinssi Harryn kanssa, mutta jo 11-vuotiaana hän kamppaili tasa-arvoisemman maailman puolesta. 

Brittiprinssi Harry sai lauantaina puolisokseen tasa-arvonaisen, sillä herttuatar Meghan on kertonut olleensa feministi jo 11-vuotiaana. 

Somessa leviää nyt video, jossa 12 vuotta täyttänyt Meghan kertoo tempauksestaan, joka muutti ison yrityksen mainontaa tasa-arvoisempaan suuntaan. 1990-luvun alussa televisiossa pyöri astianpesuainemainos, jossa kerrottiin, miten naiset taistelevat jatkuvasti rasvaisten kattiloiden ja paistinpannujen kanssa. Meghan oli mainoksen nähdessään 11-vuotias kalifornialainen koulutyttö, jota ärsytti, että mainos antoi ymmärtää likaisten astioiden olevan naisten hommaa. 

– Olin ihan raivoissani, Meghan kertoo videolla. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Mietin, miten kukaan voi sanoa niin. Päätin kirjoittaa kirjeen yrityksen johtajalle. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjeessään Procter & Gamble -jättiyrityksen johdolle Meghan kertoi muun muassa siitä, miten mainoksen asenne nauratti luokan poikia.

– Pojat naureskelivat, että sinne naiset kuuluvatkin, keittiöön. Se tarkoittaa, että pojat kasvavat uskoen, että tytöt olisivat arvottomampia kuin he ja että pojat olisivat parempia kuin tytöt. 

Meghanin kirjeellä oli vaikutusta. Kolme kuukautta kirjeen kirjoittamisen jälkeen Procter & Gamble muutti mainostaan. Naiset korvattiin sanalla ihmiset.

– Jos näet asioita, jotka loukkaavat sinua televisiossa tai jossakin muualla, kirjoita kirjeitä oikeille ihmisille. Voit tehdä muutoksen – et pelkästään itsellesi vaan monelle muulle ihmiselle, Meghan kertoo videolla.

Näyttelijänä aiemmin työskennellyt Meghan on tehnyt tasa-arvotyötä muun muassa YK:n naisjärjestön UN Womenin kanssa vuodesta 2014 lähtien. Siellä hän on pitänyt esillä etenkin naisten osallistumista politiikkaan. Uuden kuninkaallisen asemansa takia Meghan on joutunut luopumaan monista hyväntekeväisyystehtävistään.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla