Kuvitus: Matti Pikkujämsä
Kuvitus: Matti Pikkujämsä

Kun lapsi kiinnostuu rahasta, miten opettaa, ettei se kasva puussa? Avoimuus ja myönteisyys auttavat.

 

Kysymys tulee yllättäen: ”Äiti, paljonko meidän tilillä on? Kaverilla on kymppitonni. Paljonko sun palkka on?”

Kun lapsi alkaa kiinnostua rahasta, voi tyylissä olla vanhemman mielestä hiomista. Vastaan tulevat omat tunteet ja ajatus rahasta tabuna, josta ei sovi puhua.

Lapselle tulovertailu ja tiliote ovat kuitenkin yhtä luontevia vertailukohteita kuin uusi reppu tai se, kuinka monessa maassa kaveri on matkustanut. Kommentit kertovat enemmän kiinnostuksesta kuin kateudesta, sanoo varallisuusvalmentaja, Lapset ja raha -kirjan kirjoittaja Nina Nordlund. Hän kehottaa kaikkia vanhempia puhumaan lapsilleen rahasta myönteisesti ja avoimesti ikään sopivalla tavalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Koululaisen kanssa voi jutella siitä, miten eri ammateista saa erilaista palkkaa ja miten vaikkapa opiskeluaika siihen vaikuttaa. Omaa palkkaa ei vielä tarvitse avata. Yläkoululainen ja sitä vanhempi alkaa ymmärtää rahan arvon ja sen, mihin kaikkeen palkan pitää riittää: veroihin, asumiseen ja juokseviin kuluihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Riita rahasta vaikuttaa pitkään

Nordlundin mielestä kiihkoton puhe rahasta auttaa kasvattamaan lapsista fiksuja kuluttajia.

– Kun kotona puhutaan rahasta myönteisesti, ei se ole tabu aikuisenakaan. Meihin vaikuttaa paljon se, onko raha ollut lapsuudenkodissa stressin aihe vai juttu, joka ei ole toista kummempi. Jos rahasta aiheutuu riitaa, se vaikuttaa meihin aikuisenakin.

Mutkaton suhde siis merkitsee, kuten ihan konkreettiset neuvotkin. Varallisuusvalmentaja listaa kolme asiaa, jotka lapselle kannattaa opettaa:

  1. Älä tuhlaa yli varojen
  2. Säästä puskurirahastoon sekä unelmiisi
  3. Muista, että rahalla voi tehdä paljon hyvää.

Niitä jokainen vanhempi voi myös itse harjoitella ja oppia.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla