Kuvat
Vesa-Matti Väärä
Tässä ajassa meidän ennemminkin pitää suojata lapsia liioilta ärsykkeiltä, Elina Pekkarinen sanoo.
Tässä ajassa meidän ennemminkin pitää suojata lapsia liioilta ärsykkeiltä, Elina Pekkarinen sanoo.

Tasapainoisessa perheessä elävä lapsi ei vaurioidu virikkeiden tai harrastusten puutteesta, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen sanoo.

Kirjoitus kuuluu Meidän Perheen Tätä mieltä -sarjaan, jossa puhutaan suoraan lapsiperheiden asioista.

Kouluterveyskyselyn mukaan kolmannes lapsista ja nuorista haluaisi viettää enemmän ohjelmoimatonta aikaa perheenjäsentensä kanssa. Näiden vastaajien vanhemmista kuitenkin vain 40 prosenttia kokee, että vapaa-aikaa perheen kesken on liian vähän. Lapsilla ja vanhemmilla tuntuu siis olevan osittain erilaiset odotukset.

Syyt yhteisen ohjelmoimattoman ajan puutteeseen vaihtelevat. On perheitä, joissa vanhemmat eivät mielenterveys- tai päihdeongelmiltaan pysty tai työkiireiltään ehdi olemaan tarpeeksi lastensa kanssa. Joissain perheissä kaikki vapaa-aika kuluu perheenjäsenten harrastuksissa. Jos se antaa enemmän kuin ottaa, hyvä niin, mutta jos se saa lapset tai aikuiset uupumaan, vauhtia on hyvä hiljentää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos aikuiset uupuvat, vauhtia on hyvä hiljentää.

Nykyvanhemmat stressaavat liikaa siitä, onko lapsilla tarpeeksi virikkeitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen työskennellyt yli vuosikymmenen lastensuojelutyössä, ja siinä ajassa kohdalleni on osunut yhden käden sormilla laskettava määrä lapsia, jotka olivat vaurioituneet virikkeiden puutteesta. Vanhemmat olivat syystä tai toisesta lamaantuneita ja perhe oli viettänyt aikansa neljän seinän sisällä. Lapset oli vain jätetty sitteriin tai sänkyyn, ja heidän puheenkehityksensä oli viivästynyt ja motoriset taidot jääneet kehittymättä.

Kun puhutaan virikkeiden puutteen vaurioittavasta vaikutuksesta, puhutaan tällaisista tapauksista, ei siitä, että lapsen todellisuutta ei ole tuunattu raskausajasta asti soittamalla sikiölle tietyntyylistä musiikkia tai kasaamalla leikki-ikäisen viikkoon monta eri harrastusta.

Lapsille ei tarvitse koko ajan väen vängällä kasata virikkeitä.

Lapsille ei tarvitse koko ajan väen vängällä kasata virikkeitä. Tässä ajassa meidän ennemminkin pitää suojata heitä liioilta ärsykkeiltä. Jos jokainen tylsä hetki väistetään antamalla lapselle padi käteen, hän ei opi selviämään ikävystymisen tunteen kanssa.

Virikkeistä parhaat ovat usein ilmaisia. Esimerkiksi ääneen lukeminen niin, että lapsi on sylissä tai kainalossa, kehittää montaa aistia ja tuo emotionaalista turvallisuutta. Myös metsäretket epätasaisine maastoineen, tuoksuineen ja vaihtuvine olosuhteineen ovat lapselle kokonaisvaltainen elämys. Kotona taas voi vaikka leipoa, sotkea tai tehdä limaa yhdessä.

Meillä on paljon normeja, joista emme ole tietoisia.

Haluan rohkaista kaikkia vanhempia kuulostelemaan, mikä juuri heidän perheelleen on hyväksi. Meillä on paljon normeja, jonkinlainen kasvatuksen piilo-opetussuunnitelma, josta emme aina ole tietoisia. Jos lapsi vaikkapa haluaa viettää vapaa-ajan ulkona tai kotona leikkien eikä osoita kiinnostusta harrastustoimintaan, häntä ei kannata väkisin raahata muiden mukana harrastamaan.

Sen sijaan, että vertailisi omaa perhettä kaikessa muihin, kannattaa katsoa oman kuplan ulkopuolelle ja miettiä, miten valtavan monilla tavoilla voi elää hyvää ja onnellista elämää.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla