Kehoni on minun -animaatiosarja kertoo lapselle ymmärrettävällä tavalla, miten aikuisen väärä teko ei ole missään tilanteessa lapsen vika. Valmentaja, eno tai kiva naapuri ei saa leikkiä sukupuolielimillä lapsen kanssa. Kuva on Kehoni on minun -sarjasta, joka on nähtävissä Ylen nettisivuilla.
Kehoni on minun -animaatiosarja kertoo lapselle ymmärrettävällä tavalla, miten aikuisen väärä teko ei ole missään tilanteessa lapsen vika. Valmentaja, eno tai kiva naapuri ei saa leikkiä sukupuolielimillä lapsen kanssa. Kuva on Kehoni on minun -sarjasta, joka on nähtävissä Ylen nettisivuilla.

Palkittua animaatiota näytetään Norjassa jo päiväkodeissa. Sen ansiosta useat lapset ovat osanneet kertoa kokemastaan hyväksikäytöstä.

”Äiti, miksi sä näytät meille ohjelman, joka on kielletty alle 12-vuotiailta?”

Olin osannut odottaa lapseni kysymystä, sillä juuri tällaisissa asioissa hän on tarkkana säännöistä. Viikonloppuna istuin 8- ja 6-vuotiaiden lasteni kanssa sohvalle katsomaan Kehoni on minun -animaatiosarjaa.  

Alun perin norjalainen sarja kertoo kehosta, oikeudesta fyysiseen koskemattomuuteen sekä seksuaaliväkivallasta. Animaatiosarja on toteutettu laajassa moniammatillisessa asiantuntijayhteistyössä ja otettu Norjassa osaksi kansallista opetusta päiväkodeissa ja alakouluissa. Norjan poliisin tietoon on tullut lapsia, jotka ovat kertoneet kokemastaan seksuaaliväkivallasta animaation katsottuaan. Sarja voitti Cannesin Emmy-kilpailun vuonna 2018.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa sarja on saanut 12 vuoden ikärajan sekä seuraavat merkinnät: sisältää väkivaltaa ja saattaa aiheuttaa ahdistusta. Suositusten mukaan 9-vuotias voi katsoa sitä vanhemman seurassa. Totta, lapseen kohdistuva seksuaaliväkivalta todella aiheuttaa ahdistusta jokaisessa vanhemmassa. Se ei poista lapsen oikeutta saada tietoa aiheesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämän sarjan kohdalla ikäraja on tarpeettoman tiukka, ja se estää pahimmassa tapauksessa lapsia saamasta tietoa tärkeästä aiheesta. Ohjelmaa esittävä Yle tilasi sarjalle ikärajan Kansalliselta Audiovisuaaliselta Instituutilta KAVI:lta.

– Yleisradio Oy on tilannut KAVI:n maksullisesta luokittelupalvelusta ohjelmalle ikärajan, ja se on tilauksesta tavalliseen tapaan sille kesäkuussa luokiteltu. Myöhemmin tapaus siirtyi valitusmenettelyn kautta kuvaohjelmalautakunnan käsittelyyn, KAVI:n erityisasiantuntija Saara Salomaa kertoo.

Valitusmenettely ei tuonut muutosta ikärajaan, joka on selvästi määritelty kriteerejä noudattaen: sarjan jokainen jakso sisältää seksuaaliväkivaltaa. Kyllä, koska sarja kertoo siitä. Esitän kysymyksen: miten aiheesta voisi kertoa konkreettisesti yhtään mitään muulla tavalla? 

Lapsi tarvitsee tietoa

Lapsen kannalta oleellista on nimenomaan konkretia. Tieto oman kehon rikkomattomista rajoista ja seksuaaliväkivallasta on osa lapsen turvataitokasvatusta. Tieto suojaa lasta, Pelastakaa Lapset ry:n erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen sanoo Vauva.fin jutussa

– Kiertotermit suojelevat usein enemmän aikuisia kuin lapsia. Lapsille pippeli ja pimppi ovat samanlaisia sanoja kuin silmät ja suu. Turvallisen aikuisen täytyy siis päästä yli omasta häpeästään ja pystyä keskustelemaan asioista niiden oikeilla nimillä. Näin hän ei estä todellista keskustelua lapsen kanssa.

Iso osa lapsille tapahtuvista seksuaalirikoksista jää piiloon, koska lapsi ei kerro niistä. Lapsi ei joko ymmärrä, että hänelle on tehty väärin tai hän häpeää tapahtunutta ja luulee joutuvansa sen vuoksi vaikeuksiin. Seksuaaliväkivaltaa tehdään usein leikin varjolla, ja jo sen takia lapsen voi olla vaikea tunnistaa, että hänelle tehdään väärin. 

Mitä nuorempi seksuaaliväkivallan uhriksi joutuva lapsi on, sitä todennäköisemmin tekijä on hänelle ja koko perheelle tuttu. Kun tuttu, luotettavana pidetty aikuinen pyytää säilyttämään salaisuuden, ja uhkaa, että sen paljastuminen aiheuttaisi lapselle haittaa, lapsen on vaikea kyseenalaistaa sitä – paitsi jos hän tietää, mitä oman kehon rajat ja seksuaaliväkivalta tarkoittavat. 

Vaikea aihe muuttuu helpoksi

Miksi me siis katsoimme ohjelman, jonka ikäraja on lapsilleni liian korkea? Esimerkiksi siksi, koska tämä oli minulle helpointa. Osaan sujuvasti kertoa lapselle, mitä tehdä, jos kotona syttyy tulipalo tai jos hän astuu vahingossa väärään bussiin. Paljon vaikeampaa on puhua siitä, että järkevän oloinen aikuinen voi yrittää satuttaa lasta.  

”Mä tiedän jo tuon kaiken”, 8-vuotias totesi sarjan toisen jakson kohdalla, mutta jäi kuitenkin seuraamaan sarjan loppuun asti. ”Katsotaan vielä uudestaan”, pyysi 6-vuotias, kun pääsimme sarjan loppuun.

Huomasin jälleen kerran, miten lapset osaavat ottaa asiat asioina. Vaikea aihe ei jäänyt vaivaamaan. Kumpikaan heistä ei menettänyt yöuniaan. Omakin olo helpotti. 

Vanhemmat, unohtakaa ikärajamerkintä. Kehoni on minun -animaation ansiosta hankalasta aiheesta keskusteleminen muuttuu mutkattomaksi, sillä se antaa aikuisellekin sanat vaikeaan aiheeseen. Lisäksi Pelastakaa Lapset on julkaissut animaation tueksi oppaan, jota voi käyttää myös kotona.  

Kehoni on minun -animaatiosarja löytyy kokonaisuudessaan Ylen netistä. Pelastakaa Lapset ry:n opas aiheeseen löytyy täältä

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla