Jumppatuokio mahallaan riittää hyvin virikkeeksi vauvalle. Kuva: iStock
Jumppatuokio mahallaan riittää hyvin virikkeeksi vauvalle. Kuva: iStock

Vauvakin tarvitsee liikuntaa: WHO:n mukaan alle 1-vuotias ei saisi viettää valveillaoloajastaan yhtäjaksoisesti kuin tunnin vaunuissa, kantorepussa tai syöttötuolissa.

Älylaitteet pois ja lisää liikuntaa päiviin, myös vauvoille: Maailman terveysjärjestö WHO on antanut tuoreen suosituksen, että alle vuoden ikäiset lapset eivät viettäisi aikaa ruudun ääressä ollenkaan. Tämä koskee niin televisio-ohjelmia kuin mobiililaitteitakin. 

Suositus perustuu siihen, että ruutujen katsominen totuttaa lapsen passiivisuuteen.

WHO lisäisi vauvojen päiviin myös liikuntaa. Suosituksen mukaan alle vuoden ikäinen vauva ei saisi viettää valveillaoloajastaan yhtäjaksoisesti kuin tunnin vaunuissa, kantorepussa tai syöttötuolissa. Motoriikkaa harjoittavaa mahallaan oloa suositellaan vauvan päivärytmiin vähintään 30 minuuttia, mutta mielellään enemmänkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ruutuajasta suomalaisasiantuntijat ovat samoilla linjoilla, vaikka virallista suositusta asiasta ei ole. Helsingin yliopiston tutkija Kati Heinonen kieltäisi digilaitteet kokonaan alle kaksivuotiailta, sillä laitteiden vaikutuksia taaperon kehittyviin aivoihin ei ole tutkittu tarpeeksi. Alle kaksivuotiaat eivät myöskään saa älylaitteista samanlaisia hyötyjä kuin isommat lapset, joten syytä älylaitteiden käytölle ei ole. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

WHO päivitti aktiviisuus- ja unisuositukset alle viisivuotiaiden lasten osalta. Uudet suositukset ovat terveysjärjestön mukaan tarpeellisia, sillä tällä hetkellä 80 prosenttia maailman nuorista ei ole arjessaan riittävän aktiivisia. Jo lapsena opitut terveet elintavat tukevat lapsen kasvua aikuiseksi asti. 

– Kun lisäämme lasten arkeen fyysistä aktiivisuutta, varmistamme laadukkaan unen ja vähennämme istumiseen käytettyä aikaa, nämä asiat auttavat lapsia voimaan paremmin fyysisesti ja henkisesti. Näin myös ylipainon ja siihen liittyvien sairauksien riskit vähenevät, kertoo WHO:n Fiona Bull tiedotteessa. 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla